Su tasarrufu yöntemleri
Son yıllarda kuraklığın had safhada olması ve barajlardaki susuzluk tehlikesi devam ederken hayatımızın her noktasında nasıl su tasarrufu yapabileceğimizin püf noktalarını paylaşacağım.
2023 yılı genel olarak sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve yağışların yetersizliğiyle barajlarda kuraklığın baş gösterdiği bir yıl oldu.
Sadece ülkemizde değil dünyada da küresel ısınmanın etkisiyle buzulların eridiği, ekosistemin alarm verdiği bir dönemde olduğumuzu birçok bilim insanı ifade ediyor.
Bugün aslında siz değerli okurlarımıza hayatımızda su tasarrufunun önemi ve çok küçük adımlarla aslında ev ya da işyerlerinizde suda tasarruf edeceğiniz hem de çevreye katkı sağlayarak cebinizi de düşüneceğiniz adımlardan bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım.
Türkiye’de özellikle geçtiğimiz yıldan bu yana yağmur yağışlarının yetersiz olması ya da yağmur yağsa bile doğal afete dönüştüğü bir süreç oldu. Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan heyelanlar bir yandan ülkemizdeki kuraklık, tarımla uğraşanlar çiftçiler başta olmak üzere doğayı, hayvanları kısaca tüm ekosistemi olumsuz yönde etkiliyor.
Öyle ki Türkiye’deki önemli su kaynakları kurumaya teslim olurken, barajlar su yerine otların sardığı ve hayvanların otlamaya başladığı yerler haline geldi. Aslında bu yaşananlar, tehlikenin bağıra bağıra geldiğinin göstergesidir.
Kimileri Kasım ayında olmamıza rağmen “Nasıl olsa yağmur yağar” düşüncesiyle barajların kurumasına aldırış etmeden fazla su tüketmeye devam ediyor. Birçok baraj su tutma kapasitesini kaybederek yerel idareler ve gerekli makamlar tarafından su dağıtımına tamamen kapatılıyor.
Ülkemizde görülen susuzluk tehlikesi, özellikle kuraklık zamanında vatandaşlara neden tasarruf yapılması yönünde uyarılar yok hala anlayabilmiş değilim. Örnek verecek olursak İstanbul’un yağmur yağmazsa en fazla 40-45 günlük suyu bulunuyor.
Bakanlık tarafından geçtiğimiz aylarda park ve bahçeler, oto ve halı yıkamalar gibi su kullanılan işyerlerinde, su tüketim kısıtlaması getirildi. Kimi yerel belediyelerde ise hala sokaklar su ile yıkanmaya devam ediyor. Özellikle İstanbul’un Avrupa Yakası susuzlukla baş ettiği günlerde herkesin elini taşın altına koyması ve suyu nasıl dikkatli kullanmalıyız diye düşüncesi lazım.
İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) tarafından bugünkü verilere göre barajlarda toplam su doluluk oranı %17.8 olarak belirlenmiş. İSKİ’nin şehre verilen su miktarı günlük 3 milyon 86 bin m³ olarak açıklanıyor.
Yapılan bir araştırma sonucunda İstanbul’da en çok su harcayan ilçe Esenyurt olarak belirlendi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, özellikle su tüketiminin fazla olmasının sebebini “göçmenler” olarak açıklasa da ülkemizde bilinçsizce su tüketiminin devam ettiği kaçınılmaz bir gerçek.
Kabataslak bir hesaplama yaptığımızda 1 kişi 1 günde yaklaşık 7 damacana su kullanırken su tüketiminin artmasıyla bu rakam 12 damacanaya yükseldi.
Su tasarrufu yöntemleri nelerdir?
- Su tüketimini bilinçli hale getirmek hem de daha az su faturası ödemek için bu adımları mutlaka deneyin!
- İlk olarak su faturasının yüksek gelmesinin sebebi evinizdeki tesisatta kaçak ya da sızıntı olabilmektedir. Bu yüzden su sayaçlarını mutlaka kontrol edin.
- Musluk, küvet ve sifon gibi rezervuarlarda su kaçağı olup olmadığını mutlaka tespit edin.
- Tasarruf etmek için, suyun tazyikli olması da gereğinden fazla su harcanmasına sebep olur. Vanalardan suyun hızını biraz düşürebilirsiniz.
- Diş fırçalarken musluğu mutlaka kapatın.
- Duş sürenizi mutlaka kısaltın. Zira 10 dakikalık duş süresi 100 litre su harcamanıza neden olur.
- Duş alırken soğuk gelen suyu boşa akıtmak yerine boş bir şişeye biriktirebilir, bahçe sularken ya da balkon yıkamada kullanabilirsiniz.
- Duş başlığını tasarruflu ve iyi püskürten markalardan tercih edebilirsiniz. Bu yöntemde su faturasını ve su tasarrufunu oldukça etkileyecektir.
- Bulaşık ve çamaşır makinesini tam dolmadan çalıştırmayın.
- Bulaşık makineleri gelişen teknolojiyle artık daha iyi temizleme özelliği bulunuyor. Yemek artıklarını akan musluğun altında ön yıkama yapmadan direkt olarak makineye yerleştirdiğinizde tertemiz oluyor. İlla elde yıkama yapmak istiyorum diyorsanız da su dolu bir kapta yıkayabilirsiniz.
- Koyu renkli çamaşırları düşük ısıda yıkamak hem kıyafetleriniz rengini korur hem de daha az su harcamanızı sağlar.
- Mutfakta meyve ve sebzeleri akan muslukta yıkamak yaklaşık olarak 100 litre su harcamanıza neden olur. Bu yüzden su dolu bir kapta yiyeceklerinizi yıkayarak tasarruf edebilirsiniz. O kaptaki suyu da çiçeklerinizi sulayarak değerlendirebilirsiniz.
- Temizlik yaparken kova ya da kabı ağzına kadar doldurmayın. Az ve sık olarak suyu yenilemek hem su tasarrufu yapmanıza hem de daha iyi temizlik yapmanıza yardımcı olur.
- Balkon, bahçe ya da arabanızı hortum ile yıkamak yerine biriktirdiğiniz sular ile rahatlıklar temizleyebilirsiniz.