Savaştan doğan sanat
Savaşlar genellikle dini, millî, siyasi ve ekonomik amaçlara ulaşmak için gerçekleştirilir. İnsanlık tarihi boyunca sürekli var olan savaşlar yaşatmış oldukları yıkıcılıkla insanlığın hafızasında yer etmiş ve hep gündemde olmuş, tarihi şekillendiren önemli olgulardır.
Savaşa katılan tüm ülkeler siyasi, ekonomik ve toplumsal anlamda
savaştan büyük oranda etkilenir ve bu etkiler de uzun yıllar boyunca sürer.
Sanat ve sanatçılar her daim çağın tanığıdır. Büyük çatışmalar, şiddet olayları yaşanırken sanatın duyarsız kalması elbette beklenemez.
Sanat ile savaşın etkileşimi, insanlığın ortaya çıkışı kadar eskidir. Savaş ve sanat ağırlıklı olarak, yaşanan savaş sahneleri, ortaya çıkan sanatsal aktiviteler, bunun yanı sıra bir sanat dalı olan müziğin askeri bandolar olarak gelişmesi, bazı toplumlarda savaştan önce yapılan savaş dansları, tiyatro, operada savaşın sanata konu olması, savaşın tüm sanat dallarını ilgilendiren bir konu olduğunu göstermektedir. Ayrıca İlk çağlardan itibaren güzel sanatların tüm kolları savaşı tasvir etmiş ve yansıtmıştır. Bu açıdan bakıldığında antik çağda, steller üzerinde başlayan kabartma rölyeflerin olduğu bir dönemden, halılara işlenen savaş tasvirleri bunlara verilebilecek en güzel örneklerdir. Kitlelere ulaşma gücü açısından sanat büyük önem taşır.
Savaşların yaratmış olduğu şiddet, katliam, zaman zaman insanları coşturan görkem ve insanların sürekli gündeminde olması bunun bir şekilde yansıtılması ve tasvirini zorunlu hale getirmiştir.
Sonraki kuşaklara aktarılması açısından mükemmel bir kaynak olarak ve tanıklık yapması açısından savaşın, yansıtılmasının misyonunu çeşitli dallarıyla Sanat üstlenmiştir. Bu anlamda en önemli sanat dalı da resim sanatıdır.
Ünlü düşünür PAUL VIRILIO: Sanat savaşın zayiatıdır! Demiştir.
Bir sanatçının yarattığı sanat eseri sanat izleyicisinin merakını gidermek gibi bir amaç doğrultusunda hazırlanmıştır.
Savaş zamanlarında tarihsel yapıların ve sanat eserlerinin tahribatının taşıdığı izler sanat eserlerinin savaşa ve çatışmaya tanıklığı ile ileride sosyolojiye konu olacaktır.
Modern dünyada savaşın insanlık dışılığını ve dehşetini mükemmel bir şekilde özetleyen ve insanlığın neler yapabileceğine dair zamansız bir uyarı olarak duran Picasso'nun savaşın acılarını resmettiği tablosu Guernica'sı... Guernica, her şeyden önce sadece bir resim değil, bir katliamın ismidir. Neden mi? Çünkü onda ne doğanın yeşilini, mavisini; ne de gündelik yaşamdaki sıradanlığı bulmak mümkün. Durmadan, bıkmak usanmak bilmeden savaşan insanlığın karanlığına boyanmış siyah-beyaz yansımadır adeta. Aslında sadece tarihteki bir iç savaşın acımasızlığını anlatmaktan öte, geçmişteki tüm savaşların ve gelecekte çıkacak olanların insanlığı mahkum ettiği acıları anlatır bize. Bir nevi hem geçmiş hem de gelecektir.