İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

KARAHANTEPE DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK

YAYINLAMA:

Kazılarının başladığı günden bu yana, buluntuların heyecanla beklendiği Karahantepe, Neolitik Çağ'la ilgili taşları yerine oturtacak. 1997 yılında keşfedilen ancak son 3 yıldır çalışmaların yoğunlaştığı Karahantepe'nin Göbeklitepe'den daha eski olduğu varsayımında bulunuluyor. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un "Göbeklitepe'den daha eski olabilir" diyerek dünyaya duyurduğu Karahantepe'de Göbeklitepe'nin aksine insan figürleri de bulundu.

Üzerinde insan ve hayvan resimlerinin olduğu dikili taşlar, 12 bin yıl önce yaşayan insan toplulukları arasında haberleşme aracı olarak da kullanıldığı varsayılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Geliştirme ve Tanıtım Ajansı (TGA) tarafından Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi kapsamında yer alan Karahantepeyle ilgili Bakan Ersoy, "Karahantepe birçok bilim insanının ilgisini üzerinde toplamış ve bu doğrultuda bölge ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir" dedi. “Bu, ülkemizde yapılmış en büyük ve kapsamlı arkeoloji projesidir” diyen Bakan Ersoy, Taş Tepeler Projesi kapsamında gerçekleştirilecek kazı ve araştırmalara dair bilgilerin toplanacağını ve bilim insanlarının çalışmalarını yapabilecekleri Neolitik Araştırma Merkezi kurma çalışmalarının yapıldığını aktardı.
Göbeklitepe ve Karahantepe'de yaklaşık 70 kişilik bilim insanlarından oluşan interdisipliner ekibin çalıştığını belirten Bakan Ersoy, ciddi bulgu ve bilgilerin ortaya çıkacağını söyledi.
Bakan Ersoy, "Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi'nin Türkiye'de yapılmış en büyük ve kapsamlı arkeoloji projesidir" dedi.


BÖLGEDE İLK KEZ ANITSAL YAPILARA RASTLANDI

100 kilometrelik hattın içinde yer alan Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyük, kendi isimleriyle anılırken hepsinin çatı ismi ise "Taş Tepeler" olacak. Bakan Ersoy, "Karahantepe ana istasyon noktasında ziyaretçi merkezinin 2022 yılında hizmete açılmasını hedefliyoruz" diyerek 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları devam ettiğini söyledi.
​​​​​​​Karahantepe Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Necmi Karul, o bölgede yapılan kazılarda ilk kez anıtsal yapılarla karşılaştıklarını söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *