İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG) NEDİR?

YAYINLAMA:

Diş beyazlatma; çeşitli nedenlerle renklenmiş olan mine tabakasının beyazlatma jelleri yardımıyla renklenme sorununun giderilmesidir. Diş beyazlatma işlemi, kesinlikle bir hekim kontrolünde ve diş yapısına göre renk açma oranı belirlenerek uygulanmalıdır.

Neden diş beyazlatmaya ihtiyaç duyulur?

Dişlere yapılan günlük temizlik rutini, sağlıklı bir ağıza ve dişlere sahip olmamızı sağlar. Ancak gün içerisinde yediklerimiz, genetik yapı ve anne karnında yaşanan gelişim sürecinde anne tarafından kullanılan ilaçlar, günlük yaşamda içilen sigara, çay, kahve gibi boyayıcı özelliği olan ürünler ve hatta suyun içindeki florür oranı bile mine tabakasında renklenmelere neden olabilir. Her geçen gün artan estetik kaygı da diş beyazlatmayı giderek daha önemli bir tedavi haline getiriyor.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Hekim kontrolü altında gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemi uygulanma şekline göre iki tipi bulunur. Ofis tipi denilen (Office Bleaching) beyazlatma işlemi, klinik ortamda yapılan yaklaşık 1 saatlik bir işlemdir. Diş etlerindeki korunarak, reklenmiş dişin dış yüzeyine sürülen yüksek konsantrasyonlu beyazlatıcı jeller ile yapılan hızlı ve etkili beyazlatma yönetimidir. Bu işlemde bir seansta 3 – 4 ton diş renginde açılma sağlanabilir.

Bir diğer yöntem ise ev tipi (Home Bleaching) beyazlatmadır. Daha düşük konsantrasyonla yapılan bu tip, ofis tipi beyazlatmaya göre daha uzun sürmektir. Dişin yüzeyindeki renklenme durumuna bağlı olarak 5 ile 7 gün arası süren bir süreçtir. Ev tipi beyazlatma işlemi öncesi kişiye özel bir plak yapılır. Hazırlanan plağın içine konan beyazlatma jelleri, günde 4 – 8 saat takılarak dişlere uygulanır.

Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız market tipi beyazlatıcılar da hekimler tarafından asla önerilmemektedir.

Herkes diş beyazlatabilir mi?

Dişlerin beyazlatıcı ajanlar yardımıyla renginin açıldığı beyazlatma işlemi, herkesin yaptırabileceği güvenli bir işlemdir. Bu işlemin güvenilir kliniklerde bir hekim kontrolünde yaptırılması halinde dişlere herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Beyazlatma işlemi yaptırmak isteyen kişilerin bir diş hekimi muayenesinden geçmeleri önemlidir. Muayene sonrası tespit edilen ilerlemiş çürüklerin ve diş eti problemlerinin beyazlatma işlemi öncesi tedavilerinin yapılması gerekir. Büyüme ve gelişimi devam edenlere önerilmeyen beyazlatma işlemi, gebelere ve emziren annelere de dikkatli yapılmalıdır.

Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?

Yapılan beyazlatma işlemine bağlı olarak dişlerde geçici hassasiyetler oluşabilir. Bu hassasiyet problemlerini basit müdahalelerle ortadan kaldırmak mümkündür.

Hekim tarafından uygulanan diş beyazlatmanın dişlere herhangi bir zararı bulunmayan, güveli bir işlemdir.

Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Hastanın elde dilen beyaz dişleri ne kadar süre ile kullanacağı; tedavi sırasında ve sonrasındaki alışkanlıklarıyla direkt olarak ilişkilidir. Diş beyazlatma tedavisinden sonra hastanın ortalama bir hafta süreyle sigara, nargile, pipo gibi tütün ürünlerinden ve kahve, çay, şarap, salça, asitli ve gıda boyası içeren içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Bu süreçten sonrada hasta, diş fırçalamaya çok özen göstermeli ve renklendirici maddelerin diş yüzeyine tutunmasını mümkün olduğunca engellemelidir. Eğer bu durumlara dikkat edilmez ise beyazlatılmış dişin renklenmesi tekrar gerçekleşecektir. Dolayısıyla, ağız hijyeni iyi olan hastalarda beyazlatma tedavisi sonrası elde edilen başarı daha uzun süreyle devam edecektir.

Beyazlatmanın başarısı (yani ne derece beyazlayacağı) ise kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlik renklenmeye sebep olan duruma direkt olarak bağlıdır. Hastada ileri derecede fluorozis, bazı kalıtsal haslıklar ya da yine ileri derecede antibiyotik renklenmesi yoksa başarı şansı oldukça yüksek olacaktır. Ayrıca ileri yaşlarda da beyazlatma tedavisinin başarısı azalacaktır. Böyle durumlarda beyazlatma tedavileri tek başına yeterli olmayacak, ileri restoratif ve protetik tedavilere ihtiyaç duyulabilecektir. Ancak bu gibi durumlar rutinde oldukça az yer kaplamakta, hemen hemen her renklenme tipi beyazlatma tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *