İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Kantincilerin isyanı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Kantincilerin isyanı

Pandemi sürecinde, en fazla olumsuz etkilenen iş kollarından birisi de kantinciler oldu. Mart ayından itibaren okulların kapanmasından dolayı iş yapamadıklarını, Okulların kapalı olmasına rağmen bağkur pirimlerini ve kiralarını ödemeye devam ettiklerini, devlettin kantinci esnafı için hiç bir destek vermediğini ve gündemde de herhangi bir teşvik paketi ve pirimi olmadığını belirttiler.
Kantin-iş sen genel başkanı, Okan Fırat ile yaptığımız görüşmemizde “31 Ağustos’ta Ankara’da yaptıkları basın açıklamasının ardından, sesimizi gerek ulusal basında gerek yerel basında ve her platformda duyurmaya kararlı olduklarını Kantin İşletmecilerinin mağduriyeti bir an önce giderilmelidir. Taleplerimize bir an önce cevap verilmelidir” açıklamasında bulundu.

31 Ağustos'ta Ankara'da Ulus Anıtı önünde basın açıklaması yaparak Kantinci esnafı için destek isteyen Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası (KANTIN-İŞ SEN) Genel Başkanı Okan FIRAT durumun ciddiyetini vurgulamıştı. Kantinci esnafı için destek isteyen Fırat, devletten mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini istemişti.

Pandemide Eğitim-Öğretime ara verilmesi nedeniyle 6 aydır iş yapamayan kantinci esnafı birikmiş iş yeri ve ev kirasını, elektrik, su, ısınma, vergi ve işçi ücretini, Bağ-kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Kantinci esnafımızın mağduriyeti göz önünde bulundurularak ekmek teknelerinin korunması için desteklenmeleri şart oldu.

Son günlerde vaka sayılarının hızla artması ve beraberinde 81 ilde getirilen ilave tedbirler okulların ne zaman açılacağıyla ilgili belirsizliği de gündeme getiriyor. Kantinci esnafımız bu yıl Eylül-Haziran döneminde yalnızca 119 çalışma günü faaliyet gösterebildi. Mart ayından bu yana hiçbir geliri olmayan kantinci esnafımız evine ekmek götüremiyor. Çok zor bir yıl geçiren kantinci esnafımızdan bu eğitim öğretim yılında kira alınmamalı. Çalışmadığı süredeki elektrik ve su faturalarından,ssk ve bağkur prim odemelerinden  muaf tutulmalı.

Tüm iş kolları pandemi sürecinden olumsuz etkilenirken Kantinci Esnafımız Mart ayından bu yana hiçbir şekilde iş yapamayan bir kesimi oluşturuyor. Aileleri ve yanlarında çalışanlarıyla birlikte geniş bir kitleyi oluşturan Kantinci esnafımız mutlaka desteklenmeli. Kantinci esnafımızın bir yıllık sosyal güvenlik primleri alınmamalı. Okullar örgün eğitime geçmezse dükkanı kapalı kalmak zorunda olan kantinci esnafımızın geçinebilmesi için hibe kredileri ve nakdi destek verilmelidir.

Ayrıca Ordu Kantin İş-Sen Ordu İl Başkanı Haluk Çapa, yazılı bir mesajla “2020-2021 eğitim-öğretim yılında belirsizlik devam ederken işletmelerimizden kira alınmamasını talep ediyoruz. Esnaf kan ağlıyor. Devletimiz kantinci esnafına sahip çıkmalıdır” diye kantincilerin isyanını dile getirdi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *