Boşa harcadığımız suyu çok arar olacağız
Sevgili Okuyucularımız çok önceleri yazdığım bu konuyu hocamın sözlerinin aynı oluşu dolayısıyla tekrar sunmak gereğini düşündüm. Bilgisine hayran olduğum sevgili Hocam Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu yıllar önce 2023 yılında kurak yılların başlayacağını su tasarrufuna derhal başlamamız lazım geldiğini söylemişti. Türkiye'de 2014'ten başlayarak yağışların yüzde 25 ile 50 oranında azalacağını belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Kar tabii ki yağacak ama bu yağış yeterince olmayacak. Su oranları iyice düşen barajları belirli bir süre doldurmak için iyi ama özellikle Anadolu’ya kar lazım. Ekim, Kasım, Aralık normalde en çok yağış olan aylardır. Ama bu aylar da üçte biri kurak geçti, bu da endişelenmek için yeterli.”
Trakya, Marmara’nın Batı Karadeniz’e yakın kısımları, Batı Karadeniz’den başlayarak Doğu Karadeniz’e kadar ve İç Anadolu’nun çok az bir bölümünde yağış olacak. Hatta mevsim normallerinin biraz üzerinde gerçekleşecek. Ama diğer tüm bölgeler Marmara, Akdeniz Antalya’dan Ege’ye kadar olan kuşak ve Konya’dan Mersin’e kadarki kuşakta ayrıca Doğu Anadolu’da kuraklık bekleniyor.” Demişti. Bir başka hocamız Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Ortaş bana devamlı gönderdiği yazılarından birinde, Kuraklık ve Yakın Gelecekte Yaşayacağımız Zorluklar adlı gönderisinde, Türkiye bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız şekilde kurak bir dönem geçirmektedir. Yağışların beklenenin altında yüzde 40 düzeylerinde gerçekleşmesi baraj ve göletlerin kapasitelerinin altında dolması önümüzdeki birkaç ciddi su sorunu yaşayacağımızı şimdiden gösteriyor. Yalnız bitkilerde değil, hayvancılık, balıkçılık hepsi temiz su tüketimine dayalı geliştiği için verim ve kalite düşüşleri yaşanacaktır. Bu da gıdaların fiyatlarının ciddi biçimde artacağını gösteriyor. Pekâlâ, neden yağışlar azaldı? Yağışların düzensiz olmasının nedeni nedir? Kuraklığın pratik karşılığı ve anlamı nedir? Verim düşüşüne neden olacak doğal olaylara karşı ne tür önlemler alınabilir? İlkim değişimleri ile yağış düzensizliği arasında bir ilişki var mı? İklim bilimcisi değilim ancak toprak bilimcisi olarak iklim değişimlerinin önemli nedenlerinden biri toprak yönetimine bağlı geliştiği için konuya sürülebilir tarım ve karbon yönetimi ekseninde soruna bütünsel bakabiliriz. 'İklim Değişikliği Önlenmezse Felaketler Gelir' diyor.
Şimdi hepimiz ciddi ciddi düşünmeliyiz. Ben her duşa girişimde sıcak su gelene kadar sarf edilen suya acıyor, üzülüyorum. Bu suyu kovalarda biriktirip, araba yıkamada, çiçek sulamada, temizlikte kullanabiliriz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.