İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Ağam bizimle dalga mı geçiyorsun?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Ağam bizimle dalga mı geçiyorsun?

TÜİK'in 2021 verilerine göre tarım alanları son 18 yılda 3 buçuk milyon hektar azalarak, 26 milyon 579 bin hektardan 23 milyon hektara geriledi. SGK verilerine göre ise çiftçi sayısı son 12 yılda, 1 milyon 127 bin 744 kişiden, 586 bin 144’e kadar düştü. TÜİK ve SGK verilerine göre son 18 yılda tarımda çalışan kişi sayısı 3 milyon 301 bin kişi eksildi! Oysa iyi bir tarım politikasıyla 3 milyon 500 bin hektar araziye ne ekerseniz ekin bir bir yılda dünya tarım ürünleri dengeleri değiştirirsiniz!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz günlerde “Türkiye’nin Venezuela’da buğday üreteceğini” açıkladı. Bu açıklama büyük tepki çekti. Tarım alanlarının sürekli azaldığı, her yıl binlerce çiftçinin artan girdiler nedeniyle çiftçiliği bıraktığı bir dönemde, Türkiye’nin önce Sudan, sonra Nijer ve şimdi de Venezuela’da tarım yapmaya yönelmesine en sert tepki CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'den geldi. Gürer, “Ağam bizimle dalgı mı geçiyorsunuz?” diyerek Kirişçi'yi eleştirdi. Gürer, “O makama, ülkemizde tarımın sorunlarını çözmeye geldiğini sandığımız Tarım ve Orman Bakanı, topraktan uzaklaşan çiftçiye, gebe ineğini kestiren besiciye çözüm bulmak yerine Venezuela’da buğday üretim anlaşması yapacakmış. Tarımda bula bula çözümünüz bu mu?” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ve sonrasında Rusya'ya uygulanan ambargolar, dünyada tarımsal üretimi etkiledi. Rusya'dan yapılan ihracat yavaşlarken, bu süreçte birçok ülke tarım politikalarını gözden geçirdi. Savaş nedeniyle hububat başta olmak üzere tarımsal ürünlerle ilgili de dünya genelinde sıkıntı yaşanıyor. Böyle bir zaman diliminde Türkiye'nin tarıma öncelik vermesi gerekiyor. Tarımın önemi bir kez daha ortaya çıkmışken, bu alanda kalıcı yatırımlar yapılmalı.

Öyle ki, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Ukrayna’daki savaş nedeniyle ortaya çıkacak arz açığıyla uluslararası gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ile yüzde 20 arasında artabileceğini mart ayında açıklamıştı. FAO, Rusya ve Ukrayna’nın küresel tarım için önemine ve iki ülke arasında devam eden savaşın tarım ürünleri pazarına etkisine ilişkin bir ön değerlendirme raporu yayınlamış,

raporda, dünyanın en önemli tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın uzun süreli bir çatışmada tahıl mahsullerinin hasat edip edemeyeceğinin belirsiz olduğu belirtilmişti. Rusya'nın ihracatının uluslararası yaptırımlarla kesintiye uğrayabileceğine yer verilen raporda, “İlk değerlendirme, Ukrayna'da kışlık hububat, mısır ve ayçiçeği yetiştirmek için kullanılan tarlaların yüzde 20 ile yüzde 30'unun 2022/23 sezonunda ekilmeyeceğini veya hasat edilmeyeceğini gösteriyor” denilmişti.

Bütün bunlardan sonra tarımın önemi bir kez daha ortaya çıktı. İktidarın da tarım alanında ki adımjları tartışılmaya başlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *