İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Lütfen atmayın

YAYINLAMA:
Lütfen atmayın

Bir gün Victor Ananias isimli bir arkadaşla tanıştım. Buğday isimli bir derneğin kurucusu ve başkanı idi. Organik besin maddeleri ile ilgili konuşmalar yapardı. Ben onu çeşitli derneklere davet ederdim. Bazen bir yere yemeğe gittiğimizde önce bir yoklama yapar beğenmez ise cebinden bir meyve çıkarır onu yerdi. Bu kadar dikkatli bir çocuğun mantardan zehirlenip öldüğünü duydum çok üzüldüm. Bu yazı onun TEMA’da bir konferansından aldığım notlardan alındı. Şöyle bilgilendirdi bizi. Bir grup insan çöpten gıda maddesi toplarken bir grup insanda gıdaları çöpe atıyor. Dünyada üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyorsa, her gün gıda tüketen her birimizin üstüne düşen sorumluluk payı var. Peki, ne yapmalı? Mümkün olduğu kadar az ve sık alışveriş yapmalı ve gıdayı en iyi şekilde saklayarak besin değerlerini kaybetmelerini ve bozulmalarını önlemek gerekir. Peki, Gıdayı nasıl saklayalım?

1- Etilen üreten gıdalarla etilenden etkilenen gıdaları ayrı saklamak gerekir. Bazı meyve ve sebzeler etilen denilen bir gaz üretir. Bu kokusuz ve zararsız bir gazdır ancak diğer gıdaların yumuşamasına, erken bozulmasına yol açar. Etilen üreten gıdalar şunlardır: Kayısı, avokado, muz, kavun, kivi, nektarin, şeftali, armut, erik ve domates. Etilenden etkilenen gıdalar ise şunlardır: Elma, brokoli, havuç, patlıcan, yeşil yapraklı sebzeler ve karpuz.

2- Buzdolabında saklamayın: Patates, soğan ve domatesi buzdolabı yerine serin bir yerde ancak birbirinden ayrı tutun. Olgunlaşmamış

meyve ve sebzeleri buzdolabına koymayın, olgunlaşana kadar tezgâhın üzerine, olgunlaştığında buzdolabına koyun.

3- Çilek, frambuaz gibi meyveleri yıkayarak saklamayın.

4- Turunçgiller serin, kuru bir yerde bir hafta saklanabilir. Ancak daha uzun süre dayanmalarını istiyorsanız bir file veya hava alan çanta içersinde buzdolabında saklayın.

5- Nem çürümeye sebep olduğundan tüm sebzelerin kuru olmasına dikkat edin.

6- Yeşillikleri altına kâğıt mendil koyup cam kapta saklayın.

7- Buzdolabınızdaki bir gıda bozulmaya başladığında hemen çıkarın yoksa diğer gıdaların çürümesini hızlandırır.

8- Buzdolabınızın içini sık sık temizleyin.

9- Buzluğa koyduğunuz etlerin dış kısmının kararıp sertleşmesini önlemek için sıkıca paketleyin. Böylece gıda maddelerimizin atılmasını korumuş oluruz. Sağlıklı kalmanız dileğimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *