İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Çeyrek asrın hayali...

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çeyrek asrın hayali...

Çatalca 25-30 yıldır üniversitenin hayali ile yaşamıyor mu? Yaşıyor...

Çatalca'nın şimdisini çok iyi bilen nesil ne yazık ki geçmişini çok iyi bilmiyor. Gelin biraz ise önce geçmişi bir anlatayım ve sonrasında Çatalca'ya yapılacak olan Bilim Üniversitesinin ayrıntılarını sizlere aktarayım.

1980'li yıllarda Çatalca esnafının bir çoğunun askerlerden geçindiğini ve Çatalca'nın sokaklarında tankların yada askeri araçların yoğunlukta olduğunu bilen çok az sayıda insan vardır. Tabi o zamanlar Çatalca Merkezinin nüfusu 7988'lerde. 8 bin diyelim. Bunun neredeyse 500 ila 600'ü rütbeli asker ve ailesi...

Esnafın neredeyse yüzde 50'si askeriyenin mensupları ve askerlerin sayesinde iş yapıyor. Her iş yerinden en fazla 3 yada 4 tane var. Bugünün zenginleri o esnafların torunları diyebilirim mesela. Nereye geleceğim. Askeriyesi, yada Üniversitesi olan şehirler yada kentler ekonomik anlamda bir hayli gelişen ilçeler haline geliyor. Üniversitesi olan Kırklareli, Edirne, Tekirdağ mesela bunlardan bir kaçı. Beykent'i bilenleriniz çok değil bundan 10-12 sene öncesine gitsin. Beykent Üniversitesi Özel bir Üniversite ve bu Üniversite oraya geldikten sonra gelişmeye başlayan bir bölge. Şimdilerde tanıyamazsınız bile eskiyi hatırlayanlar olarak.

Kısacası Üniversite aslında bir ilçenin gelişmesinde çok önem arz eden bir faktör. Yıllardır da zaten bunun hayalini kurar dururuz.

1980'lerden 1991-1992'lere gelecek olur isek, Çatalca'da tam bir bayram havası yaşanıyordu. Üniversite geliyor. Allah Allah... Davullar, Klarnetler bile çalınmıştı. Hatta ve hatta Alman Üniversitesi için zemin sayılacak, Süper Lise uygulamasına bile geçmiştik Çatalca'da. Almanca Sınıfları açılmış ve Süper Lise adı altında bordo ceketliler sarmıştı liseyi. Herkes Alman Üniversite yapılacak diyerek çocuklarını bu sınıflara yerleştirmek için torpiller bie arıyordu. Havuzun ( Mareşal Fevzi Çakmak Mesire Alanı) altında bir alana yapılacaktı. Orman arazisi idi ama bir şekilde çözülecekti. Olmadı bir türlü. Başaramadık. Aradan geçen milenyum yıllarında da, geçen 30 küsür yıl boyunca da her siyasi, belediye başkan adayı, belediye başkanı, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri " Üniversite Getireceğiz" dedi, dedi, dedi, dedi... Hep dedi yani. Ama kimse de " Yahu sizin Üniversite Lejantlı Arsanız Yok" demedi. Bir kaç sefer ben yazdım, bir kaç sefer yine o dönemlerde Çatalca Radyosunda Haber Müdürü iken bu konuyu dile getirdim ama ne yazık ki bu lejant işi bundan 2.5 yıl önce Mesut Üner'in dönemine denk geldi. Plansız hiç bir şey yapılamaz! Adam bunu biliyor demek ki!

Neyse o günlerde de Çatalca'nın her bir yerine afişler donatıldı! "Çatalca'mıza Üniversite Hayırlı Olsun" diye. Çatalca Belediyesi Basın Birimi de sosyal paylaşım ağlarında iki cümle ile bunu böyle paylaştı. O zamanlarda da ben " Üniversite Hayırlı Olsun" demedim. Çünkü planlara Üniversite Alanı Lejantı işletmek Üniversite yapmak değildi. O günden bugüne kadar bir çok Özel yani Vakıf Üniversitesi bu lejant işlenmiş parseller ile ilgileniyorlar idi. 

Mesut Üner Başkanın da dediği gibi Çatalca için en uygunu ve hatta Üniversiteler bakımından bugün Türkiye'de en uygun olanların bulunması gerekiyordu. Seçilmeli idi yani. Doktorluk, Hemşirelik , Ziraat Mühendisliği, Veterinerlik gibi bölümler her daim geçerli olan mesleklere yönelik olmalı idi. Hatta ilçe halkına da fayda sağlayabilecek bir şey daha olmalı! Üniversite Hastanesi... 

Yine Beykent'ten açacağım ama en yakın örnek... Beykent Üniversitesi de Tıp üzerine eğitim verince, Beykent Üniversite Hastanesi kurmuş. Bu arada orada bulunan tüm doktorlara, acil bölümüne, Kardiyoloji Bölümüne buradan bir teşekkür etmek istiyorum. Bilindiği üzere annem kalp krizi geçirdiğinde müdahaleyi yapan ve stent bağlayan yine bu hastane oldu. Acil olarak gitmiştik. Ve bölgede en yakın kardiyoloji nöbetçi doktoru olan orası idi. İyi ki de oraya kurulmuş. 

Şimdi düşünün Çatalca'mızda böyle bir hastane olsa! Fena mı olur? Özel diye korkanlarınız olabilir ama, bu kısmı iyi okuyun!

Devlet acil olarak yapılan, anjiyo, stent de dahil olmak üzere hiç bir ücret aldırmıyor. Kendisi karşılıyor.

Bir Üniversite Hastanesi düşünün Çatalca'da! Hemen şurada... Yanı başınızda. Hoş çevre ilçelerde bulunan özel hastaneleri bir gezin. O kadar çok Çatalcalı ile karşılaşıyorsunuz ki! Söylememe gerek yok sanırım. Bir taşla kaç kuş vurulduğunu nasıl anlatsam bilemedim. 

Ve bir başka konuda da bilgilendirme yapayım. Çatalcalı en çok ne istiyordu? Üniversite! Sonra? Özel Hastane...

Böylelikle Özel Hastaneye de bir nei kavuşmuş olacağız. Özel hastanelerin varlığı da unutulmasın ki Devlet Hastanelerinin rekabet isteğini ve çabasını arttırır.

Bugün Mesut Üner değil de bir başkası belediye başkanı olsa ve böyle bir proje ile karşımıza gelse, ben yine sonuna kadar destek olurum. Kaldı ki geçmişte, rahmetli Cem Kara Başkanın "Bİlim Enstitüsü" projesine de destek idim. Olmadı. Uğraştı mı? Uğraştı ama olmadı. Çünkü bir daha yineliyorum. Lejant, lejant, lejant...

Gelelim 30 küsür dönüm "Üniversite Lejantlı Arsa" nın satışı meselesine. Çatalca Belediye Başkanı burada çok doğru bir karar vermiştir. Bu kararı da Çatalca Belediye Meclisinde CHP'li, İYİ Partili, MHP'li ve AK Partili tüm meclis üyelerinin el kaldırması sonrası oy birliği ile almıştır. 31.2 Milyon gibi bir rakam ile bu yer bugün "BİLİM ÜNİVERSİTESİ" yapmak için şimdi hazırız diyen "GRUP FLORENCE NIGHTINGALE" ihaleye çıkartılarak ve satılmıştı. Ve 31.2 milyonu Çatalca Belediyesi hesaplarına ödeyen ihale bedelini yatırmışlar. Bugün (dün) de tapularını aldılar.

Şöyle düşünelim. Adam buraya içerisinde bir dünya fakülte ve bölümlerini yapacak, hem de yerin parasını tıkır tıkır ödeyecek. Ödediği para da Çatalca Halkının hizmetine sunulacak ayrıca projelere harcanacak.

Gazetemizin manşetindeki haberi çok iyi okuyun. İçeriğindeki tem bir cümleyi, kelimeyi kaçırmayın. İçeriğinde neler olduğunu rahatlıkla anlayacaksınız.

İşin özü şu, benim ve benim gibi on binlerce insanın hayalini kurduğu üniversite artık Çatalca'da yapılabilecek noktaya geldi ki, Üniversite Lejantlı yeri alan adamlar "Biz bunu buraya yapacağız" diyorlar. Buna sevinmeli miyiz? Yoksa "Ne gerek var ki" diyerek aykırı mı düşünmeliyiz?

Elbet ki istemeyenler olacaktır. Ama hayatın gerçeği şu ki çoğunluğun istediğine bakar yöneticiler. 

Açıkçası ben bu "Bilim Üniversitesi" işine bir hayli çok sevindim. Yıllardır da bunun hayli ile yanıp tutuşanlar içerisindeydim.

İsteyen sevinir isteyen sevinmez. İsteyen muhalefet eder, isteyen etmez...

Lakin bu işte büyük emek var. Bu üniversite lejantının planlara işlenmesinde başta en büyük emek Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner'in... Ve diğer tüm meclis üyelerinin. Hiçbir parti ayrımı yapmaksızın tüm siyasi partilerin grup başkanı olan ilçe başkanlarına ve meclis üyelerine, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerine ve bu anlamda emeği geçen kim varsa hepsine bir Çatalca vatandaşı olarak ben teşekkür ediyorum.

Allah ömür versin de, hem "Bİlim Üniversitesi"nin, hem de Üniversite Hastanesinin açılış kurdelesinin kesildiğini de görelim.

Gözün Ayın Çatalca'm! diyelim bitirelim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *