İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Gün yüzü göremez olduk!

YAYINLAMA:
Gün yüzü göremez olduk!

Kış mevsiminde gün yüzünü ayrı bir göremez oluyoruz. Bu sefer gerçek anlamda göremiyoruz. Ne sabah kalktığımızda güneşin doğuşunu görebiliyoruz ne de akşamları evimize giderken güzel gün batımlarını yakalayabiliyoruz.

Bir şekilde herkes planlamalarını yapıp, alarm kurarak güne başlamaya çalışıyor. İşe gidenlerimiz, okula gidenlerimiz oluyor. Rutin işleri ve ihtiyaçlarını gidermesi gerekenlerimiz oluyor. Yani hepimiz günlerimizi, haftalarımızı şekillendirip hayatımıza yön vermeye çalışıyoruz. Evet, çalışıyoruz çünkü bize motivasyon eksikliği yaşatan, büyükten küçüğe herkesi etkilen bir problemimiz var. Kış saati. Aslında yaz saati uygulaması demek daha doğru olabilir. Gündüz saatleri kısalmışken gece saatleri uzadı. Güneşi ne doğarken ne de batarken yakalamak çok zor bu mevsimde.

Sevenleri de var elbet ama sevmeyenleri daha çok bu kış saati uygulamasının. Soğuk günlerde sıcacık yataktan çıkmak zorken bir de karanlıkta uyanmak, bu uygulamayı sevmeyenleri isyankar yapıyor. Kış mevsiminde günler zaten kapalı ve kasvetliyken bir de gündüzün bu kadar kısa olması ve gündüz saatlerine çok az tanık olmak veya tanık olamamak can sıkıcı tabii ki. Çocuklar, yetişkinler, öğrenciler ve çalışanlar için motivasyon eksikliği nedenlerinden birisi daha sadece. Sıkıntı ve zor zamanlara da sebep oluyor elbette. Zifiri karanlıkta işe gidilirken, çocuklar okula gönderilirken, insanın içi karanlık, sessiz saatlerde, üşüyerek bir de uykusuz yürürken ister istemez ürperiyor. Siz de güvenlik açısından eksik hissedip tedirgin oluyor musunuz mesela?

Aslında üstümüzde oldukça olumsuz etkili sonuçlara sebep olabiliyor. Ekonomiye, sosyal hayatımıza, psikolojimize, bedenimize… Ekonomik etkileri de elbette önemli fakat psikolojik olarak etkenleri görüldüğü üzere bizi daha olumsuz etkiliyor. Stres, mutsuzluk, kaygı… Bunların sonucunda çıkan sağlık problemleri de tuz biber oluyor.

Peki nedir kış saati uygulaması? Bu fikir ilk defa, Amerikalı mucit Benjamin Franklin tarafından ortaya atıldı. Hedef gün ışığından daha fazla yararlanmaktı. İlkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbahar başlangıcında ise bir saat geri alınır. Bir saat ileri alınması yaz saati uygulaması, bir saat geri alınması kış saati uygulamasıdır.

Türkiye'de ise sadece ileri yaz saati uygulanıyor. Enerji tasarrufu yapılacağına inanarak bu karar uygulandı. Bu uygulama gerçekten enerji tasarrufu için faydalı mıdır? Benim fikrim enerji tasarrufunun yapılmadığı yönünde. Bir kere yaz saatinde hava daha uzun süre aydınlık değil midir? En basit örnekle, iş yerleri, okullar, evler için erkenden aydınlatılmak zorunda olan ortamların elektrik harcanarak bir tasarruf yapılabileceğine inanmıyorum açıkçası.

2016 yılından beri ülkemizde yaz saati uygulaması kalıcı. 2023 yılında da kış saati uygulaması ne yazık ki uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak. Çoğunluk bu durumdan şikayetçi. Özellikle veliler durumdan hiç memnun değil. Ülkemizin doğu kesimi bu durumdan ekstra etkileniyor. Henüz faydasını görende yokken ısrarla devam ediliyor uygulanmaya. Maalesef bu kışta bizi yeniden karanlık günler bekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *