Ekoloji ve biz insanlar
Dünya üzerinde çok farklı ekosistemlerde farklı özellikleri olan canlılar yaşamlarını devam ettirmektedir. Kentleşme, endüstriyel gelişmeler, tarımsal faaliyetler taş ve maden ocakları gibi nedenle türlerin yaşam alanları daralmakta ve soyları tehlikeye girmektedir. Türlerin yaşamını etkileyen bir olay da yabancı türlerin istilalarıdır. İstilacılar yeni girdikleri ekosistemde hızla çoğalıp ortamda baskın hale gelerek gerçek anlamda biyolojik istilaya neden olur. Bunu bitkiler ve hayvanlar için yaşarken aklıma Suriyeliler, Afganistanlılar vs istilası gibi Türkiye’nin başına gelebilecekler de aklımı karıştırdı.
Birçok canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına paralel olarak bu türlerin ve bu türleri barındıran yaşama alanlarının da olduğu gibi korunmasına yönelik tasarım, planlama çalışmaları çok önemlidir. Hava, toprak her yerde aynı, ağaçlar her yerde aynı değildir. En azından kendini ‘doğaya duyarlı’ olarak nitelendiren insanların bakış açısının bu olmaması gerekir. Tıpkı her milletin ve her coğrafyanın özünde aynı ama nitelikte farklı olması gibi. Doğa da kendi içinde dinamiklere ve kendine has istek ve özelliklere sahiptir.
Doğayı sadece bize hizmet eden bir unsur olarak görmekten vaz geçtiğimiz, onu gerçekten anlamaya başladığımız zaman mülteci yaşamları da ithal etmenin mantıksız olduğunu anlayacağız. Koruma, kullanım ve geliştirme konularında daha bilinçli ve temkinli hareket etmek insanların doğaya ve birbirlerine olan borcudur. Çünkü, kaybedilecek değerler ve meydana gelecek hasarlar hem doğaya hem insanlara çok büyük ölçülerde zararlar verebilir.
Kalitesiz malzeme, kalitesiz işçilik ve kötü proje sonucu yaşadığımız deprem ve sel felaketleri buna örnektir. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.