İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Çiftçiler Günü

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çiftçiler Günü

Çiftçiler günü 14 Mayıs olarak kutlanmakta, nedeni dünya çiftçiler günü dünyada aynı gün kutlanmakta.

Atalarımız yılı 365 gün olarak belirlemişler, sonra yılı ilk, son bahar, yaz ve kış deyip dörde ayırmışlar.

Sonra 2 ye ayırmışlar o günü adı 6 Mayıs Hızır’ın toprağa İlyas’ın suya can verdiğine inanmışlar o günü çeşitli etkinliklerle kutlamışlar, sonunda dua etmişler, Evime, mutfağıma, gelirime, tıkanmış, yavaşlamış durmuş işlerime Hızır eli değsin Bedenime, sağlığıma kavuşmanın mutluluğu gelsin Dünyaya, memleketime, hayatıma barış, sevgi huzur ve bereket aksın. Diğeri 8 Kasım adı hak günü yani yılı ikiye ayırmışlar.

İşe giren insanlar hangi tarihte işe girerlerse girsinler bitiş 8 Kasım o gün çalıştıranlar çalışanlarına hak edişlerini ödeyip helalleştikleri gün, o günü adı hak günü.

Hak Allahın adıdır onun için istiklal marşımızı yazan Mehmet Akif Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmasın.

Mehmet Akif'in doğduğu gün ebced hesabına göre babası adını Mehmet Ragif koyar ekmek ve pide anlamına geldiği için adını Akif olarak değiştirir Akif Türkçe karşılığı( Sebahat eden ibadet eden) anlamındadır.

Yılı dörde bölmüşler ilk 6 Mayıs Hızır İlyas diğerine 8 Kasım diğer iki sinede yaz doksanı kış doksanı demişler yaz doksanı ağustos ayının ilk haftası kış doksanında şubat ayının ilk haftası olarak belirlemişler

Çiftçiler günü olarak yaz doksanı belirlemişler gün kutlanacaksa hasat olması yani gelir olması gerekir Ağustosun ilk haftası da ürünlerin hasat olduğu alın ve akıl terlerinin nakde döndüğü gündür.

Latin harflerine geçince alfabe 28 harften oluşur bakarlar bir eksik var dini bayramlardan önceki günü adı arife o gün bayram temizlikleri, yapılır kabirler ziyaret edilir, saç üzerinde lokmalar pişirilir sonra komşulara dağıtılır, bunun nedeni biz bayramda evdeyiz bize bayramlaşmaya gelebilirsiniz.

Ondan önceki günü adı ’da buğday günü işite alfabemize giren 29 harf buğday yazamazlar ve (Ğ) alfabeye girmiş olur, Buğday nimet olduğu için saygıyı, besleyici olduğu için de sevgiyi ifade edermiş.

Çiftçiler gününüz bolluk bereket saygı ve sevgi ile kutlanması dileğimdir.

Çiftçiler günümüzde 1924 yılında çıkan koruma kanunları ile yönetilmektedir.

I. Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı II. Ziraatta kullanılan veya ziraatla alakalı olan her nevi menkul ve gayrimenkul mallar III. Su arkları, bentlerle hendek, çit, duvar ve emsali mânialar, tarla ve bahçe yollarının korunması hususlarında çiftçilerin sorunlarını çözmek.

Ben kendimi bildim bileli çiftçilikle meşgul birisiyim. Toprağın ekilecek duruma getirilmesine tavlama denir ben toprağı da karşı cinsimi de tavlamasını bilirim.

Tavlanmış toprağa hangi ürün ne zaman ekilecek hangi derinlikte ekilecek ne zaman gübre ilaç atılacak ne zaman hasat edilecek bunları bilmezsen randıman alamazsın.

Avrupa uyum yasaları ile tarıma destek verilmeye başlandı çıkan kanun genel bütçenin en az % I ne veriliyor% birinin % 40 gibi ne zaman veriliyor.

Bu günlerde yağ bitkilerinin destekleri veriliyor TC. Kimlik numarasının son rakamına göre öncelik veriyor benim son rakamım sıfır veya sonu iki olanlar 13 Mayıs 2022 tarihinde saat 18 den sonra hesaplara yattı bereket versin hani şükür edin diyorlar.

Biz bu ürünü ne zaman ektik canola 2020 Ekim ayında ayçiçeğini yerini 2020 hazırlayıp 2021 nisan ayında aspiride ayni tarihte 2021 ürünleri hasat ettik paralarını da aldık desteğini 2022 bu ay veriyorlar.

Atasözlerimiz vardır elden gelen öğün olmaz oda zamanında gelmez, siz hiçbir memurun maaşını zamanında almadığınıza şahit oldunuz mu, yüz dönüm tarla eken dört nüfuslu bir çiftçi ailesi asgari ücretle çalışandan daha az gelir elde etmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti kuruldu kurulalı dört kuvvetten oluşmuş Kara, Deniz Hava ve jandarma Genel Kurmay Başkanı hep karadan seçilmiş demek karagüçlü gel gör ki Havada Denizde özel tüketim vergisi yok sıra karaya gelince ötelede ötele.

Bir vatandaş Aydın iline gezmeye gider meyve satıcısına bana yemek için bir meyve verir misin der, satıcı ona incir verir, aradan bir yıl geçer ayni satıcıya arkadaş geçen sene bana bir meyve vermiştin aynısından isterim deyince, satıcı geçen sene ben sana ne verdiğimi nerden bileyim onu bana tarif edebilirmişsin

Alıcı dışı deri gibi içi darı gibi deyince satıcıda ona patlıcanı verir alıcı ısırınca satıcıya arkadaş sen bunun boyunu uzatmış tadını’ da kaçırmışsın

Etkili ve yetkililere buradan sesleniyorum her ne verecekseniz boyunu uzatmadan tadını kaçırmadan veriniz yoksa köyleri terk edeceğiz, havanızı, suyunuzu eksilteceğiz ve yolunuzda daraltıp kirleteceğiz.

Alın ve akıl teri ile topraktan elde edilen ürünleri gece gündüz çalışıp üreten çiftçilerimizin 14 Mayıs çiftçiler gününü kutluyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *