İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Antidepresan satışları neden artıyor?

YAYINLAMA:
Antidepresan satışları neden artıyor?

Klinik psikiyatrinin tanımına göre depresyon genellikle hayattan zevk almama, intihar isteği, yeme bozukluğu biçimleri ile kendini gösteren çevresel etkilere bağlı olarak semptomların değişkenlik gösterdiği bir hastalık.

Majör Depresyon, Duygudurum Düzeyi Bozukluğu (DDB), Bipolar Bozukluk, Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (SAD), Psikotik Depresyon, Melankoli gibi çeşitleri bulunan bu hastalığın oluşması için ortak birkaç sebebi var.

Genetik faktörler, Sosyal izolasyon, yalnızlık, destek ve korunma ihtiyacının eksikliği, sosyal ilişki sistemlerinin de güven ortamının azalması ve gelecek kaygısı gibi temel sebeplerle bireyin hayattan zevk almama aşırı yeme ya da iştahsız olma hareket alanında yavaşlama yada hareket edememe gibi fark edilmeye başlar.

Elbette devamında uzaman bir hekimden destek alınmasıyla birlikte tedai süreci başlar. Tedavi sürecinde kullanılan ilk ilaç anti depresandır. Anti depresanlar üzüntülü ruh halini baskılayarak kişiyi biraz daha sosyal hayata yakınlaştırmayı hedefler.

Türkiye de kullanılan anti depresan oranı Türkiye’de 2008-2020 yıllarını kapsayan son 12 yılda kişi başına antidepresan kullanım miktarı yüzde 76 arttı.

Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü verilerine göre ise (OECD) ise 2000 ile 2019 yılları arasında antidepresan kullanımı yüzde 120 artış gösterdi.

Bu durum son on yılda yüzde 120 ye çıktığına göre genetik faktörlerin buna sebep olması mümkün değil. Demek ki bu artışı depresyonu oluşturan diğer ilkelerde incelemek doğru olacaktır. Yani çevre ve sosyal toplumu belirleyen ögelere güven azalması ve gelecek kaygısı bu durumun ana tetikleyicilerinden biridir.

TÜİK verilerine göre Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2020 yılında %14,5 iken 2021 yılında %16,6 oldu. Sağlık Bakanlığı’nın verileri, 2020’ye kadarki 11 yılda antidepresan kullanım miktarının yaklaşık yüzde 70 arttığını gösteriyor.

Bakanlığın, 2020 yılına ait son sağlık istatistiklerine göre, 2009 yılında 1000 kişi başına günlük 29 antidepresan ilacı düşerken, bu oran 2020’de 49’a çıktı.

CHP milletvekili, eczacı ve iktisatçı Burhanettin Bulut’un paylaştığı verilere göre de, 2017’den 2021’e geçen 5 yılda satılan antidepresan kutu sayısı 11,5 milyon arttı

Peki gerçekten mutsuz muyuz ? ya da antidepresanlar toplumda bir statü göstergesi olarak mı kullanılıyor ?

İçi boş gardrop, yasal uyuşturucu, artan kullanıcılar, zombileşen bireyler, toplum, kaygılıyız, umutsuz, mutsusuz.

Çevre ve sosyal toplumu belirleyen ögelere güven azalması, gelecek kaygısı bu durumun ana tetikleyicilerinden, ve maalesef bunlarda yaşamımızda fazlasıyla var.

İnşallah, maşallah’a devam...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *