İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Dile getiril(e)meyenler

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Dile getiril(e)meyenler

Geçtiğimiz hafta tüm ilçelerde olduğu gibi Bakırköy’de de 2021 Faaliyet Raporu oy çokluğu ile geçti. Ak Parti ve CHP’nin karşılıklı yaptığı eleştiriler ve birbirini ders çalışmamakla suçlamamalarının ardından son 13 yılımın hemen hemen tüm mesaisini harcadığım Bakırköy’ün faaliyet raporuna bir de ben bakayım dedim. Bakıp gördük ki; belediye yapmak istediklerini yapmış yapmak istemediklerini yapmama bahanesini covid 19 salgını olarak göstermiş.

Belediye çalışanı sayısı 1666

Hatırlanacağı üzere Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu grev sırasında mecliste yaptığı konuşmasında çalışan sayısının 2000 olduğunu söylemişti. Ancak 2021 faaliyet raporu ne yazık ki kendisini yalanlıyor. Belediyenin çalışan sayısı 1666. Bunun 210'u memur, 60'ı sözleşmeli personel, 126'sı kadrolu işçi, 232'si tiyatro işçisi, 1038'i şirket işçisi. 2022 yılında işten çıkartmalar da hesaba katıldığında bu sayı daha düşük. Memur sayısı 2015'te 305'ken 2021 sonunda 210'a düşmüş. 210 memurun 132'si yani %64'ü 50 yaş üstü. Belediye yeni memur alma zahmetine girmiyor.

Belediye sanatçılar

parkına ağaç dikmiş

Faaliyet raporunda kara mizaha konu bir resim var. Belediye başkanı sanatçılar parkında bir ağacın dibine toprak atarken resimlenmiş. Botanik parktaki ağaçlar çürürken, belediye park bahçeleri ihale yapılamadığı bahanesiyle bakımsızlık içindeyken bu resim tam bir kara mizah örneği olmuş.

İftar çadırları ve ramazan

kolisi dağıtımı işi Covid 19

bahanesiyle iptal edilmiş

İftar yemeği verilmesi ve ramazan kolisi dağıtımı işleri covid 19 bahane edilerek iptal edilmiş ancak cemevinde iftar yemeği verilmiş ve belediye başkanı her yerde maskesiz dolaşıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

İnsan Kaynakları ve Eğitim

Müdürlüğünün mal ve hizmet alımları

Belediye başkanının harcamalarının karşılandığı özel kalemden 798 bin liralık mal ve hizmet alımı yapılmış. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü eğitim ve seminerlerinin büyük çoğunluğunu online yaptığı halde mal ve hizmet alımları bütçesi ve harcaması astronomik düzeyde. Müdürlüğe mal ve hizmet alımları için bütçeyle 103 milyon 772 bin lira ödenek verilmiş, müdürlük 89 milyon 144 bin lira harcamış. İnanmayan faaliyet raporunun 40'ıncı sayfasına bakabilir.

Hukuk İşleri Müdürlüğü

ne kadar doğru söylüyor?

Hukuk işleri müdürlüğüne dava masrafları için 4 milyon 25 bin lira ödenek verilmiş, müdürlük bunun 2 milyon 510 bin lirasını harcamış. Oysa müdürlük dava takip oranı yüzde 100. Peki bu davalardan kaçı kazanılmış kaçı kaybedilmiş? Bunun açıklaması yok.

BASAD reklamı

faaliyet raporunda

Faaliyet raporuna göre Basad binasında ücretsiz yaz sanat okulu faaliyeti yapılmış. BASAD bu işi bedava yapmayacağını göre belediyenin BASAD'a ne kadar ödeme yaptığı ise kayıtlarda yok.

Fen İşleri Müdürlüğünün işleri

Fen işleri müdürlüğüne 180 milyon 812 bin lira ödenek verilmiş. Bunun yaklaşık 28 milyonu personel ve SGK gideri, bu ödeneğin 17 milyonu kullanılmış. Nedeni belli; işten çıkarılan/emekli edilen personel yüzünden personel gideri sadece bu müdürlükte 9 milyon lira azalmış. Oysa mal ve hizmet alım giderinde durum böyle değil.

Mal ve Hizmet alımına bütçeden verilen ödenek 6 milyon 616 bin lira iken harcama bunun iki katı yani 12 milyon 174 bin lira.

Müdürlüğe 146 milyon 400 bin lira sermaye gideri için ödenek verilmiş müdürlük bunun 50 milyon 831 bin liralık kısmını kullanmış. Yani burada da fazladan harcama yapmış. Nedeni ise şu: müdürlüğe ayrılan 146 milyon ödeneğin 100 milyonluk kısmı yeni hizmet binası için ayrılan ödenek ve belediye ihalesini 2021 Aralık ayında bir ödeme yapılmamış, haliyle 100 milyon ödenek kullanılamamış. Geriye kullanılabilecek 46 milyon ödenek kalmış olmasına rağmen 50 milyon 831 bin liralık harcama yapılmış.

Binalar dökülüyor ama hizmet

binaları bakım onarımına

15 milyon harcanmış

Belediye hizmet binaları döküldüğü halde hemen her yıl büyük tutarlı bakım onarım ihaleleri yapıldığını öncesinde de defalarca haberleştirmiştik. Anlaşılan o ki, belediye yapmadığı bakım onarımın ihalesini yapıp para ödemeye devam ediyor. 2021 yılında hizmet binalarının bakım onarımı için 7 milyon kaynak ayrılmış fakat bunun iki katından fazla (14 milyon 983 bin lira) para bakım onarıma harcanıyor.

Fen işleri Müdürlüğünün bakım onarımını yaptırdığı hizmet binası sayısı 48. Hangi hizmet binasında neyin bakım onarımı yapılmış bu da ayrı bir merak konusu oldu.

Fen İşleri müdürlüğü yağmur suyu kanalı işi için kendisine 4 milyon kaynak ayrılmasına rağmen 1,5 kat fazlasını harcamış. Harcanan para 6 milyon 461 bin lira. Asfalt parke yol bakım onarım işlerine ise 29 milyon 142 bin lira harcanmış. İnsan sormadan edemiyor: Ara sokakların bile asfaltlamasını Büyükşehir Belediyesi yaparken 29 milyonluk ne işi yaptı belediye? Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, bir konuşmasında, “Büyükşehir yapıyor ama yapılan işi belediyeye faturalandırıyor” demişti. Peki İBB’nin faturalandırdığı miktar nedir?

Belediye devrettiği, kapattığı yerleri

hizmet birimi olarak faaliyet

raporunda göstermiş

Faaliyet raporunun hizmet birimleri bölümünde devrettiği, kapattığı yerleri kendi hizmet birimi olarak göstermiş.

Halk Eczanesi (kapatıldı)

Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (Osmaniye'de değil)

Kartaltepe, Şenlikköy, Yeşilköy, Ataköy sağlık birimleri(Sağlık Bakanlığına devredildi)

Kartaltepe Şefkat Huzurevi (Boşaltıldı)

Osmaniye Şefkat Evi (Bilen varsa söylesin)

Yeşilköy Şefkat Huzurevi (Kızılay'a devredildi)

Moloz nakli için 3 milyon

55 bin lira harcanmış

Temizlik İşleri Müdürlüğü faaliyetleri arasında yer alan yollardaki molozların toplanması ve nakli için 3 milyon 55 bin lira harcanmış. Bu molozlar Bakırköy genelindeki inşaatlardan kaynaklanan molozlar olsa gerek. Peki bu molozların toplanması ve nakli karşılığında müteahhitlerden ne kadar tahsil edildi? Tabi bu arada akıllara gelen bir soru dai moloz nakli ihalesini kolaylıkla yapan belediye yıllardır kaçak yapıların yıkım ihalesini neden yapamıyor?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *