BİSİKLETİN PARLAYAN YILDIZI KAYSERİ
Türkiye’nin sanayisine katma değer katan ender illerden biri olan Kayseri son günlerde farklı bir başarı hikayesiyle sportif aktivite ile gündeme geliyor.
Bu başarı hikayesi Bisiklet Milli Takım Antrenörlerinden Hasan Bayraktar’ın Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne antrenör olarak alınmasıyla yazılmaya başlıyor.
Alt yapı için tesis, malzeme ve imkânlar dâhilinde başlatılan çalışmalarda yetenekli sporcuların kürsü yapması ile beraber Kayseri’de çevrilen pedal sesleri ülke genelinde ses getirmeye başladı. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici’nin öngörüsü de bu branşın Kayseri’de zemin bulmasına yardımcı oldu.
Bisiklet camiasının kendi içinde de bir muhafazakârlığı var. Konya, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Balıkesir gibi bisiklet sporunda söz sahibi şehirlerin arasına girmek hiç de kolay değildir. Bu durum bazen iyi bazen de kötü sonuçlar veriyor. Kayserililer pratik zekâlarıyla bu durumu aşmış gibi. Kayseri Bisiklet İl Temsilcisi Mehmet Luzumlar’ın mekik diplomasisinin de etkisi var.
Sporda kurumlar arası ahenk çok önemli. Bir ilin başarısı için gereken üç saç ayağını burada oluşturmuşlar. Bunların;
Birincisi; kulüpleşme. Bu işi altyapı sporcuları ile çözen Kayseri’nin uzun yıllar kürsüde sporcularının olacağı aşikâr. Özellikle Balkan Şampiyonası’nda ülkemizi gururlandıran Funda Taşkın gibi isimlerin çıkması da gelecekteki en büyük beklentimiz olarak kalacak. Bu anlamda kulüplere ve spor camiası olarak bu yeteneklere fırsat vermeyi bilmeliyiz.
İkincisi; tesisleşme. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü elindeki en iyi soyunma odaları ve antrenman salonlarını bisikletçilere tahsis etti. Kayseri’deki asfalt yolların kalitesi zaten tartışılmaz. Dağ bisikleti için de Erciyes A.Ş. tüm imkanları ile uluslararası standartlarda dowhill ve alternatifli dağ bisikleti parkurlarını oluşturmuş durumda.
Geriye kalıyor üçüncüsü ve o da organizasyon idi. Son dört yıldır gran fondo, dowhill, mtb cup derken uluslararası yol yarışmalarının da merkezi oldu Kayseri. Evet yol ve dağ bisikleti kategorilerinde Uluslararası Bisiklet Birliği UCI 2020 takviminde en çok bisiklet organizasyonu yapan şehir Antalya ve ikincisi ise Kayseri’dir. Bu konuda çok önemli bir istatistik sağlanmış durumda.
Tüm dünyadaki organizasyonların yüzde 10’nu Türkiye’de yapılıyor demek ve bu iki şehir bu yarışların yükünü çekiyor. Bunun nedeni her iki şehrimizin de kamp merkezi konumunda olmalarından kaynaklanıyor. Kışın sezon öncesi kamplar için Antalya’yı tercih eden takımlar yazın da yüksek irtifa antrenmanları için Kayseri’yi tercih ediyorlar.
3 Eylül tarihinden başlayan ve iki ay süreyle yapılacak tüm uluslararası yarışmalar Kayseri’de olacak. Bunlar yaklaşık otuz yarıştan oluşmaktadır. Yarışların yapılması konusunda karar ve yetki sahibi Kayseri Valimiz Sayın Şehmus Günaydın’a Türkiye Bisiklet Federasyon Yönetim Kurulu üyelerinden ve spor dünyasının mutfağında biri olarak teşekkür ediyorum.
Yurt dışında rakiplerimiz yarıştan yarışa giderken ve performanslarını üst seviyede yaşarken bizim milli takım sporcularımızın oluşan bu açığı kapatabilmesi için büyük bir fırsat gibi görülüyor.
Kazasız, belasız ve Türk sporcularının başarı sağlayacağı yarışmalar olması diliyorum.