İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Sakarya Meydan Muharebesi

YAYINLAMA:
Sakarya Meydan Muharebesi

Süleymaniye Cami'nin duvarında bir açılma dikkat çeker mimar mühendisler davet edilir, içlerinden genç birisi elini çatlaktan içeri sokar yumuşak bir cisim olduğunu fark eder açarlar bakarlar ne görsünler rulo bir evrakta yapılış planı yazıyor.

Buna ulaşmışsanız onarım zamanı gelmiştir bende yeni yıldan beri yazı yazmadım akciğerimden bir iki operasyon geçirdim şimdi yazmayı düşündüğüme göre demek ben iyileşmişim.

Sakarya Meydan Muharebesi nereden başlıyor? Çanakkale savaşı sonrası sağ kalan 22 piyade alayı İstanbul’da Kadıköy’de bugün Ayrılık Çeşmesi diye anılan alanda eşleri, sevgileri, sevenleri ve yakınları ile buluşurlar.

Yeni bir Suriye cephesi 30 Ekim 1918 Limni Adası Mondros Ateşkes Antlaşması imzalayan Osmanlının Deniz Bakanı Hüseyin Rauf Orbay.

Bu anlaşma ile asker terhis edilecek silahlar teslim edilecek Trakya ve İzmir’e Yunanlılar İstanbul’a İngilizler, Fransızlar ve İtalyanlar.

Urfa, Maraş ve Antep İngilizlere Adana, Maraş. Urfa Antep İtalya Konya ve Antalya İstanbul 13 Kasım 1918 yaklaşık 4 yıl 10 ay 20 gün işgal altında kalır.

Bu arada Anadolu'nun bütün illeri tren garları yabancıların eline geçer İstanbul’dan Ankara’ya Fransız pasaportu ile gidilmekte.

Eskişehir’de İngilizlerin kaldığı evin karşısında iki katlı bir ev vardır bu evde tek başına yaşayan bir kadın vardır bu kadın her gün durmadan evin camlarını siler İngilizler bundan şüphe ederler eve baskın yaparlar.

Evde sakıncalı bir şey bulamazlar meğer kadın bazı gün camları dikine bazen yatay silermiş yatay sildiğinde burada bir hareketlilik yok dikey sildiğinde tedbir alın mesajı veriyormuş.

İngilizler Bandırma Vapurunu didik didik aralar bunu gören Mustafa Kemal onlar bizim silah götürdüğümüzü düşünüyor onlar bizim yüreğimizi götürdüğümüzü nerden bilsinler.

Şimdi bazıları Lozan’da biz nereyi hangi kara parçasını aldığımızı soruyorlar elimizde hiç toprak kalmamıştı eğer illada eleştireceksen Osmanlı Adına 30 Ekim 1918 imzalanan Mondros antlaşması Osmanlı adına Deniz Bakanı Hüseyin Rauf 10 Ağustos 192o Sevr antlaşması imzalayan Damat Ferit. Ayastefanos bugünkü Yeşilköy imzalayan Sultan Hamit , Başka anlaşmalar yok mu?

Lozan Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur

12 Ekim 1922 Mudanya İsmet İnönü 24 Temmuz 1923 Lozan heyet başı İsmet İnönü Dr. Rıza Nur ve Trabzon vekili Hasan Saka 20 Temmuz 1936 dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras Ordu adına Asım Gündüz

6 Ekim 1923 Tarihinde İstanbul Şükrü Nail Gökberk tarafında kurtulur ve Beyoğlu’nda Cadde’yi Kebir yani büyük cadde olan adı İstiklal Caddesi olarak anılır. İngiliz İtalyan ve Fransız bayrakları indirilir bütün cadde çok kısa zamanda Türk bayrakları ile donatılır.

Mondros imzalanınca Mustafa Kemal Adana da İstanbul’ a dön ancak dönecek parası yok kendine ait 8 atı vardır satılık eder bir alıcı çıkar 3 bin veririm bu rakamı Mustafa Kemal kabul eder atları alan ben atları 8 bine sattım, 5 bin daha gönderir nerede bu adamlar.

Mustafa Kemal, Haydarpaşa tren garını gelir yabancı düşman gemilerini görünce yaveri Cevad Abbas'a geldikleri gidecekler der.

Mustafa Kemal, Haydarpaşa iskelesinde terhis edilmiş askerlerden biri kendini tanıyan Çavuş tekmil selam dur der.

Mustafa Kemal, çavuş hangi cephede beraberdik Çanakkale yetmez’ mi ? Mustafa Kemal, Çavuş emir geç. Emir geç silahlarınızı yanınızda götürün biz sizi tekrar göreve davet edeceğiz.

Mustafa Kemal, Pera Palas 101 nolu odasına yerleşir bir gün İngiliz komutan garsonu yanına çağırır gelenin kim olduğunu sorar Çanakkale Gazisi Mustafa Kemal olduğunu söyleyince masasına davet etmesini iste.

Mustafa Kemal, misafir olan biz değil onlar geldikleri gibi gidecekler.

Mustafa Kemal, burada rahat edemez Şişli bugün adı HalaskarGazi yani kurtarıcının adını taşıyan yerde 3 katlı bir ev kiralanır, bir katında toplantılarını bir katında kendisi ve bir katında annesi ve kız kardeşi ikamet etmektedir.

Mustafa Kemal'e bir akşam 2 istihbarat binbaşı ziyarete gelir Kazım Karabekir ve İsmet İnönü, Kazım Karabekir paşam bize batıda görev çıktı ancak ben kurtuluşu doğuda görüyorum senide oraya bekliyorum.

Mustafa Kemal, Kazım sen gidiyorsun İsmet sen kalıyorsun sen orada olup biteni son zamana kadar bizimle paylaşıyorsun.

İsmet İnönü, 8 Ocak 1920 tarihinde İstanbul’dan Ankara’ya birkaç arkadaşı ile 22 günde Ankara’ya ulaşır.

Son Halifenin oğlu Ömer Faruk gizlice İnebolu’ya gider belediye başkanına misafir olur ve Ankara’ya tel çeker, Paşam Ömer Faruk aranıza katılmak istiyor gelen cevap geç kaldı İstanbul’ a dönsün haklarından mahrum olmasın.

İstanbul’a gelir ve son padişahımız Vahdettin küçük kızı Rukiye Sabiha sultan'la evlenmek için düğün kurulur Padişah efendimizde 5 ci evliliğini bahçıvanın kızı Zonguldaklı 18 yaşında Nimet Nevzat evlenir tarih 22 Eylül 1922. Efendi hazretleri 64 yaşında 5 ci evliliği.

102 yılını kutladığımız Sakarya meydan savaşının devam ederken onlar muhteşem düğünle evlenirler Mustafa Kemal Afet İnanla karşılaştığında 17 yaşında olduğu biliniyor ve ona ne okumak istiyorsun edebiyat paşam bana tarihçi lazım gel sen tarih oku der ve Cenevreye gönderir. İşte aradaki fark padişahımız 64 yaşında Mustafa Kemal 44 yaşında

Padişah efendimizin büyük kızı Fatma Ulviye sultan kocası İsmail Hakkı son sadrazam Tevfik paşa'nın oğlu sarayın madrabazı var Bitlis Ahlat’ lı Ali Şamil tebessümü eksik olmadığı için Mustafa Kemal soyadını güler koyar.

İsmail Hakkı 1.10 boyunda ALİ Şamil Güler’e kimseye söyleme bunların derdi ülke kurtarmak değil ben Ankara’ya gidip Kuvayı Milliye’ye katılacağım kimseye söyle beni’ de götürmezsen herkese söylerim deyince hep birlikte 30 günde ağaç kovuklarında 30 günde Ankara’ya ulaşırlar.

Mustafa Kemal'e İsmail Hakkı aranıza katılmak istiyor paşam deyince kabul görür. Ömer Faruk kabul görmez İsmail Hakkı kabul görür bunun adına adam tanımak denir.

Uşak'ta Yunan paşası Trikopis Yüzbaşı Feridun Dirimtekin esir alır ve yanında İsmail Hakkı ve Ali Şamil gülerde vardır Asım Gündüze teslim ederler. önce İsmet paşaya sonra Mustafa Kemal götürürler kılıcını almaz üzülme Napolyada esir düşmüştü yak bir sigara, benden istediğin var mı var paşam eşim istanbul'da sağ olduğu bildirir misiniz. Tel çekilir hanımefendi müsterih olunuz eşiniz Mustafa Kemal’in misafiri.

Savaşı neden kaybettiniz iletişimimiz kesildi son olarak iki telsizimiz vardı birini İzmir'e tamire gönderdik gelmedi birini’de sizin topçular bozdu.

Mustafa Kemal’e sorarlar savaşı nasıl kazandınız Şehidin kanı telgrafın teli ile der ve Sakarya da iki savaşın mimarı İsmet paşa'nın mezar taşında savaş bitince Mustafa Kemal’in kendisine telgrafçı Hamdi’ye çektirdiği tel yazar.

“Siz yalnız düşmanı değil milletin makus talihini de yendiniz...”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *