İMKÂNSIZI BAŞARMAK İÇİN ÇALIŞMAK GEREK
Çalışmak, başarı ve gurur birçok başarının başaktörleridir. Hani eskiden ''eloğlu yapıyor '' ya da ''adamlar yapmış'' diyerek iç geçirdiğimiz günler vardı ya... Şimdi o günlerin acısını çıkartacak haberleri, gururla izliyoruz.
Ülkemizde yapılan yatırımlar ve sonuçlarında yaşanan gelişmeler o kadar arttı ki, anlatırken gurur duymamak elde değil. Tüm dünyanın kıskandığı İHA/SİHA’larımızdan, dünya devi barajlarımıza... Azametiyle örnek köprülerimizden, sağlık sistemimize. Ama bu gün biraz daha farklı bir konudan bahsetmek istiyorum.
Geçtiğimiz günlerde İvedik OSB'de, Nanografi firması tarafından açılan Grafen Seri Üretim Tesisi ve ürettikleri grafen maddesi. Öncelikle nedir bu grafen?
Basit olarak bir karbon türüdür, grafen. Karbon doğada bol miktarda bulunmasına rağmen bu şekline pek rastlanmaz. Karbon kömürden elmasa kurşun kalemden (grafit) katı yağlayıcılara kadar değişik formlarda kullanılırken özel bir dizilime sahip olan grafen karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesinin adıdır. Grafen 2004 yılında sentezlenen bir maddedir. Bu madde işlendiği zaman çelikten yaklaşık 200 kat daha dayanıklı, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, çok esnek ve son derece hafif, üstelikte şeffaflık seviyesinde saydamda olabiliyor.
Bu madde günlük hayatımızda hemen hemen her noktada ve çok değişik alanlarda hatta ağır sanayide olmak üzere birçok alanda kendisine kullanım yeri bulacak bir ürün. Bu kadar geniş kullanımlı ve özellikli bir ürünü üretebilmek ise zor ve pahalı. Grafenin ülkemizde üretilmesi ise çok önemli bir husus. Zira ülkemizle birlikte dünyada bu maddeyi üretebilen 10 ülke var. Evet, tüm sayı 10. Yani kısaca özetlemek gerekirse ülkemiz dünyada sadece 9 ülke tarafından üretilebilen bir maddeyi üretmeyi başararak büyük bir olaya imza atmıştır.
Milli gururumuz olan bu tesisin açılışında bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank açılış konuşmasında bu ürün sayesinde yapılabileceklere değinerek, "Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek." ifadelerini kullandı. Grafenin üretiminin kolay olmadığını özellikle belirten Bakan Varank, Dünya Grafen Konseyi'nin yayınladığı "2020 Grafen Araştırma Raporuna” atıfla bulunarak, ‘tüm dünyada üretim yapılma aşamasında karşılaşılan sorunların başında maliyet, seri üretim becerisi, standartlaştırma ve sertifikalandırma problemlerinin geldiğini ''bildirerek, ''çevreci bir model oluşturulması, uygun üretim ve maliyet yönetimine sahip olunmasının da zorluklar arasında yer aldığını '' belirtti.
Bakan sözlerine "Bu zorluklar nedeniyle grafen, dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürünlerden birisi. Nanografi firmamız, bu olağanüstü malzemenin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdi. Bugün açılışını yaptığımız yatırımla Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor. '' ifadeleriyle devam etti.
İşte bu güzel haberle birlikte ülkemizde bir imkânsızı daha başarmanın haklı gururunu yaşamış olduk. Tüm bu fikirleri ortaya atan, geliştiren, araştıran, imal eden, ortaya çıkartan ve tesisi kuranlardan, yatırımcılardan ve destek olan herkesten Allah razı olsun.
Gene bir başarı hikâyesinin yazıldığı ülkemizde bu gelişmenin tüm insanlarımızın ortak gururu ve faydası olduğunun milletçe bilincindeyiz. Bu ve bunun gibi nice başarıların halkımıza ve özellikle gençlerimize örnek olmasını ve tesisimizin milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Başlığımızda dediğimiz gibi. İmkânsızı başarmak için çalışmak gerek. Biz öyle bir milletiz, Türkiye öyle bir ülke ki… Zor bizim işimiz adeta. İmkânsızı başarmak için çalışmamız yetiyor.