İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Türkiye'de her şey çok pahalı!

YAYINLAMA:
Türkiye'de her şey çok pahalı!

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının düştüğünü duyurdu. FAO Gıda Fiyat Endeksi’ne göre ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,1, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 düşüş yaşandı. Bu, endeksteki en büyük düşüşlerden biri olarak kayıtlara geçti. Ağustosta kaydedilen seviyenin aynı zamanda, Mart 2022’de kaydedilen zirvenin yüzde 24 altında olması dikkat çekti.Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gıda fiyatları Ağustos 2020’den bu yana 36 aydır aralıksız artıyor. Pazartesi açıklanan ağustos enflasyon verisine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58,9, aylık ise yüzde 9,09 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık yüzde 72,86, aylık yüzde 8,48 olarak gerçekleşti. Yeni ekonomi modeli döneminde yıllık gıda enflasyonu ile genel enflasyon arasındaki fark 20 puanı buldu

Kemerde açacak delik kalmadı
AKP yeni “OVP” ile emekçilere “kemer sıkma” politikası uygulayacak. IMF’siz IMF programı olan politikalar yoksulluğu artıracak, işsizliği çoğaltacak. Yabni yine emek ucuzlaşacak, doğa talana daha çok açılacak, kamusal kaynaklar sermayenin hizmetine daha çok sunulacak

Türkiye ekonomisinin gelecek 3 yılı için yol haritası olan Orta Vadeli Programın (OVP) açıklanmasıyla iktidarın emek düşmanı politikaları bir kez daha gözler önüne serildi. Programın içeriği AKP iktidarının krizin faturasını yine emekçilere kestiğini gösterdi. Ortaya koyulan program halkı büyük bir krizle baş başa bırakırken sermaye kesimlerini rahatlattı.

İktidarın ekonomideki attığı ilk hamleler; vergilerin artması, ürünlere gelen zamlar olurken yeni programla birlikte uygulanacak sıkı para politikası halkın daha fazla yoksullaşacağının, işsizliğin artacağının, geleceksizliğin ve güvencesizliğin devam edeceğinin ortaya koydu.

Açıklanan OVP programında öne çıkan maddelerden bazıları ise şunlar;
Dolar kuru beklentisinin 2026 yılında 47,8 TL’ye çıkacağı ön görülürken enflasyonun aynı yıl tek haneli rakamlara inmesi, yüzde 8,5 olması bekleniyor. Uzmanlar dışa bağımlı ekonomiler için bu tabloyu gerçekçi bulmazken ortaya çıkacak tabloda günlük hayattaki pahalılığın artacağı görüşünde.

Özel tüketimin baskılanması ucuz iş gücüne neden olacak. Üretilen ürünlerin dışarıya satışı hedeflenirken ülkede talep düşürülmeye çalışılacak. Bu sayede enflasyon ve dış ticaret açığının düşürülmesi hedefleniyor ancak ülkede işsizliğin boyutları artacak.

Yurttaşlara gelen ‘kredi kartı limitleriniz azaltılacak’ mesajları sehven denilerek yalanlansa bile artan faiz oranları yurttaşın tüketimini azaltmaya yönelik bir hamle olarak yorumlandı. Kart harcamalarının rekorlar kırdığı bir dönemde bu hamle de yurttaşların alım gücünü doğrudan etkileyecek.

Ücret zamları hedeflenen enflasyon verilerine göre yapılacak. Bu sene içerisinde bile birkaç kez enflasyon tahminini güncelleyen iktidarın ücret zamlarında yapacağı bu uygulama güvenilirliğini yitirmiş durumda. Kıdem tazminatında gün sayısının 30’dan 15-20 bandına düşürülmesi ve ödenen tazminatın aylık olarak getirisi yeni sistemde piyasa koşullarına göre değişecek fonlara bağlanacak. Bu uygulama da kıdem tazminatının günden güne ortadan kaldırılacağı ve yerine bireysel sigorta priminin ikame edileceğini gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *