İRAN DIŞINDAKİ İRAN'I ABD VURDU
3 Ocak 2020 tarihinden sonra Ortadoğu'da her şey eskisinden daha da kötü olacak. ABD'nin düzenlediği saldırıyla öldürülen İranlı Kasım Süleymani ile birlikte ölen milis komutan Aldülmehdi el Mühendis ise Irak'taki Haşdi Şaibi Gücünün silahlı kanadının başında bulunan isimdi. ABD bu saldırı ile İran’la kontrollü gerginliği açık tehdit ile bir çatışma ortamına çekti. ABD İranlı bir generali Bağdat'da vurdu.
HERŞEY KERKÜK'TE BAŞLADI
27 Kasım 2019 günü yılın son günlerinde ABD'nin Kerkük'te bulunan üssüne roketli saldırı gerçekleşti. Haşdi Şaibi milisleri tarafından gerçekleştirilen saldırıya ABD Anbar bölgesinde bulunan 5 Haşdi Şaibi üssünü vurması üzerine 28 milis yaşamını yitirdi. Artan gerginlik sonucu Bağdat'ta göstericiler Yeşil Bölge'ye girerek ABD elçiliğinin dış duvarlarını yaktılar. Gerginlik uzun süre devam etti. 1 Ocak 2020 tarihinde Trump attığı tweet ile “uyarı yok artık tehdit var” diyerek yaklaşan küçük kıyametin haberini verdi. 3 Ocak tarihinin ilk saatlerinde İran derin devletinin kalbi olan Kasım Süleymani Amerikan güçleri tarafından hava saldırı ile öldürüldü. Irak adeta toz duman oldu.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Tüm kesimlerin sorduğu sorular ardı ardına olsa da kimse bu ateşin nereye gideceğini kestiremiyor. İran, “İntikam”, “Bölgedeki Amerikan Hedefleri”, “İntikam tüm direniş topraklarında alınacak” derken ABD “İran savaşamaz, diplomasi yapsın” mesajları veriyor. Haşdi Şaibi milisleri ise cenaze töreninde kendilerine göre kutsal olan Kerbela'da kutsal intikam yeminini ettiler. 3 Ocak tarihinden itibaren yer yer roketli saldırılar ile ABD noktaları taciz ediliyor. Amerika ise başta Kuveyt olmak üzere birçok noktadan Irak'a asker kaydırdı. Iraklı yetkililer üst düzeyden kınasalar da ABD ile İran arasında sıkışmış durumdalar. Irak Meclisi ülkedeki yabancı askerlerin ülkeyi terk etmesi yönünde karar alsa ortada bunu uygulayacak bir hükümet ya da devlet iradesi yok. Irak ordusu ise şimdilik 11 vilayette devam eden göstericileri kontrol etmeye çalışıp kritik noktaların güvenliğini almış durumda. Irak askerleri operasyon el olarak alana inmiyor.
IRAK KUZEYİ “FAY HATTI”
Elbette Irak'ta yaşanan bu gerginlik ülkede bulunan terör örgütleri, devlet dışı aktörler ve Irak Bölgesel Yönetimi için bir fırsat olarak görülecektir. Anbar ve Kerkük Havice bölgesinde varlığı devam eden DEAŞ, Kandil'den Sincar'a kadar kendine alan bulmaya çalışan PKK ve uzantıları, 2017 yılından beri ajandasında gayrimeşru referandumu tutan Barzani bu kaos ortamında yeni adımlar atacaktır. Eğer ABD-İran çatışması Irak alanında gerçekleşirse ülke Suriye benzeri bir iç savaş riski taşıyor. Irak Şii güçlerin kendi içinde, Şii-Sünni tabanlı tarafların çatıştığı, Irak ordusunun ikili ya da üçlü taraf olduğu sonu gelmeyen bir iç savaşa sahne olabilir. Bu durum Irak kuzeyinden Türkiye'yi de vuracak bir deprem etkisi yapar.
21.yüzyıl 2000 yıllarda başladı. 2001 yılında yaşanan 11 Eylül saldırıların ardından ABD Başkanı “Haçlı Savaşı” olarak adlandırdıkları süreci başlattı. O tarihten 10 yıl sonra 2011'de Arap Baharı olarak adlandırılan bölge için “kan ve kaos” olan yıllar başladı. 2011 yılından yaklaşık 10 yıl içinde ABD “Süleymaniyi” vurarak BÜYÜK OYUNU başlattı. 2020 Kasım ayında ABD seçimleri takvimi süresince sözde “Yüzyılın Anlaşması” olan işgal altındaki Filistin topraklarını Müslüman’sız bırakma projesi hayata geçirilecek. Üst akıl oyunu Irak'tan başlattı. Evet burası Irak, hala Kerbela'da kan akıyor.