İstiklal Marşı
12 Mart 1921 Mehmet Akif Ersoy’un 571 heceden 1453 harften yazdığı, İstiklal Marşı'nın kabul edildiği gününde İstanbul, Beyoğlu İstiklal caddesinde Beyoğlu belediye başkanının aralarında bulunduğu bir yürüyüşle anıldı coşku sanki o günleri yaşar yaşatır gibi idi.
Kazanım yalnız istiklal marşı değildi anıldığı yerin adı cadde i kebir büyük cadde iken 6 Ekim 1923 tarihinde İngiliz ve Fransızlardan Şükrü Nail paşa tarafından teslim alır.
Mustafa Kemal Atatürk ona Gökberk soyadını verir. İstanbul işgal edilince İngilizler ve Fransızlar bu caddeyi kendi bayrakları ile donatırlar.
Mustafa Kemal Suriye cephesinden döner Haydarpaşa'da trenden iner gemiye binecek karşıya geçecek İstanbul boğazını dolduran İngiliz ve Fransız gemilerini görünce yanındaki yaveri Cevad Abbas’a geldikleri gibi gidecekler.
Haydarpaşa iskelesinde terhis edilmiş silah bıraktırılmış askerler dolu içlerinden biri Mustafa Kemal’i tanır ve yüksek senle askerlere tekmil selam dur der kendini tanıtır.
Mustafa Kemal çavuş hangi cephede beraberdik Çanakkale yetmez mi komutanın Mustafa Kemal Çavuş emir geç der. Emir geç silahlarınızı bırakmayın köyünüze götürün ben size haber vereceğim.
6 Ekim 1923 Cadde İ kebir Büyük caddede İngiliz ve Fransız bayrakları indirilir orada bulunan halk göğsünde sakladığı Türk bayraklarını balkonlarına pencerelerine asar işte ondan sonra o caddenin adı istiklal caddesi olur.
İstiklal caddesi Taksim Hürriyet anıtından başlar Tünele kadar uzanan caddedir. Ben bir Cumhuriyet fidanı olan bütün halklar tarafından itina ile sulanan İstiklal Marşının kabulünü anarken yazanı fidanı kazandıranları ve yaşatıp günümüze intikal ettirenlere şükranlarımı arz ediyorum.
13 Mart 1899 Mustafa Kemal'in Kara Harp okuluna girdiği 1283 okul numarasını aldığı gün.
Ali Rıza Kaptan Ertuğrul'un hazırlanmasını ister diğer komutanlar elimizde bu kadar saç tekne var neden ahşap. Kaptan Ertuğrul bir Osmanlı yapıtıdır herhalde Japon’a bir İngiliz bir Alman teknesi ile gidecek değiliz.
16 Eylül 1890 Ertuğrul bir gece kayalıklara bindirir ve askerler 527 si şehit olurlar 69 sağ kurtulur, ruhları şad olsun.
Japon İmparatoru şehitlerin eşyalarını İstanbul’a getirir İstanbul'u çok beğenir Cadde İ Kebirde bir oyuncak mağazası açar Padişah efendimiz bakar elde bir Japon Harbiye öğrencilerine ders verdirirler.
Japon bir müddet sonra döner ülkesine fakat aklı İstanbul’da kalmıştı, bir müddet sonra Japon tekrar İstanbul’a döner.
Padişah gitmiş yerine Cumhuriyet kurulmuş Mustafa Kemal'le görüşmek istediğini bildirir kabul görür.
Mustafa Kemal'e kendisini kapıda karşılar ve yerine oturmasını ister Japon çok şaşırır, bunun farkında olan Mustafa Kemal Japon’a hocam beni tanımadın mı ben Harbiye öğrencilerinizden 1283 numaralı Mustafa Kemal’im, öğretmene verdiği değer.
İngilizlerin geleceğini haber alan Doktor Hikmet arkadaşı Ali İhsan tıbbiyenin kuruluş baha ederek yetkililerden tıp bayramı kutlamak için izin talep eder olur alırlar.
İlk yaptıkları iş Selimiye Kışlasına yerleşen İngilizlerin oradan arındırmak olur. Selimiye Kışlasının girişinde sıhhiye tabur komutanı Yüzbaşı Hasan çok sert ve aksi biridir.
Üsküdar’da bir pasta hanede 15 dakika randevu alırlar konuyu 6 dakikada görüşürler ne kadar zamanımız var 9 dakika söyleyin çayları börekleri.
Altı dakikada Yüzbaşım bu İngilizler rahatsız olunca ne yapıyorsunuz, muayene ediyor reçetesini veriyorum, edemediklerini ne yapıyorsunuz siz sorgucu başımısınız.
Yüzbaşım biz Haydarpaşa Numune Hastanesi başhekimi ile anlaştık sizden gelenlere veba teşhisi konulacak eyvah çocuklar böyle bir hile nasıl benim aklıma gelmedi.
Bu akıl dolu talep uygulanınca dört günde orası boşalır ve alman yapısı 6 adet araba telsizi Ankara’ya kaçırılır.
Mustafa Kemal'e sorarlar savaşı nasıl kazandınız şehidin kanı telgrafın teli ile der. Bizlerde onların sayelerinde telgrafın tellerini arşınlamalı yar üstüne yar seveni kurşunlamalı diye şarkı söyleriz.
12 Mayısta 1929 tarihinde tıp bayramı olarak kutlanır 1976 tıp haftasına dönüşür.
Doktorlarımızın tıp bayramını kutlar, hayatlarını sürdürmek, yenilikleri elde edecek gelire ulaşmalarını dilerim.