Fenomenlerin insan hayatına etkileri
Günümüzde sık sık karşılaşmış olduğumuz ve yaptıkları paylaşımlarla da dikkatleri üzerine çeken sosyal medya fenomenleri milyonlarca takipçi tarafından beğenilmekte ve takip edilmektedir. Yaptıkları paylaşımlarıyla birden çok insana saniyeler içerisinde ulaşabilen bu fenomenler özellikle yapmış oldukları harcamalarıyla ve lüks otomobilleri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam etmekte ve haber konusu olmaktadır. Bu fenomenler milyonlarca insan tarafından beğenilmenin yanı sıra kendilerini takip eden takipçilerine de birçok noktada da rol model olmaya başlamıştır. Yaptıkları paylaşımları takipçileri tarafından büyük bir beğeni ile takip edilirken, paylaşımları toplumun her sınıfından insanlar tarafından da kolaylıkla izlenebilmektedir. Yaptıkları paylaşımların toplumun her sınıfından insana bu denli hızlı bir şekilde ulaşması toplumdaki insanlar üzerinde farkında olmadan bir takım olumsuz etkiler bırakmaktadır. Paylaşmış oldukları storyler ve postlar ile bedenlerin, fit vücutların ve güzelliğin bu kadar sergilenmesi bireyin fiziksel kusuru olsun ya da olmasın zihinsel anlamda bu durumla aşırı derece uğraşmasına ve sürekli kendini takip ettiği fenomenler ile kıyaslamasına neden olmaktadır. Bu durum kendilerini takip eden takipçilerinde kusurluluk şemasının temelinin oluşmasına ve zihinle beden imtihanının arasında kalan bireyin kendinde bulmuş olduğu kusurları bulmak ve bu kusurlarından kurulmak için çok büyük efor sarf etmeye başlamasına da yol açmaktadır. Sürekli insanların geri bildirimine ihtiyaç duymakla devam eden bu süreçte diyet, egzersiz, estetik operasyon ve çok sık kilo kontrolü ile devam eden bir sürece evrilmektedir. Bu süreç bireylerde yeme bozukluklarına kadar ilerleme gösterebildiği gibi depresyon ve anksiyete gibi farklı ruhsal hastalıklara da sebebiyet verebilir. Sürekli estetik olma, vücuduyla ilgili değişikler yaratma ya da maddi imkanların bunlara yetersiz olması ile bireyin ruhsal bir bunalıma girmesine bile olanak sağlayabilmektedir.
Takipçileri, takip etmiş oldukları bu fenomenlerin aynı zamanda her anına da şahit olmaktadır. Günün her anının olabildiğince pozitif geçmesi ve mutsuzlukların çok fazla paylaşılmaması bu fenomenlerin toz pembe bir hayatın içerisinde oldukları algısını oluşturmaktadır. Fenomenlerin oluşturduğu bu sanal benlikleri, belki de hiç olmadıkları şekilde kendilerini bu denli sergilemeleri ve paylaşımlarının hep mutluluk içerikli olması mükemmel bir hayatın sürdüğü düşüncesine neden olmaktadır. Bu durum takipçileri tarafından kendi hayatlarıyla ilgili belli bir kıyaslamaya da sebebiyet vermektedir. Bu kıyaslamalar bazen motive edici olabiliyorken, sıklıkla insanların mutsuz ve aşağıda hissetmelerine de neden olabilmektedir. Örneğin yeni satın alınan bir evi ya da lüks bir otomobilin satın alındığını görünce “Neden ben değil de o ?, benim neyim eksik ?, ben neden böyle değilim ?” gibi düşüncelerle bireyin belli bir kıyaslama içerisine girmesine ve büyük bir enerji kaybı yaşamasına olanak sağlamaktadır. Özellikle kendinden üstün olarak gördüğü insanlarla yapılan bu kıyaslamalar bireylerde büyük bir kıskançlık duygusuna da yol açmaktadır. Bu duygu beraberinde bireyin kendini yetersiz hissetmesine ve kıskançlık problemlerinin ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır. Bireylerin ise yetemediğini düşündüğü bu duygular karşısında karşıt tepki olarak bu duygularını postların altına ve ya dm yolluyla hakaret içerikli mesajlarla aktardıklarını da görmekteyiz. Bireyin takip ettiği bu fenomenler farkında olmadan birey için bir performans objesi haline dönüşmekte ve benzer nitelikte performans göstermek için elinden gelen tüm çabayı sarf etmeye başlamasına neden olmaktadır. Sosyal medya ağların da yapılan bu paylaşımlar bir kıyaslamaya sebebiyet verirken, insanların evlerini, arabalarını, işlerini hatta çocuklarını ve eşlerini bile karşılaştırmalarına da neden olur. Aynı zamanda yapılan bu lüks içerikli paylaşımların, okuyarak belli bir meslek sahibi olmanın bir önemi olmadığı düşüncesini de bireylere sunduğunu görmekteyiz. Toplumda çok sık karşılaştığımız milyoner olma düşüncelerinin, kolay yoldan para kazanmanın yolları arayışlarının ve hali hazırda okuma süreçlerinin bırakılmasının takip edilen ve izlenen fenomenler doğrultusunda olduğuna şahit olmaktayız. Yapılan bu paylaşımlar fenomenleri takip eden bireylerin farkında olmadan psikolojisini negatif yönde etkilenmekte ve memnuniyetsiz bir hayat sürmesine vesile olmaktadır.
Bireylerin yaşamış oldukları bu durumla baş edebilmeleri için bireysel çabanın yetersiz kaldığı durumda profesyonel bir ruh sağlığı uzmanından destek alması gerekmektedir.