KORKUT ATA FF SANATTA DA BİRLİK GETİRECEK
Türk Dünyası Sinema profesyonellerini İstanbul'da ağırlayacak olan “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, İsmail Gaspıralı'nın "Dilde, işte, fikirde birlik" felsefesiyle sanatta da birlik getirecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Sinema Müzesi-Atlas Sinemasında düzenlenen basın toplantısıyla Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin başlayacağını duyurdu.
Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan sinema eserlerinin gösterileceği “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali”nde 13 ülkeden 42 film ile birlikte Türk Cumhuriyetlerinden 100’ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanı Festival kapsamında İstanbul’a geliyor. Festival katılımcı ülkeleri; Türkiye ev sahipliğinde Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagauz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında Uluslararası Sinema Derneği, Türk Konseyi, TÜRKSOY, TRT, İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.
Festivalin film gösterileri 8 - 12 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi sinema salonlarında halka açık ve ücretsiz olacak.
“Türk dünyası olarak sanatta da beraber olmayı arzuluyoruz”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İstanbul AKM açılışıyla, 17 gün sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ni de başlattık. Türkiye’nin, bugüne kadar yapılmış en büyük ve kapsamlı kültür-sanat etkinliği olan bu organizasyon gerçek anlamda festival içinde festival olarak tanımlanabilecek bir içerik zenginliğine sahip." diye söze başlayarak şunları kaydetti: “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nden bağımsız olarak da çok geniş bir coğrafyayı temsil eden ve geleceğe yönelik atılmış ciddi bir kültür-sanat adımıdır.”
Bakan Ersoy, "Korkut Ata, Türk dünyasının sinemadaki varlığını en geniş kapsamıyla perdeye taşıyacağımız, tartışacağımız, fikir alışverişi yapıp ortak projeler üretmek için yol haritası belirlemeye çalışacağımız sanat ve sonuç odaklı bir birliktelik olacak. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali bizi ortak geçmişimizle; tarih, kültür ve coğrafyayla bağlayan bir geleneğin birlikteliğidir. Ondandır ki simgemizi “Turna Kuşu” olarak belirledik. Gönüllerin dili ve habercisi olan, uzakları yakın eden, mesafelerden bağımsız bir ve beraber olmayı temsil eden bu eşsiz motif amaç ve hedeflerimizi yansıtmakta çok doğru bir seçim olmuştur diye düşünüyorum. Zira Türk dünyası olarak her alanda olduğu gibi sanatta da beraber olmayı, birlikte yol almayı arzuluyoruz. Diğer yandan estetiği ve zarafeti ile sanat kavramı için de çok yerinde bir görsel seçilmiş oldu” ifadelerini kullandı.
BAĞLARIMIZ DAHA GÜÇLENECEK
Müşterek tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerimizin güçlenmesine ve zenginleşmesine katkı sağlayacak olan bu festivalde
kurmaca ve belgesel film yarışmalarının yanı sıra Tarihi Panorama, Güncel İnsan Manzaraları, Turkuaz Belgesel Kuşağı, Cengiz Aytmatov Sinema Uyarlamaları ve Animasyon Filmleri yer alacak.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali “Türk Dünyası I. Sinema Zirvesi“ 11 Kasım'da ev sahipliği yapacak. Zirvede Türk Dili konuşan ülkeler arasında ortak sinema fonu oluşturulması konusu da gündeme gelecek.
Ayrıca İstanbul Sinema Müzesinde Kırgızistan Cumhuriyeti ev sahipliğinde Kırgız sinemasının 80. Yılı etkinliği ve Özbekistan Cumhuriyeti ev sahipliğinde Özbek Sinema Günü Festival içerisinde öne çıkan diğer etkinlikler olacak. İstanbul Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşecek Sinemada Cengiz Aytmatov ve Uyarlamaları Paneli’nde de akademisyenler ile sinema sektörü profesyonelleri bir araya gelecek.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile ilgili yarışma ve gösterim filmlerine ilişkin bilgilere ve detaylı tüm dokümanlara http://www.korkutatafilmfestivali.com adresinden ulaşılabilir.