Koronavirüs ben buradayım diyor!
Covid-19 salgınında yaptığı tespitlerle fazladan ölümleri kamuoyu ile paylaşan Türk Tabileri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi yazılımcı Güçlü Yaman, bir kez daha fazladan ölümlere dikkat çekti. Hazırladığı grafik ile İstanbul'da son 5 haftanın fazladan ölümlerine dikkat çeken TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman, “Grafik, İstanbul’da son 5 haftada gerçekleşen tüm ölümleri salgın öncesi yıllarla karşılaştırıyor. Kırmızı çizgiyle gösterilen 2022 ölümleri salgın öncesi 5 yılın aynı dönemine göre sürekli yüksek. 5 haftada salgın öncesi ortalamaya göre bin 232 fazladan ölüm var” dedi. Yaman, sadece İstanbul'da değil Türkiye genelinde de ölümlerin yüksek seyrettiğini ve takibinin yapılmadığını dile getirdi.
İnsanlar neden ölüyor?
Belediye verilerinde ölüm nedenleri yazmadığı için Sağlık Bakanlığı'nın nedenlerini açıklaması gerektiğini söyleyen Yaman, “Resmi salgın verilerine göre Kasım’ın ilk iki haftasında Türkiye’nin tamamında 73 Covid-19 ölümü var. Belediye verilerinden elde edilen fazladan ölüm sayılarıyla resmi sayılar arasındaki devasa fark nereden kaynaklanıyor? Bu insanlar salgından ölmüyorsa neden ölüyor? Belediye verilerinde ölüm nedeni yazmadığı için ben de bu ölümlerin nedenini bilmiyorum. Bunu bilen tek kurum olan Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Günde 150 fazldan ölüm
Fazladan ölümlerin Türkiye Projeksiyonunu değerlendiren Yaman, fazladan ölüm sayılarını Türkiye’deki ölümlerin yarıya yakının gerçekleştiği 24 kentin belediyesinin internette paylaştığı vefat verileri üzerinden hesapladığını söyledi.v Yaman, “Sağlık bakanı da geçtiğimiz yıl mecliste yaptığı bir konuşmada gerçek ölümlerin açıklananın üç kati olduğunu söyleyerek yaptığımız hesabı doğrulamıştı. Yazın yaşadığımız dalgada fazladan ölümlerin Türkiye projeksiyonu günlük ortalaması zirve zamanında 400'e yaklaştı. Eylül sonu 100'ün altına kadar düştü. Sonrasında düşüş durdu ve artışlar olmaya başladı. 22 Kasım haftasında ise belirgin bir yükselişle yeniden 200'ün üzerine çıktı. Kasım sonu itibarıyla ortalama günlük 150'nin özerinde fazladan ölüm yaşandı” ifadelerini kullandı.
Hastanelerde alarm!
Vaka sayıları artıyor
Corona sonrası maskesiz geçen ilk kış en çok çocukları vurdu. Çocuk acillerine özellikle yüksek ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle başvuranların sayısı günlük 1000-1500 kişiyi buldu. Buna paralel olarak menenjit vakalarında da artış var. Covid pandemisi sonrası artan mevsimsel enfeksiyon hastalıkları, en çok çocukları olumsuz etkiliyor. Bu kış, çocuk aciller, çocuk hastalıkları servisleri ve yoğun bakımlar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle mevsiminden önce dolmaya başladı.
Maskesiz olmuyor
İstanbul’da pek çok hastanenin çocuk acillerine özellikle yüksek ateş ve boğaz ağrısı ile başvuranların sayısı günlük 1000-1500 kişiyi buluyor. Uzmanlar, pandemiden sonra ilk kez maskesiz geçirilen bu kışın en çok çocukları vurduğunu kaydediyor. ABD ve Avrupa’dan bildirilen ve endişeye yol açan Strep A enfeksiyonundan, viral ensefalitlere, çocuklar pek çok hastalık etkeniyle karşı karşıya. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, “Menenjit etkenleri de damlacık yoluyla veya solunum salgıları ile bulaşabiliyor. Ülkemizdeki başarılı aşılama programları sayesinde bakteriyel menenjit vakalarını neredeyse hiç görmüyorduk. Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir hib menenjiti veya streptococcus pneumonia bakterisine bağlı menenjitleri de görmeye başladık” dedi.