İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Popüler diyetler ve doğru bilinen yanlışlar

YAYINLAMA:
Popüler diyetler ve doğru bilinen yanlışlar

Son zamanlarda teknolojinin de ilerlemesi ile teknolojik kaynaklara daha kolay erişir olduk. Sosyal medya kullanımı da bir o kadar arttı. Artık herkesin en az 3-4 sosyal platformda hesabı var. İnsanlar bilgiye daha kolay erişir hale geldi. Haliyle doğru bilgi kadar yanlış bilginin yayılımı göz ardı edilemeyecek kadar fazla hale geldi. Durum böyle olunca en çok bilgi kirliliğin olduğu beslenme ve diyetetik dalı da etkilenen dallardan biri oldu.

Toplum olarak özellikle şu son 3 yılda pandeminin de hayatımıza girişi ile hızla kilo aldık. İnsanlar da hızla kilo vermenin yollarını arar oldu. Daha hızlı nasıl kilo kaybedebiliriz? Kısa sürede nasıl hedefe ulaşabilirim? gibi sorular akıllarda yer almaya başladı. Bu kadar hızlı almak ve bir an önce hedefe ulaşma çabası da çoğu insanı hataya sürükledi. Yanlış beslenme tarzları, yanlış diyet programları sürekli karşımıza çıkar ve aklımızı çeler oldu. Önemli olanın her zaman sürdürülebilir bir beslenme tarzının benimsenmesini her zaman vurgularım. Geçici değil kalıcı çözümler aramak, kısıtlayıcı diyet yöntemlerini değil yaşam tarzı değişikliğini baz alarak ilerlemek, kısa vadede değil uzun vadede kazanmak en önemlisidir. Son zamanlarda popüler olan tam 5 farklı zayıflama diyeti yöntemini şöyle sıralayabilirim

  1. AKDENİZ DİYETİ
  2. KETOJENİK DİYET
  3. ARALIKLI ORUÇ(INTERMİTTENT FASTING- IF DİYETİ)
  4. TAŞ DEVRİ(PALEO) DİYETİ
  5. JUICE (SIVI) DİYETİ

  1. AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz diyeti, ağırlıklı olarak sebzelerin eşlik ettiği, daha çok zeytinyağının kullanıldığı, meyve tüketimini arttıran ve balığın sofralarımızdan eksilmediği bir beslenme tipidir.

Soğuk sıkım zeytinyağı tüketiminin ihmal edilmediği, meyve ve sebzelerin ağırlıkta olduğu, her gün mutlaka ceviz, fındık, kaju, badem gibi çiğ kuruyemişlerin eşlik ettiği, yemeklerin kızartma değil; fırında, ızgara, haşlama ve buğulama gibi pişirme yöntemlerin kullanıldığı bir yöntemdir. Akdeniz diyeti en sürdürülebilir olan diyetlerden biridir. Uygulaması kolaydır.

  1. KETOJENİK DİYET

Ketojenik diyet; yüksek yağ, normal seviyede protein ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme düzenidir. Karbonhidrat çok az olduğu için kronik hastalığı olanlar, diyabetik hastalar, şeker dengesizliği olan hastalar, emzire anneler ve gebeler, çocuklar uygulamamalıdır. Karbonhidrat düşük olduğundan kaynaklı kişide bazen tatlı isteği, tatlı krizi yaşanabilir ki bu da çok normal bir durumdur. Ketojenik beslenmede meyve, sebze, tahıllar ve kalsiyum içeren gıdalar kısıtlanmış olduğundan vitamin ve mineral eklenmesi gereklidir. Son kilolarda, takılı kalınan kilolarda kısa süreli uygulanabilir fakat ömür boyu sürdürülebilir bir diyet yöntemi değildir. Ketejenik diyetin çıkışı aslında zamanında epilepsi hastalarının tedavisi içindi.

  1. ARALIKLI ORUÇ (IF) DİYETİ

Aralıklı oruç diyeti, günümüzde if diyeti veya intermittent fasting olarak da bilinmektedir. Aralıklı oruç diyetinde kalori hesaplamaktan ziyade önemli olan o gıdanın ne zaman tüketildiğidir. Yani ne yediğinizi değil ne zaman yediğinizi hesaplar.

