Stresle başa çıkma yöntemleri nelerdir?
Kasım ayının ilk Çarşamba günü Dünya Stresle Farkındalık Günü olarak kabul edilmiştir. Madem Kasım ayına girdik. Stres nedir? Stresle başa çıkma yöntemleri nelerdir? Stresin belirtileri nelerdir? Stresli olunduğunda rahatlama yöntemleri gibi soruların yanıtını sizlere aktarmak istiyorum.
Hayatımızın kaçınılmazı olan stres, her şeyde olduğu gibi fazlasının zarar olduğu bir gerçektir. Öyle ki her yaş grubu stresi yaşamaktadır.
Stres nedir?
Stres Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan tanımına göre kişinin fiziksel, duygusal ya da psikolojik gerginlik yaşamasına yol açan her türlü değişikliği stres olarak tanımlamıştır. Yani stres üzerimizde hissettiğimiz baskı ya da gerginlik olarak tarif etmek mümkündür.
7’den 77’ye herkesin yaşadığı stres, gündelik hayatımız içinde varolan ve varolmaya devam edecek olan bir tepkidir diyebiliriz. Örnek vermeye çalışırsak; iş hayatındaki zorluklar, eğitim süreci, barınma ve geçim derdi, yabancı bir ortamda bulunmak, hayal kırıklığı, belirsizlik, korku, hastalıklar, mücbir durumlar (savaş, kayıp, beklenmedik kaza ya da travmatik durumlar) yani kısaca sorumluluklarımızdır denebilir.
Stres aslında hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız açısından gereklidir. Öyle ki fazla olmamak kaydıyla kişiyi harekete geçirici ve beyni çalıştırıcı etkisi bulunur.
Stres belirtileri nelerdir?
Stresin fazlasıyla başa çıkmak kişiden kişiye değişebilir. Belirtiler farklılık gösterse de genel olarak duygusal ve fiziksel belirtileri vardır. Mesela odaklanamamak, zihin karmaşıklığı, unutkanlık, olumsuz düşünceler, gelecek endişesi, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk, gerginlik, sinir hali, hassas davranmak ya da duyarsızlaşma duygusal reaksiyonlar olurken fiziksel olanlar ise nefes darlığı, uykusuzluk, aşırı terleme, el ya da ayakta titremeleri, çarpıntı, baş ağrısı, iştah artışı ya da iştahsızlık gibi etkiler görülmektedir.
Stresle nasıl başa çıkılır?
Strese sokan durumlar
İlk olarak sizi strese sokan ya da sokacak durumları belirlemeniz gerekir. Bu oldukça önemlidir çünkü stresi yönetmek kişinin sağlığı ve hayat konforu için fazlasıyla kıymetlidir. Ayrıca stres yönetmesini bilmek hayatınızı kolaylaştıracağı gibi en büyük lüksünüz olacaktır. Zira stres ile başa çıkmak herkesin yapabildiği bir şey değildir.
Stresliyken verilen tepkiler
Stresin kaynağını bulduk. Sırada verdiğiniz tepkileri düşünün. Stresliyken ne gibi davranışlar ve tepkiler sergiliyorsunuz? İki önemli anahtar noktayı bulduktan sonra diğer adım ise rahatlama şeklinizin ne olduğu olacaktır.
Rahatlama şekli
Burada durum yaşam alanı ve hobiler devreye giriyor. Mesela nefes egzersizi, yüzmek, spor yapmak, yoga ya da fitness çalışmak, spor yapmak istemeyenler için doğa yürüyüşleri, masaj yaptırmak, arkadaşlarla buluşmak, dışarı çıkmak, sosyal aktiviteler gerçekleştirmek, anlık olarak stresi gidermek istiyorum diyorsanız bir müzik açıp dinleyin. Bulunduğunuz ortamdan ayrılıp kendinizi huzurlu olduğunuz bir mekanda hayal edebilirsiniz.
Uzman hekimden destek almak
Bu gibi küçük ama etkili nüanslar oldukça etkilidir. Tabi ki stres altında olduğunuzda kötü alışkanlıklara (sigara, alkol, uyuşturucu madde vs.) başvurmayın. Bunlar stresinize stres katarak sizleri daha da olumsuz, depresif ve kötü etkileyecektir. Eğer duygu durum ve stres düzeyinizle başa çıkamıyorsanız muhakkak uzman doktor ve psikiyatriden destek alın.