İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Devletin partisi mi partinin devleti mi?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Devletin partisi mi partinin devleti mi?

Devlet nedir? 
Türk Dil Kurumu tanımına göre; "Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal örgütlü bir ulusun ya da uluslar topluluğunun oluşturdugu tüzel varlık." 
Peki "Ulus" nedir ? 
Yine TDK'ya göre; "siyasal olarak örgütlenmiş biçimde ve belli bir toprak bütünlügünde yaşayan, ekonomik, yaşam, dil, tarih, ruhsal, kültürel bütünlük sağlayan insan topluluğu." 
Dolayısıyla ulusu olusturan sınıflar burjuva sınıfı, işçi, köylü, esnaf ve küçük burjuvazidir. 
Devlet de hakim sınıfların siyasal, ekonomik, askeri, kültürel örğütlenmesidir. Bu sadece bizim ülkeye dönük bir örğütlenme degil, bütün dünya da geçerli bir örgütlenmedir. 
AKP hiç kuşkusuz uluslarası emperyalist burjuva sermayenin ve onun yerli işbirlikçilerinin siyasal temsilciliğini de layıkıyla yerine getiriyor, iç politikaya da ne kadar yerli ve milli olduğu propağandasıyla uzunca bir süre iktidarını sürdürdü. 
Devletin tarafsızlığı, sınıflarüstü olduğu safsatası kitleleri uyutma propağandası olduğunu herkes bilir. 
Bizde ve bazı diğer ülkelerde farklı olan iktidar partisinin devleti, partinin devleti olarak değiştirmesi ve düzenlemesi. 
AKP iktidarının da yaptığı tamda budur. Uluslararası değerlendirmelerde bu yönde. 
Kaygılar var. 
AKP, bu kadar devasa kamu imkanlarından vazgeçebilecek mi? 
Parti olarak vazgeçse bile, ikdidar olduğu yıllar boyunca büyüttüğü, sermaye değişimi ve birikimi yaptırdığı, kendisine bağlı bu kitlenin muhtemel saldırgan, provakatif yönelimlerini kontrol edebilecek mi? 
AKP, parti devletine kaymasından mütevellit diktatöryal egilimlerini seçimleri manipule edecek araçlara başvurabilir mi? 
Ayrıca, Rus vatandaşlarından tutunda Suriye, Afgan, Arap, İran vatandaşlarna kadar koşulsuz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyen yabancı misafirler, konuklar, mülteciler de bu sürece aktif katılacak mı ve ne kadar dahil olacaklar? 
Ha keza AKP gelmiş geçmiş iktidarlardan farklı olarak devletin aşağı yukarı tüm kurumlarını parti organı haline getirdiği herkesin hemfikir olduğu ortak bir görüştür. 
Kısaca, AKP "seçimle gider mi?" sorusuna dönersek; bunun henüz şimdilik kolay bir yanıtı yok. 
Biz yine de AKP ile veya CHP ile bir an önce şimdilik burjuva demokrasisini yaşayacağımız günlerin hayalini kurmaya devam edelim. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *