İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Seçim geliyor seçim!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Seçim geliyor seçim!

Bu seçim ‘Dediğim dedik, söylediğim buyruk’ diyenlerle, ‘istişareye, müzakereye değer verenler’ arasındadır. Bu seçim, ‘saraya sadakat’ diyenlerle, ‘devlette liyakat’ diyenler arasındadır. Bu seçim ‘doların yeşilini’ sevenlerle, ‘doğanın yeşilini’ sevenler arasındadır. Bu seçim, milletin ufkunu karartanlarla, milletin ufkunu aydınlatanlar arasındadır. Bu seçim, ‘rant ve talan’ diyenlerle, helalinden kazanç’ diyenler arasındadır.
 

Hak hiçbir zaman yerde kalmaz. Haramın temeli olmaz. Yalan, talan ve haram üzerine kurulu, bu ucube şahsım rejiminin tekeri, artık daha fazla dönmez. ‘Kader, gayrete âşıktır.’ Adaleti korumak, hakkı korumaktır. Hakkı korumak, halkı korumaktır. Bu uolda uğraş verirken büyük rehberimiz, ‘umutsuz durumlar yoktur umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umutsuz olmadım’ diyen, büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, azmi ve kararlılığıdır.
 

İki çocuktan biri açlık tehlikesinde
Gelelim bir de eğitim meselesine. Zira bu konuda da ciddi sıkıntılar mevcut. Veli-Der, 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk yarısını değerlendirdi. Raporda, her iki çocuktan en az birinin açlıkla karşı karşıya kaldığı, 1 buçuk milyondan fazla kız öğrencinin örgün eğitimden koparıldığı vurgulandı. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), hazırladığı 2022-2023 eğitim öğretim yılı 1’inci yarıyıl raporunu paylaştı. Salgının ve yüksek zamların, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veren yoksul ailelerin çocuklarını etkilediği vurgulanan raporda, “Yaşadığımız acı gerçeğe rağmen ücretsiz okul yemeği talebi ‘maliyet hesabı’ gerekçesiyle yok sayılmaktadır” denildi. Raporda, 2020 yılının verilerine göre Türkiye’deki çocukların yüzde 44,3’ünün yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtilirken, son 3 yıldaki zamlarla beraber en iyimser durumda bile her iki çocuktan birinin açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Ayrıca, yetersiz beslenme nedeniyle kız öğrencilerin yüzde 85’inde, erkek öğrencilerin yüzde 68’inde kansızlık, öğrenme güçlüğü, fiziksel gelişimlerinde yavaşlama veya durma ve derslerde bayılma gibi sağlık sorunlarının yaşandığı belirtildi. Okullarda sağlıklı içme suyuna erişimiyle ilgili de sorun yaşandığı dile getirilen raporda, Türkiye’deki okulların yüzde 95’inin bahçesinde öğrencilerin su ihtiyacını karşılayabileceği çeşmelerin olmadığı ifade edildi. Kantinlerde yarım litre suyun 3 ile 5 TL arasında olduğu ifade edilen raporda gelişim çağında olan bir öğrencinin günlük 2 litre su tüketmesi gerekirken bu miktarda suyu içemediği ve bu nedenle çocukların hasta olduğu ifade edildi.
 

Okulllar boşalıyor
1,5 milyondan fazla kız çocuğunun örgün eğitimden uzakta olduğu vurgulanan raporda, ”Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı okullaşma istatistiklerine göre ilkokulda 195 bin, ortaokulda 298 bin, lisede 373 bin kız çocuğu eğitimin dışındadır. Açık öğretimde okuyan kız çocuğu sayısı ise 636 bin 270’tir. MEB’in TBMM’de açıkladığı verilere göre; ilkokulda 11 bin 654 öğrenci, ortaokulda 28 bin 421 öğrenci, lisede 240 bin 668 öğrenci örgün eğitim dışına çıkmıştır. Asıl gerçek ise çok daha vahimdir. TÜİK 2022 verilerine göre; 15-19 yaş aralığında 856 bin örgün eğitim dışına çıkmıştır. Bu çocuklarımızın 556 binini kız çocukları oluşturmaktadır” denildi.
Raporda ayrıca Mesleki Eğitim Merkezlerindeki çocukların yalnızca haftada dört gün değil, cumartesi ve bazen de pazar günleri de çalıştırıldığı ve çalıştırılan çocuk sayısının son 1 yılda 159 binden 1 milyon 300 bine ulaştığı belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *