İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Depreme hazır mıyız?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Depreme hazır mıyız?

Bildiğiniz üzere büyük İstanbul depremi bekleniyor.Peki bu deprem için ne kadar hazırız?Olası deprem anında ne yapacağımızı ne kadar biliyoruz.Deprem anında öncelikle sakin olmayı unutmamalıyız.Eğer panik yaparsak kendimizi ve yakınlarımızı tehlikeye atmış oluruz.Eğer üst katta oturuyorsanız kesinlikle asansörle veya merdivenle aşağıya inmeye çalışmayın tam aksine yukarıda kalmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Deprem anında yapmanız gerekenler aslında bunlardan ibaret. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. Yazıda dikkat ettiyseniz ÇÖK,KAPAN,TUTUN aklınızdan çıkmaması gereken 3 şeydir.Peki nedir bu 3 kelime Çök, Kapan, Tutun” hareketleri deprem sırasında hayati önem taşıyan önlemlerden biridir. Çök- kapan- tutun, sağlam bir nesnenin yanına geçmek, üzerimize düşebilecek nesnelerden uzak durarak başımızı kapatmak anlamına gelir.
Başka bir durum daha eğer;

DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;
* Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
* Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamalıdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.
* Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
* Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
* Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

DEPREM ANINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ;
* Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz;
- Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.
En önemlisi her evde bir deprem çantası olması gerekiyor. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.
Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir.Evet sevgili dostlar yazının başında da dediğim gibi bu bir hatırlatma yazısıydı.
Unutmayın sakinliğiniz sizin ve sevdiklerinizin canını kurtaracak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *