Şehir hastaneleri bütçeyi rehin aldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TBMM’de bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada 8 bin 855 hekimin açıktan atamayla kamuya döndüğünü, 17 şehir hastanesinin de 28 bin yatak kapasitesi ile hizmet verdiğini açıkladı. Ancak gerçekler hiçte öyle değil. Şehir hastanelerine harcanan devasa paralar yüzünden halkın sağlık hizmetlerine yeterince ulaşamadığı ortaya çıktı. Genel Sağlık-İş Sendikası, hastane başına düşen bütçe harcamalarında şehir hastanelerinin devlet hastanelerini 6'ya katladığını, 875 devlet hastanesi yapılabilecek parayla sadece 17 şehir hastanesi yapıldığını hesapladı. Şehir hastanelerindeki her 1 yatağın yıllık maliyetinin 3 milyon liraya ulaştığını belirten Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, sağlık bütçesinin şehir hastanelerinin kiralarına aktığını, bu yüzden halkın yeterli sağlık hizmeti alamadığını söyledi
18 şehir hastanesi
Bakan Fahrettin Koca, şehir hastanelerine ilişkin, “Şehir hastanelerimizi Sağlık Akademisi çatısı altında akademik yapıya kavuşturma çalışmalarımız devam ediyor. 2023'te Kamu Özel İş Birliği modeli ile Kocaeli, İzmir ve Gaziantep şehir hastanelerinin yapımı tamamlandı. 17 şehir hastanemiz 28 bin yatak kapasitesi ile sağlık hizmeti vermeye başladı” dedi. Bakan, Kütahya Şehir Hastanesi'nin de inşaat sürecinin devam ettiğini belirtti. CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Bakan Koca'yı eleştirerek şehir hastanelerinin 2024 yılında kullanım bedelinin yüzde 108 artışla 57 milyar 554 milyon TL, hizmet bedelinin yüzde 38 artışla 26 milyar 143 milyon 118 bin TL olduğunu dile getirdi. Kayıhan Pala, şehir hastanelerinin toplam maliyetinin yüzde 111.4 oranında artarak 83.7 milyar TL'ye ulaşacağını söyledi. 2024'te şehir hastanelerinin bir günlük maliyetinin 229 milyon TL olduğunu ifade eden Pala, “Şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığı bütçesini rehin almış durumda. Bütçenin yüzde 11'inden fazlası bu hastanelere gidiyor. Cumhurbaşkanı 30'un üzerinde Kamu Özel Şşbirliği (KOİ) bütçesiyle şehir hastanesi yapılacağını açıklamıştı ama Sağlık Bakanlığı bu yanlıştan geri döndü 18'de sınırladı. Bu önemli bir karar, kutluyorum” açıklamasını yaptı.
875 hastane parası uçtu gitti.
Öte yandan Sağlık bütçesi şehir hastanelerine aktı. 17 şehir hastanesine 25 yılda akacak parayla her biri 600 yataklı 875 adet devlet hastanesinin yapılabileceği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesinin yüzde 11.4'ünün şehir hastanelerine ayrıldığı belirtilen sendika çalışmasında, bu hastanelerin hizmet bedelinde yüzde 38, kira bedelinde ise yüzde 108 artış yapıldığı aktarıldı. Çalışmada, şehir hastanelerine 2024'te ‘hizmet bedeli' adı altında 26 milyar 143 milyon TL, kira bedeli olarak da 57 milyar 554 milyon TL ödenek yazıldığı, şehir hastanelerinin 1 günlük kira bedelinin 229 milyon lirayla rekor düzeye ulaştığı bilgisi yer aldı. Sendika, bakanlığa bağlı hastanelere bütçeden hastane başına 800.6 milyon lira ödenek verilirken, her bir şehir hastanesine aktarılan ödeneğin 4.9 milyar lirayı geçtiğini, hastana başına maliyette şehir hastanelerinin devlet hastanelerini 6'ya katladığını bildirdi. Şehir hastanelerinde bir yatağın günlük maliyetinin 8 bin 244 TL, yıllık maliyetinin 3 milyon lirayı bulduğunun belirtildiği raporda 17 şehir hastanesine 25 yılda yapılacak ödemelerle her biri 600 yataklı 875 adet devlet hastanesi yapılabileceği aktarıldı.
Devletin zararı artıyor
Genel Sağlık İş Sendikası Başkanı Derya Uğur, “Pandemi ve deprem felaketleri koruyucu sağlık hizmetinin önemini daha net ortaya çıkardı. Buna rağmen bakanlık bütçesi şehir hastanelerinin kirasına kullanılıyor. Bakanlığın öncelikli görevi yurttaşı tedavi etmek değil, hastalıktan korumaktır. Zaten artan enflasyon nedeniyle yeterli ve sağlıklı beslenemeyen yurttaş koruyucu sağlık hizmetlerine de ulaşmakta güçlük çekiyor. Yanlış politikalar yüzünden sağlık hizmetleri aksıyor, devletin mali yükü artıyor” dedi.
Sağlıkta problemler bitmiyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı’nın 2024 bütçe teklifi görüşülüyor. Görüşmelerde CHP Grubu adına Bursa Milletvekili Kayıhan Pala konuştu. Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sunumunun çok iyi bir propaganda sunumu olduğunu ifade ederek özetle şunları söyledi:
Dört hastane fay hattında
Dirençli bir sağlık sistemine ihtiyacımız var ülkemiz maalesef deprem ülkesi. 2012 yılından beri depreme dayanıksız olduğu bilinen hastanelerin çalışmasına neden izin verdiniz? TMMOB raporlarına rağmen uygun olmayan zeminde neden hastane inşa edilmesine izin verdiniz? Türkiye'de 4 hastanenin fay hattı üzerinde olduğu açıklandı, bir tanesi de Bursa'da, lütfen bunları açıklayın vatandaşın bunu bilmeye hakkı var. Örneğin ben fay hattında olan hastaneden yararlanmak istemeyebilirim.
Bursa Şehir Hastanesi'ni şehrin dışına yaptınız, Bursa Şehir Hastanesi'ne raylı sistemi götürmek için 2 milyarlık bir yatırım yaptınız. 2 milyarlık yatırımla raylı sistemi götürmek yerine şehir içine hastane yapılacak olsa sizin ihale bedelinizdir. 2 bin 300 yataklı hastane yerine bin 700 yataklı 3 tane hastaneyi şehrin içine yapabilirdik. Bunlar toplum yararına yatırımlar değil. 2024 bütçesine baktığımızda kullanım bedelinde yüzde 108'lik bir artış öngörüyorsunuz, hizmet bedelinde bu artış yüzde 38, aradaki bu kadar büyük fark nerede kaynaklanıyor? Öyle anlaşılıyor ki buradaki hastanelerin döner sermayesine daha fazla yüklenilecek, o da döner sermaye kaynaklarının dağılımında daha fazla problem yaratma potansiyeline sahip. Şehir hastaneleri Sağlık Bakanlığı bütçesini rehin almış durumda bugün itibarıyla. Sizin rakamlarınıza göre bütçenin yüzde 11'inde fazlasını 14 hastaneye veriyorsunuz geri kalan yüzde 90 ile 900 küsur hastaneye, 8 bin aile sağlığı merkezi, 800 binin üzerinde sağlık çalışanının ücretini ödemeye çalışıyorsunuz. 2019 Sayıştay Raporu'nda Yozgat'taki Şehir Hastanesi ile Yozgat Sorgun'daki çamaşır yıkatma ortalama birim fiyatı arasındaki 14 fiyat farkı var. Aynı çamaşır aynı şirkete yıkatılıyor, şehir hastanesi 14 kat daha fazla para ödüyor.
Aile hekimliği sisteminde sorun var
Aile hekimliği sisteminde ciddi bir sorun var. Bir aile hekimine 2 bin 700 kişi vererek sistemin doğru düzgün çalışmasını sağlayamazsınız. Bunu önce 2 bin kişiye sonra bin 50 kişiye indirmek lazım. Aile sağlığı merkezlerinin de Sağlık Bakanlığı binaları haline getirilmesi lazım. Buraların hekimler tarafından kiralanan binalar biçiminde olması oradaki kamu hizmetini sıkıntıya sokan bir yaklaşımdır. Birinci basamakta performans aile hekiminin baktığı hasta üzerinden verilemez.