TÜRK POP ART KOLAJ İÇİN BKZ; FAİLUN FAİLUN MEFAİLUN
Beyza Sinem Çağlar: Sizi tanıyabilir miyiz?
Ertan Atay: Merhabalar, ben Ertan Atay ya da sizin bildiğiniz adı ile FailunFailunMefailun. 1994 yılından beri, grafik tasarım başlangıçlı olarak reklam sektöründeyim. Bu 25 yıllık uzun zaman içerisinde sırasıyla, grafikerlik, art direktörlük ardından fotoğrafçılık eğitimi alarak moda çekimleri gerçekleştirdim. Daha sonra ise sinema, televizyon sektörüne geçerek 2007’den 2013’e kadar Türkiye’nin önemli yapım şirketlerinden MinT Prodüksiyon’da Kreatif Direktörlük yaptım. Yine bu dönemde Çocuklar Duymasın, Seksenler, Papatyam, Zengin Kız Fakir Oğlan ve Dersimiz Atatürk gibi birçok sinema ve TV projesinde görev aldım. Sonrasında ise kendi ajansımı kurarak hayatıma farklı bir yön verdim. Şu an hala birçok marka ve şirkete kreatif hizmetler sunuyorum.
BS«: Eserlerinizde genelde g¸n¸m¸z pop¸ler işlerini, kişilerini klasik resimlerle kombinleyip kullanıyorsunuz. Nasıl Áıktı bu fikir?
EA: Mesleğim gereği, uzun yıllar zaten grafik tasarımla iç içeydim ve birçok sanat ve tasarım sayfasını yakından takip ediyordum. Özellikle bu tarz Pop Art tasarım ve kolajları çok beğeniyordum. Ama zaman içerisinde insan bir yerden sonra sadece beğenmek değil üretmek de istiyor. Ben de kendi tasarımlarımı 2017 yılının mayıs ayında @FailunFailunMefailun Instagram hesabımda yayınlamaya başladım. Benim için Failun’ün çıkış noktası “ürettiğim kadar mutluyum” oldu her zaman.
BS«: Bu sanatın dünyada renkleri var mı?
EA: Tabii ki, dünyada ve ülkemizde çok başarılı örnekleri var. İnternetin hayatımıza girmesi sanata, görsele ve bilgiye erişimi kolaylaştırdı, bu nedenle de pop art kolajlar ve tasarımlar son yıllarda yükselişe geçti. Sosyal medyanın da yaygınlaşması ile birçok sanatçı kendi tasarımlarını yayınlayarak geniş kitlelere ulaşma imkanı buldu.
BS«: Ayrıca Áalışmalarınızda bir espri de var. Hepsinde de ayrı bir mesaj veriyorsunuz. Eserlerinize bakınca insan mutlaka d¸ş¸n¸yor... Nasıl aklınıza geliyor bu işler?
EA: Çalışmalarımda en önem verdiğim kısım her zaman “fikir” olmuştur. İyi bir fikir benim için güzel bir görselden daha değerlidir. Çünkü bakıldığı anda algılanan bir mesaj her zaman daha çabuk benimseniyor. Birkaç farklı görseli gelişi güzel bir şekilde bir araya getirmek kolaj için yeterli olsa da, dikkat çekmek için yeterli olmuyor. Kolajladığınız resim, kişi ya da objelerin bir hikaye ile birbirleri arasında bir bağlantısının olması çok önemli. Yani önce doğru bir fikir sonra da ona uygun görsel parçaları bulmalısınız.
Bazen bir film ya da melodi, bazen de yaşadığınız bir olay tasarım sürecini başlatabiliyor. Ama benim için tasarımın tamamen içten gelmesi gerekiyor. Yani bir şeyler yapmalıyım diye değil bir şeyler hissettiğiniz için tasarım yapmalısınız.
‘İlk bakışta dikkat çeken ve ikinci kez bakma isteği uyandıran her tasarım özeldir’
BS«: Üzerinde çalışmayı çok sevdiğiniz film – sanatçı – eser var mı? (frida ile dali’yi çok yakıştırdığınızı biliyorum
EA: Olmaz olur mu! Van Gogh, Frida ve Dali, eserlerini en çok kullandığım sanatçıların başında geliyor. Ama hiç tereddüt etmeden Starry Night benim için ilk sırada diyebilirim. Frida ve Dali’yi de sizin belirttiğiniz gibi Failun dünyasında birbirini seven iki aşık olarak görmek mümkün. Algıda farklılık yaratmayı seviyorum.
BS«: Instagram’da 313.000 takipçiniz var. Bu çok ciddi bir rakam. Takipçi sayınızın artmasında bir kırılma noktası oldu mu? Hani ‘şunu paylaştım ve hesap patladı’ diyeceğiniz bir çalışma?
EA: Başta da söylediğim gibi benim için Failun “yeni şeyler üretmekten keyif aldığım” bir dünya olarak başladı. Hala da öyle :) Ama sanırım benim gibi birçok insan da yaptığım tasarımlardan keyif aldı. Bu nedenle de gerçekten hızlı bir şekilde ve güzel tepkiler ile büyüdü. Kırılma noktalarını sorarsanız çok var. Ama Snoop Dogg ve Ellen Degeneres’in kendi hesaplarında tasarımlarımı paylaşması güzel anlardandı benim için
BS«: Sadece instagram üzerinden mi yayın yapıyorsunuz? Okurlarımız farklı mecralarda da sizi takip edebilirler mi?
EA: Twitter ve Facebook’da da Failun hesapları var. Ama beni takip etmek isteyenler için instagram ana merkez diyebilirim. Paylaşımlarımı ilk olarak ve çoğunlukla Instagram’dan yapıyorum.
BS«: Bir de eserlerinizi basılı olarak etsy’de satışa sunmuşsunuz. Biraz bundan bahsedelim mi? Başka satış kanalları var mı?
EA: Aslında satış tarafı bu süreçte tamamen sürpriz oldu. Çünkü amaç hiçbir zaman ticari değildi. Fakat zaman içinde insanların tasarımlarıma sahip olma talepleri arttı. Hatta tasarımlarımı başka kişilerin benden izinsiz ve yüksek fiyatlara sattığını gördüm. Ben de insanların en uygun maliyetlerle onlara ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla kendi tasarımlarımı kanvas baskı olarak üretmenin uygun olacağını düşündüm. Etsy global bir site ve daha çok yurt dışından almak isteyenler tarafından kullanılıyor. Türkiye için ise Instagram’da @kanvastik hesabı Failun tasarımlarını almak isteyenlere yardımcı oluyor.
BS«: Size nasıl ulaşabilirler?
EA: IInstagram’dan gelen mesajları mümkün olduğunca cevaplamaya çalışıyorum. Ama takipçi sayısı yüksek olduğu için hepsini görmem ve dönmem mümkün olmuyor. Bana ulaşmak isteyenler dilerlerse yine instagram profilinde bulunan mail adresini kullanabilirler.
BS«: Kişiye özel çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?
EA: Bu konu dertli olduğum şeylerin başında geliyor. Birçok kişi haklı olarak kendileri için de bu tarz kolajlar yapmamı istiyor. Aslında ilk başlarda da yapıyordum. Henüz takipçi sayısı 5-10 bin civarındayken bu tarz talepleri elimden geldiğince geri çevirmeden yerine getirmeye çalışıyordum. Ama ne yazık ki takipçi sayısının çokluğu ve kendimce bazı sebepler nedeniyle kimseyi kırmamak adına artık bu tarz talepleri nazikçe geri çeviriyorum.