TÜRKİYE'NİN ONURU: ARA GÜLER
Oysa Türkiye’nin 1000 yıllık güçlü bir devlet geleneğine ve 7000 yıllık üretim, ticaret, kültür zenginliğine, tarih birikimine sahip bir ülke olduğunu göz ardı etmek büyük bir hata olur. Çin ve Hindistan ile birlikte, 1. Yüzyıl'dan itibaren ekonomik, demografik ve tarihi kayıtları olan bir ülke olduğunu unutmamalıyız Türkiye’nin. Bu paha biçilmez tarihi ve toplumsal zenginliği göremeyenler Türkiye’yi anlayamazlar.
Türkiye’nin ve özellikle Anadolu mozaiğinin değerlerini kıskananları ve bu nedenle Türkiye’yi karalamaya çalışanları da biz aslında iyi anlamaktayız.
Kültür ve sanat alanında dünyaya sayısız büyük değerler kazandıran bir ülke Türkiye!
İşte onlardan biriydi Ara Güler. 16 Ağustos 1928 tarihinde Aran Güleryan olarak doğan ve tüm dünyanın Ara Güler ismiyle tanıdığı dev sanatçı 17 Ekim 2018 tarihinde 90 yaşında vefat ettiğinde hepimiz onun için “o bir efsane” deme ihtiyacı duyduk. Türkiye’nin bir Ermeni kökenli vatandaşı ve büyük gururu olarak tarihte hak ettiği yeri aldı ve hiç unutulmayacak.
4 savaşa katılan ve aralarında Time Life, Paris-Match ya da Der Stern gibi bir dönemin en ünlü dergi ve gazetelerinin olduğu sayısız medya organında hayranlıkla ya da dehşetle izlenen fotoğrafları çıkan zamanın foto muhabiri ve günümüzün dev sanatçısı kimlerin fotoğraflarını çekmemiş ki! Picasso, Sophia Loren, İndira Ghandi, Salvador Dali, Dustin Hoffman, Federico Fellini, Alfred Hitchcock, Winston Churchill, Maria Callas, Bertrand Russell ve Orson Welles sadece aklımıza gelen isimler. Hepsinin en güzel portrelerinde Ara Güler imzası var. Son olarak çektiği Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fotoğrafları hala gözümüzün önünde.
Belgesel ve portreleri ile sayısız ödül kazanmış olan Türkiye’nin onuru Ara Güler’in eserleri şimdi dünyanın birçok kentinde sergilenmekte.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı nezdinde başarılı bir şekilde yürütülen “Kültür Diplomasisi” faaliyetleri kapsamında elbette Ara Güler’in çok önemli bir yeri var. Türkiye’nin gurur duyduğu önde gelen sanatçılarının kucaklandığı ve projelerinin öne çıkarıldığı etkinliklerde Türkiye değerlerini tüm dünya kamuoyu ile paylaşmakta.
Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı’nın bu alandan sorumlu Başdanışmanı Fecir Alptekin ve Ekibi, Ara Güler Sergileri sayesinde dünyanın birçok kentinin vatandaşlarının Türkiye’nin onur duyduğu sanatçımızın eserlerinin tadına varmasını sağlamaktalar.
Ara Güler Sergisi, Londra, Paris ve Kyoto'nun ardından, şimdi de New York'ta!
Tüm dünyanın takip etmekte olduğu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’yla aynı zamana denk düşmesi ise aynı zamanda Ara Güler’in fotoğraflarının gücünü göstermekte. Aynı zamanda sergiye paralel olarak gerçekleşen “Ara Güler Üzerine Kültürlerarası Sohbet” paneline ABD'nin tanınmış entelektüel ve kültür dünyası insanlarının katılmış olmaları da Ara Güler’in hala aramızda olduğunun kanıtı!
Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurul görüşmeleri için New York'ta bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alexander Hamilton ABD Gümrük Binası'nda Ara Güler Sergisi'nin açılışını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültür ve sanat, toplumlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde evrensel köprü vazifesi görüyor. Bu anlayışla, mesleğinde gerçek anlamda bir dünya markası olan Ara Güler'in eserlerinin, dünyanın dört bir yanından New York’a gelen farklı kültür ve milletlere ait geniş kitlelere ulaşmasını temenni ediyorum" dedi.
“Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam eder” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan çok haklı.
Ara Güler ve Türkiye’nin özellikle Anadolu mozaiğinin nice değerleri hep bizimle beraberler ve yaşamaya devam ediyorlar. Ara Güler Fotoğraf Sergisi, New York’tan sonra beşinci durağında Roma’da Trastevere Müzesi’nde ve ardından Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği’nde açılacak.
Keşke özellikle Avrupa’daki “dostlarımız da” Türkiye söz konusu olduğunda fotoğrafın tamamını görmeyi başarabilseler.
Bunun için ayrıca Avrupa Parlamentosu’nda, Berlin’de, Viyana’da ya da Atina’da “Ara Güler Sergisi” açılması mı gerekiyor? Emin olun eğer Türkiye’yi daha iyi tanımanız ve anlamanız için “Ara Güler’in” kentinize gelmesi gerekseydi o “koşa, koşa” gelirdi. Çünkü o Türkiye’sini çok seviyordu.