Aralıklı oruç diyetinde asıl hedef, metabolizmanın hızını artırmak ve vücutta bulunan fazla yağları yakmaktır. Buna bağlı olarak vücuttaki fazla yağlar daha hızlı kaybedilir ve kilo verme işlemi kolaylaşır. Aralıklı oruç uygulandığında dikkate alınması gereken en önemli kural sekiz saat aç kalma kuralıdır. Sekiz saat aç kalma kuralı herkese uygun olmayacağından dolayı, bu diyeti uygulamaya karar vermeden önce bir diyetisyene danışmak en doğru karar olacaktır.

Aralıklı Oruç Diyeti Sağlıklı mıdır?

Aralıklı oruç diyeti öncelikle kişinin metabolizmasını hızlandırabilir ve yağ yakılmasını kolaylaştırır. Tansiyon ve şeker hastalığı bulunanlar, kalp hastaları, gebe ve emziren anneler, beden kitle indeksi fazlasıyla düşük olan “çok zayıf” kişiler, yeme bozukluğu olanlar, yoğun egzersiz yapan veya sporla uğraşan kişiler temkinli yaklaşmalıdır ve bu konuyu doktorlarıyla görüşmelidir.

  1. PALEO DİYETİ(TAŞ DEVRİ DİYETİ)

Paleo diyeti, taş devrindeki, avcılık ve toplayıcılık yaşam tarzını benimseyen insanların yedikleri gibi taze meyveler, taze sebzeler, etler, kuruyemişleri yemeyi içerir. Colorado Devlet Üniversitesi profesörü Loren Cordain tarafından bulunmuştur. Loren Cordain, Paleo Diyeti adlı kitabında taş devri diyetini anlatmıştır.

Loren Cordain; Klinik araştırmalar, Paleo Diyeti’nin kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, enfeksiyon gibi riskleri düşürmeye, kilo vermeye, akneyi azaltmaya ve kişinin atletik performans ve sağlığını en yüksek noktaya taşımaya yardım eden en uygun diyet olduğunu söylemektedir.

Proteinin ağırlıkta olduğu bir diyettir. Protein ağırlıklı beslenmek vücuttaki yağların yakılmasını sağlar. Taş devri diyeti böbrek hastaları için uygun değildir. Bir uzmana danışılmadan uygulanmamalıdır. Ayrıca emziren, gebe kadınlar, çocuk ve gençlerde vitamin, mineral ve birçok besin öğesinden mahrum kalacağı için uygulanması sakıncalıdır

  1. JUICE DİYETİ

Juice diyeti vücuda katı besinlerin çok az alındığı sıvı ağırlıklı bir beslenme ile yapılan diyettir. Bu diyetin asıl amacı zayıflama olsa bile vücudu kısa süreli arındırma, fazla alınan kaloriler sonrasında dengeleme ve sindirim sistemini yenileme, vücut su dengesini düzenleme gibi faydaları vardır. Tatilde çok kaçırıp gelen bir kişinin kısa süreli olarak diyetisyenine danıştıktan sonra başvurabileceği geçici bir beslenme programı olarak tercih edilebilir. Bu diyette meyve ve/veya sebzelerin suyu sıkılarak, bir mutfak robotundan geçirilerek tüketilerek zayıflama vardır. Genelde 1-2 gün uygulanan bu diyeti bu sürelerden uzun yapmak zararlıdır. Uzun süreli yapıldığında vücutta bir enerjisizlik hali, vitamin-mineral eksiklikleri, unutkanlık, odaklanma problemleri ve kas kayıpları gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Juice Diyeti nasıl yapılır?

Günün üç ana öğününde salatalık, yeşillik, kabak, domates gibi sebzelerin ve karpuz, elma, çilek, ananas, portakal gibi meyvelerin suyunu tüketerek uygulanır.

Bu diyeti yaparken vücudunuzun lifli gıdalara da ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Sadece sıvı tüketerek yapılan bu diyeti 1-2 günden fazla uygulamayınız.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *