İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

LGBT senin için ne ifade ediyor?

YAYINLAMA:
LGBT senin için ne ifade ediyor?

LGBT, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliğini ifade eden bir kısaltmadır. Bu terim, lezbiyen, gay, biseksüel ve trans bireyleri temsil ediyor. Benim bu konudaki düşüncem, kesinlikle sonsuz saygıdan ibaret. Yani birisinin biseksüel vs. olduğunu öğrendiğimde “Olabilir” deyip geçiyorum. Bence insanların birbirilerini aldatması, bir bireyin LGBT’li olmasından daha fazla tartışılmalı… Bir insanın hemcinsinden hoşlanmasına saygı duyarım, ama sevgilisinin arkasından dolaplar çevirene, araya ikinci ve hatta üçüncü kişileri katana saygı duymam. Her neyse.
NG Araştırma, Türkiye’deki insanların LGBT bireylere ve farklı cinsel yönelimlere karşı düşüncelerini yaptığı araştırma ile analiz etti. Araştırmanın sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum.
LGBT hakkındaki düşüncen ne? Katılımcıların %45'i bu gruba karşı olduğunu belirtirken, %31'i ise ne desteklediklerini ne de karşı olduklarını ifade etti. %24'lük bir kesim ise bu gruptaki insanların seçimlerine saygı duyduklarını belirtti.
LGBT senin için ne ifade ediyor? Katılımcıların %32’si, LGBT’nin değerleriyle uyuşmayan bir durumu ifade ettiğini düşünürken, %23’lük bir kesim bu konuyu sapkınlık olarak değerlendiriyor. Bununla birlikte, %21’lik kesim LGBT’nin cinsel yönelim ve cinsiyet rollerinin çeşitliliğini ifade ettiğini, %18’i ise bu konuda taraf olmadıklarını ve belirgin bir görüşleri olmadığını ifade etti.
LGBT yürüyüşlerine destek verdin mi? Katılımcıların yalnızca %3’ü LGBT yürüyüşlerine destek verdiklerini belirtti. Bu da genel olarak ülkemizde LGBT yürüyüşlerine olan katılımın da desteğin de sınırlı olduğunu gösteriyor.
LGBT bireyler toplumu hangi yönde etkiliyor? %67’lik bir oranla katılımcılar LGBT bireylerin toplumu olumsuz yönde etkilediğini düşündüklerini ifade etti. %30’luk bir oran ise LGBT bireylerin toplumu herhangi bir şekilde etkilemediği görüşünü paylaşırken, yalnızca %3’lük bir kesim ise LGBT bireylerin toplumu olumlu yönde etkilediğini belirtti.
Eşcinsellik, insan doğasında var mı? %42’lik oranla katılımcıların çoğunluğu eşcinselliğin insan doğasında olmadığını düşündüklerini ifade etti. %24’lük kesim ise eşcinselliğin insan doğasında var olduğunu savunurken, bu konuda kesin bir görüşü olmayanlar da %34 olarak ortaya çıktı.
Çocuğunun, LGBT bir birey olması durumunda çocuğuna yaklaşımın nasıl olur? Katılımcıların %53’ü çocuklarının LGBT bir birey olması durumunda olumsuz bir tavır takınacaklarını ifade etti. Bu, hala LGBT bireylere yönelik oldukça olumsuz bir algının var olduğunu gösteriyor. %37’lik bir oran ise ne olumlu ne olumsuz bir yaklaşım sergileyeceklerini belirtti. Olumlu bir yaklaşım sergileyeceğini belirtenlerin oranı ise %10 oldu.
Çocuğun LGBT bir birey olursa ona karşı tepkin ne olur? %35’lik bir oranla katılımcılar, çocuklarının LGBT olduğu durumda saygı duyacaklarını ve herhangi bir tepki vermekten kaçınacaklarını ifade etti. %33’lük bir kesim ise çocuklarının LGBT olduğunu sapkın bir durum olarak düşüneceklerini belirtti.
LGBT bireylere haksızlık yapılıyor mu? Katılımcıların %42’si LGBT bireylere yönelik haksızlık yapıldığını düşünmüyor. %21’lik kesim ise LGBT bireylere yönelik haksızlığın olduğunu, %37’lik bir oran ise kararsız olduğunu ifade etti.
LGBT bireyler toplumun yapısını bozuyor mu? Katılımcıların %59’u LGBT bireylerin toplumun yapısını bozduğunu düşünürken, %17’si ise bu düşüncede olmadığını belirtti. Katılımcıların %24’ü ise kararsızlardan oluşuyor.
LGBT bireylerin hakları konusunda yasalar yeterli mi? Katılımcıların yalnızca %15’i LGBT bireylerin hakları için yasaların yeterli olduğunu düşünüyor. %32’si ise yasaların yeterli olmadığını belirtirken, %53’lük kesim ise bu konuda bilgisinin olmadığını belirtti.
Kendini LGBT topluluğuna yakın hissediyor musun? Katılımcıların %81’i kendilerini LGBT topluluğuna yakın hissetmediklerini ifade etti. %3’ü ise kendilerini LGBT topluluğuna yakın hissediyor. %16’lık kesim ise bu konuda tarafsız olduğunu belirtenlerden oluşuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *