İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

MİLAS DÜNYAYA AÇILIYOR

YAYINLAMA:

Günümüzden geriye doğru, tarih içinde bir yolculuk yaparsak, 8 bin yıl önce zeytin ağaçlarının varlığına rastlanmış. Zeytincilik her zaman Milas ekonomisinin ve insan geçiminin temelini oluşturan bir unsur olmuştur. Milas’ta en çok duyduğum “Milas’ın dağlarından yağ, ovalarından bal akar” sözünün bir yanını zeytincilik, diğer yanını da arıcılık oluşturduğunu gördüm. Her ikisi de tarih boyunca Milaslıların önemli geçim kaynağı olmuş.

Şimdilerde zeytinle uğraşan çok insan var, üstelik sadece Türkiye’de değil, dünyada da etkin olmaya kararlılar. Başka meslekler yaptıkları halde zeytin ağaçlarım var diyen arkadaşlarım var. Ülkemizde de zeytin hasadı etkinlikleri yapılmaya başlandı. Ekonomi Milas’ında gündeminde. Milas’ın pazarına gidiyorum, satıcıların çoğu kadın ve kendi ürettikleri sebze meyveleri satıyorlar. Allah Muğla'ya, Milas'a her şeyi vermiş. Tarih, kültür, turizm ve Zeytin kenti Milas’ta 12 milyon zeytin ağacı var…

Milas 6. Zeytin Hasadı Festivaline Muğla Valisi Esengül Civelek, Türkiye Odalar ve Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Muğla AK Parti Milletvekili M. Yavuz Demir, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat katıldılar. Gözler Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü aradı ama yoktu. Muğla Valisi Esengül Civelek açılışta bir konuşma yaptı, Milas’ın sahip olduğu 12 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’nin en büyük zeytin üretim merkezi olduğunu vurguladı.

AK Parti Muğla milletvekili M.Yavuz Demir konuşması sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’li kendisini görüntülü telefonla aradı. Bakan ilk kez bu yıl tane zeytine 15 kuruş prim uygulaması başlattıklarını belirtti.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’a dört coğrafi işaretli (el halısı, zeytinyağı, tepsi böreği, yağlı zeytin) ürün kazandırdıklarını belirterek bunlardan Milas zeytinyağına alınan coğrafi işaretin Milas zeytinciliği için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. “AB markasını da ilk biz alacağız” dedi.

Ticaret Odaları, Türkiye’nin yüz akları. Gittiğim her ilde Ticaret Odaları Başkanları belediye başkanları kadar çok çalışıyorlar. Bu ülkemiz için çok mutluluk verici. Zira ekonomimizin yükselmesi daha da iyiye gitmesi için her il üzerine düşenin fazlasını yapmak zorunda.

Milas’ta zeytin festivali olduğu gün Mersin’de Narenciye Festivali vardı. TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Mersin’den Milas’a geldi ve birlikte zeytin stantlarını gezdik. Hisarcıklıoğlu’na halkın ilgisi büyüktü. Hisarcıklıoğlu, Milas’ta oda ve borsa başkanlarıyla samimi bir toplantı yaptı ve toplantıda onların sorunları dinledi ve çözüm için notlar aldı. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer başta olmak üzere Muğla, Fethiye, Bodrum, Aydın, Söke’nin oda ve borsa başkanları, TOBB Başkanı’na ortak imzalı bir dilekçe vererek zeytinyağında tağşişin (hilenin) engellenmesi için yurt çapında bir kampanya başlatılmasını istediler. Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmasında “20 sene önce 100 gram civarındaki kişi başı tüketim bugün 20 katına çıktı ve 2 litreye ulaştı. Zeytinyağı tüketimini, mesela 5 litreye çıkarabilirsek, zeytinyağının pazarlama sorunu kalmaz. Öte yandan artık bir hedefimiz de dünyaya açılmak olmalı” dedi ve zeytinyağında ihracatı hedef gösterdi, coğrafi işaretin ürünlere artı değer kattığını da vurguladı.

Kadın Girişimcilere ayrı bir parantez açmak istiyorum. Biraraya geldiğim Mehtap Şeniz Çahan, Pınar Canan Topuz, Hicran Ayva Yeşertener, Feray Serat, Duygu Ağırman, Gamze Demirci enerjileri ile kadınların neler yapabileceğini bir kere daha göstermiş oldu. Kadın girişimcilerin her geçen gün arttığı ülkemizde kadınlarımızla ne kadar gurur duysak az. Her birinin bambaşka hikayesi var. Hayatın her alanında kadınlarımızı görmek mutluluk verici.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *