İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

BEKLENEN AKM, 'SİNAN' OPERASIYLA AÇILIYOR

YAYINLAMA:

1 Eylül'de ise yeni sanat sezonunu Beethoven’in bestelediği tek opera olan “Fidelio" ile açacaklarını belirten Arıkan, yeni AKM’de birçok resim sergileri, sanatsal aktiviteler, opera, bale, konser performansları, devlet tiyatrolarının oyunları, çocuk oyunları olacağı bilgisini paylaştı.

Fidelio Operası; 1 - 3 - 4 Eylül 2021 tarihlerinde, Kadıköy Bld. Süreyya Operası Sahnesi’nde operaseverlere ziyafet sunacak.

Arıkan, yeni sezon ve AKM'nin açılışı için gazetemize açıklamalarda bulundu.

--------------------------------------------------------------------------------

-İstanbul Devlet Opera Balesi pandemi döneminde neler yaptı?

İDOB bütün kurumlarda da olduğu gibi tabii ki olumsuz etkilendi. Etkinlikleri daha çok sosyal medyada sayısal olarak da azaldı. Bunun getirdiği olumsuz etkileri zaten hepimiz biliyoruz. Gerek sanatçılar, gerek seyirciler bu özlemin içindeler. Bu dönemde umarım sayısal olarak daha fazla, sanat seviyesi olarak yüksek bir şekilde birlikte olabileceğimiz günleri bekliyoruz.

"PANDEMİDE HİÇ DURMADIK"

Fişekhane’de olsun başka mekanlarda olsun biz hiç durmadık. Sosyal Medya’da konserler, bale ve modern dans dersleri, söyleşiler sanatseverlere ulaştı. Arkeoloji Müzesi, Beyoğlu Talimhane ve Fişekhane’de açık hava yaz konserleri ve modern dans gösterileri gerçekleşti – (2020 Temmuz - Ağustos) Bodrum - Napoliten Konserleri 2020- 2021 Eylül sezon açılışı – Kolaj, 11. İstanbul Opera Festivali IL TABARRO Operası- Ekim 2020, Cumhuriyet Konseri – Ekim 2020, Atatürk’ü Anma Konseri – Kasım 2020, Beethoven’ın 250. doğum günü etkinlikleri; Senfonik Konser – Kasım 2020, Beethoven’ın 250. doğum günü etkinlikleri; Oda Müziği Konseri – Kasım 2020, TRT 2 Konserleri, Mozart-Verdi Anma Konseri – Ocak 2021, Çanakkale Şehitlerini Anma Konseri – Mart 2021, DOB 8. resim yarışması ve TRT 2 - 23 Nisan Konseri – Nisan 2021, 12. İstanbul Opera Festivali... Sanatseverleri pandemi döneminde sanatla besleyerek destek vermeye çalıştık.

-Yeni sanat sezonunun açılmasını heyecanla bekliyoruz. Bu sezon neler olacak?

Önümüzdeki sezonda pandeminin geçeceğini ve AKM’nin açılma sürecinin de olumlu işlediğini düşünerek bir program yaptık. Bunu seyircilerle ne yazık ki paylaşamıyoruz şu anda. İlk 2 -3 ayı paylaşabiliriz net olduğu için. Ama şunu söyleyebilirim ki yaklaşık 12 tane opera ismi var. Baleyi bunun dışında tutuyorum. Bir sürü yeni yeni eserler var. Yani son derece farklı dönemlerde, farklı stillerde operalar ve baleler bir araya geliyor. Modern Dans Topluluğu’ndan konser programları çok renkli programlar.

"AKM VE UMUT, EVET ÇOK UMUTLANDIK"

-Yeni AKM'de nelerin olmasını umut ediyorsunuz?

AKM ve umut. Evet, çok umutlandık. Beklediğimiz sürecin sonuna yaklaştık. Artık kültür merkezine tekrar geri dönüyoruz. Bununla ilgili bütün sanatçılar, çalışanlarımız ve İDOB olarak çok heyecanlıyız. Neler yapabileceğimize dair bir sürü planlar, programlar yaptık. Seyircilerimiz bu konuda çok heyecanlı. Çok güzel eserlerimizi paylaşacağız bu sezon. Önce 29 Ekim ve 30 Ekim’de Hasan Uçarsu’nun “Sinan” operasıyla bir açılış yapmış olacağız. Bundan sonra çalışmalar içerde hala devam edecek çünkü çok detaylar var. Bundan sonra da seyrek de olsa ayda 1-2 de olsa temsiller yaparak sezonun sonuna doğru artık tamamen Atatürk Kültür Merkezi’ne yerleşmiş olacağız.

"24 saat çalışan bir fabrika gibi sanat üreten bir üniteye dönüş"

Yeni AKM’de birçok resim sergileri, sanatsal aktiviteler, opera, bale, konser performansları, devlet tiyatrolarının oyunları, çocuk oyunları… Orası artık gerçekten bir kültür külliyatı oluyor. Dolayısıyla sanatın her dalına cevap verecek bir merkezin 24 saat çalışan bir fabrika gibi sanat üreten bir üniteye dönüşmesini bekliyorum. Biz kendi adımıza daha çok temsil yapacağız, daha çok konserler yapacağız. Bununla ilgili büyük bir heyecan ve programlama içindeyiz. Umarım her şey yolunda gider ve İstanbul tekrar daha önce yaşadığı ve bundan sonra bu yeni AKM ile çok daha farklı, çok daha yeni, çok daha aktif bir ivme kazandırır sanat hayatımıza.

"AKM BENDEN SONRAKİ KUŞAKLARA BÜYÜK BİR HEDİYE"

-Sahne akustiğini denediniz mi hiç?

Sahne akustiğini inşaat döneminde ben kendi sesimle denedim. İnşaat atmosferinde olmasına rağmen son derece başarılı bir akustiğe sahip. Koltuklar şu anda takıldı. Bütün fazlalıklar ortadan kalktıktan sonra temsil seyircilerin geldiği bir atmosfere ulaştığımızda yeniden orada şarkı söylemek istiyorum. Ama şu anda bile akustiğin son derece başarılı olduğunu gözlemledim, umarım yanılmıyorum.

"AKM'DE BİR ÖMRÜM GEÇTİ"

2021 Ekim’inde girip gerçek anlamda 2022’de yaşadığımız düşünürsek; ben 1981 yılında Atatürk Kültür Merkezi’ne girdiğimde gerçekten büyülenmiş ve korkunç inanılmaz güzel duygularla bugüne kadar gelmiştim. Atatürk Kültür Merkezi’nde bir ömrüm geçti. Ve çok büyük mutluluklar yaşadım o imkanlarla, o sahne olanaklarıyla. Şimdi bu yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin olanaklarıyla sanıyorum bu benden sonraki kuşaklara çok daha büyük bir hediye olacak. Benim dönemimde olmadığı kadar, en azından sahneyi paylaşma konusunda, prova salonlarını paylaşma konusunda diğer kurumlarla daha özgürce, daha büyük işlere imza atabileceğimiz bir yapıya sahibiz. Yani eskiden bütün kurumlar aynı salonu, aynı sahneyi, aynı binayı kullanıyordu. Bugün Devlet Opera ve Balesi ayrılmış bir sahnesiyle çok daha büyük imkanlara sahip. Dolayısıyla bu beklentileri de yükseltiyor. Bundan sonra İDOB’un işi çok zor. Daha çok çalışmalı, daha çok iş üretmeli. O açıdan da sanatçılar açısından, koro, solistler ve bütün teknik ekip büyük bir heyecanla bu görevi üstlenmeye hazır. Umarım her şey yolunda gider.

-Usta bir operacı olarak sizce nasıl oldu yeni AKM?

İstanbul ve Türkiye Atatürk Kültür Merkezi’nin bu yeni hamlesiyle çok daha ileri bir sanatsal seviyeye ulaşır.
Ben bundan sonraki kuşağı çok şanslı kabul ediyorum ve doğrusu onları kıskanıyorum. Böyle bir Kültür Merkezi’ne kavuşmuş bir kuşak olarak..

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *