İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

DOKTORLAR SAĞLIK PROGRAMI SUNMALI MI?

YAYINLAMA:

Bu soruya hemen yanıt vereyim. Neden olmasın! Mankenlerin ellerine verilen soruları “papağan gibi” doktor konuklarına yönelttiği günümüz medyasında, hekimler pekala çok iyi bir sağlık programı sunucusu olabilirler. Hasta ve hasta yakını psikolojisini iyi bilmeleri, toplumda sağlıkla ilgili merak edilenlere hakim olmaları nedeniyle sağlık programlarına başarıyla imza atabilirler.

Tabii, her hekim için geçerli değil bu durum! Sağlık programı sunacak bir doktorun öncelikle tıbbi jargondan uzak durarak, en eğitimsiz kişilerin bile anlayabileceği sade, anlaşılabilir bir dille konuşması gerekiyor. Enerjisinin yüksek, beden dili iletişiminin güçlü olması da şart. Samimiyet de son derece önemli.

YA HEKİMLİK YA DA TELEVİZYON PROGRAMI SUNUCULUĞU!

Ekran önünde olmanın büyüsü bazı hekimlere cazip gelebilir. Hastalara, hasta yakınlarına ekranlardan hitap ederek milyonlara ulaşmayı çok etkileyici bulabilirler. Haklılar da! Ama bana göre böyle bir durumda hekimin bir tercih yapması gerekiyor. Ya hekimlik ya da televizyon programı sunuculuğu! Ya televizyon ekranı ya da hastane! Ya hastalar ya da izleyiciler!

İnsan hayatına dokunan hekimlik gibi bir meslekte, sabah ekran önünde olayım, öğleden sonra hastalara bakayım düşüncesi nereye kadar geçerli olabilir! Hele sağlık programı sunuculuğuna soyunan doktor, cerrahi branşlarda bir uzman hekim ise! Ameliyat ettiği ya da doğum yaptırdığı hastasında bir komplikasyon çıkması durumunda ne yapacak? Programı terk edip hastaneye mi koşacak yoksa ağrı, yüksek ateş, çarpıntı gibi şikayetleri olan hastasını sunuculuğunu yaptığı sağlık programı bitene kadar bekletecek mi? Gerçi, yıllar önce sağlık programının sunucusu bir kadın doğum uzmanının hastasındaki bir sorun nedeniyle yayını terk edip, hastaneye koştuğu haberi medyaya yansımıştı. Bu, programın ya da doktorun reklamı için kurgulanmış çirkin bir oyun muydu yoksa ekranlarda yaşanan acı bir gerçek miydi?

AMELİYATTAN SAĞLIK PROGRAMI SUNMAYA KOŞAN HEKİMLER...

Sağlık bu! Bir insanın hayatıyla kumar olur mu! Siz kendinizin ya da bir yakınınızın ameliyatını ekranlarda her gün boy gösteren, zamanını hastaneden çok televizyon stüdyolarında, sağlık programı çekimlerinde geçiren bir cerraha yaptırmak ister misiniz?

Cerrahınız ya da doğum doktorunuz ekranda sağlık programı sunduğu sırada sizi ekibinden bir başka hekime teslim etmesi hasta haklarıyla ne kadar bağdaşan bir durumdur? Belki özel sağlık sigortanız var, belki de tedavi ücretinizi cebinizden ödeyerek o hekimi tercih ettiniz. Belki de sağlıkta sosyal güvenceniz üzerine bir fark ücreti ödemeyi göze alarak o doktorun hastası olmayı seçtiniz. Fakat ameliyatınızdan hemen sonra ortaya çıkan bir sorunda hekiminize ulaşamıyorsunuz. Çünkü o saatlerde siz hekiminizin ilgisine, tanı ve tedavisine ihtiyaç içindeyken, o sunuculuğunu yaptığı sağlık programında belki de minik bir şov yapıyor!

İnsan hasta yatağında iken, hele acılar içinde kıvranırken ya da ateşler içindeyken zaman geçmek bilmez. Bir dakika bin yıl gibi gelir insana. Doktorunuz, program sunacak, sonra ekran kostümlerini çıkartıp, makyajını temizleyip kilitlenmiş İstanbul trafiğinde hastanenin yolunu tutacak! Bazen de tersi olacak. Ameliyattan sağlık programının bant çekimine ya da canlı yayınına koşturacak. Peki ya ameliyatta bazı şeyler ters giderse ne olacak?

Bir yanda canlı yayın diğer yanda ameliyat... Bir yanda ekran önündeki izleyici, diğer yanda ameliyat masasındaki hasta... Bir yanda sağlık programı sunan doktorun konuğu hekimler, diğer yanda ameliyathane kapısında bekleyen endişeli hasta yakınları...

SAĞLIK PROGRAMI SUNAN HEKİMLERİN ÇOĞU CERRAHİ BRANŞLARDAN...

Hekimlik ciddi bir iştir. Sağlık programı yapımcılığı da öyle Hem doktorluk yapıp, hem ekran önünde boy göstermek bana göre doğru değil! Sunuculuk yapmak isteyen doktorların bir tercih yapmaları gerekir diye düşünüyorum. Ama görsel medyaya baktığımızda hekimlerin sunduğu sağlık programlarının sayısı giderek artıyor. Hatta bazıları beyaz önlükleriyle ya da yeşil ameliyat kıyafetleriyle program sunuyor. Sağlık programı sunanların çoğu cerrahi branşlarda uzmanlığı olan doktorlar. Yani estetik cerrahlar, beyin cerrahları, genel cerrahlar, kadın-doğum uzmanları, göz doktorları ve ortopedistler. Sağlık programı sunucuları içinde dermatoloji uzmanları ve diş hekimleri de var.

Peki, doktorların sağlık programı sunuculuğuna olan bu yoğun talepleri neden kaynaklanıyor? Televizyon kanalları ya da yapım şirketleri neden illa bir doktor sunucu peşindeler? Yarınki yazımda da “Doktorlar, Neden Sağlık Programı Sunmak İstiyor” konusuna değineceğim. Neden acaba?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *