İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Bütçe tartışmaları

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Bütçe tartışmaları

AK Parti 20 yılda iki kere ek bütçe yaptı. Biri iş başına geldiğinde, diğeri de bu yıl yani giderayak. Getirdikleri bu ek bütçe, birçok ilki de barındırıyor. Haziran ayında Meclis’e getirdikleri bu ek bütçeyle, 2022 Bütçesi, bugüne kadar Meclis’te kabul edilen bütçeler arasında ömrü en kısa bütçe oldu. Altı ay dayanamadı. 2022 Bütçesinin serencamı, AKP'nin devleti ne hale getirdiğinin de bir göstergesi. 2022 Bütçesini hazırlayan Hazine ve Maliye Bakanı, bütçesinin yasalaştığını görmeden görevden alındı. 2022 Bütçesi en başından itibaren sahipsiz kaldı. Eski Bakanın yerine gelen Nebati Bakan, eline tutuşturulan “Düşük faiz-yüksek kur” reçetesini,  uygulamaya başlayınca, ekonomi tepetaklak oluverdi. O gün bütçe Meclis’te tartışılmadan kur da, faiz de şirazesinden çıktı.

Bütçede faiz lobileri var

Bütçe bir hükümetin ekonomik tercihlerini gösterir. Bu ek bütçenin tercihlerinde de, enflasyonla mücadele yok, işsizlikle mücadele yok. Çiftçi yok, işçi yok, memur yok, emekli yok. Bu ek bütçenin tercihi milletimiz değil; yandaş ve faiz lobileri. Yılbaşında faiz ödemek için aldıkları 240 milyar lira ödeneğe; ek bütçeyle, 89 milyar daha ilave ediyorlar. Böylece milletten toplanacak vergilerin 330 milyar lirası faiz lobilerinin cebine gidiyor. Bu, inanılmaz korkunç bir rekor! Yine döviz kurunu tutacağız diye getirdikleri, Dövize Çevrilebilir Mevduattan bozma, Kur Korumalı Mevduat için daha Haziran ayı gelmeden 21 milyar lirayı, Hazinenin kasasından ödediler. Bir avuç mevduat sahibinin cebine koydular. Bu rakam aslında Haziran ayında daha da artıyor. Getirdikleri ek bütçeyle de, Kur Korumalı Mevduat için 40 milyar liralık ilave ödenek istiyorlar. Vazgeçtikleri vergi tahsilatlarıyla beraber, dövize endeksli bu mevduatın bütçeye maliyetinin, en az 100 milyar lira olacağı anlaşılıyor. O da her şey yolunda giderse. Yani enflasyon ve döviz kuru daha da azmazsa. Oysa Nebati Bakan, “Hazine kasasından tek kuruş çıkmayacak” diyordu bu işi getirdiğinde.

Tercihler hep zenginden yana

Şunu söyleyeyim, bugün bütçedeki tercihler böyle olunca, çiftçinin, şoförün mazotundan alınan vergiler arttıkça artmak zorunda. Petrol ürünlerinden ilave 47 milyar lira ÖTV alacaklar. Karı-koca çalışan genç bir ailenin yeni araba alması artık hayal oldu. Ama motorlu taşıtlardaki ÖTV’den, ilave 70 milyar lira daha tahsil edeceğiz diyorlar. Mazottan, benzinden, arabadan alınan bu ÖTV’lerle de, bütçenin faiz giderlerini karşılayacaklar, Kur Korumalı Mevduat sahiplerine faiz ödeyecekler. Üstatlarının dediği gibi; “Allah’ın bir pulunu bekleye dursun on kul, bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa.”

Milete Nas faize pas

Daha iki hafta önce Erdoğan, “Faizi düşürmeye devam edeceğiz” dedi. Ama Merkez Bankası üst üste altıncı kez faiz indirimine “pas” dedi. Herkes biliyor ki, Merkez Bankası iktidarın talimatından bir adım dışarı çıkamaz. Millete nas, faize pas… Neden? Çünkü, kasada dolar kalmadı. Milletin de bu hükümete güveni kalmadı. Faiz düşürse döviz kuru elden çıkacak patlayacak. Kurumsal çöküşün bir başka örneği de TÜİK.  AKP  TÜİK’in makyajlı enflasyon verileriyle, emeklinin, emekçinin, işçinin ücretlerine, memurun maaşına, dul ve yetimin aylıklarına çökmek için bugüne kadar her türlü tahkimatı yapıyor, yaptı, yapmaya da devam ediyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon, bağımsız araştırmacıların bulduğu enflasyon rakamının yarısından bile az.

Yanlış anlamalar !

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasına sayılı günler kalmışken, bir açıklama geldi TÜİK’ten. TÜİK, “Kamuoyunda, ‘Yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere’ sebebiyet verdiği için”  Allah Allah.Madde fiyatlarını açıklamaktan vazgeçmiş. Yanlış yapılan enflasyon hesapları nedeniyle çıkan tartışmalar, verileri saklamalarının “Ne kadar isabetli bir karar olduğunu” ortaya koyuyormuş. Hiç utanmadan, çekinmeden şecaat arz ederken sirkatin söylemişler. İnsan böyle bir açıklamayı yazmaya utanır. Tartışmayı çıkaran sizin makyajınız. Madde sepetlerini manipüle etmeniz. Adresi belli olmayan marketlerden topladığınız, olmayan fiyatlarınız. Hiç olmazsa verilerinizin kalitesini kontrol etmeye imkan veriyordu. Şimdi bunu da kararttınız, verilerinizin kontrol edilmesi mümkün  olmaktan çıktı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *