Vefa yalnızca bir semt adı değil
Neresi olduğunu daha rahat anlayabilmeniz için mahalle, sokak adı vermeden iki yeri tarif edeceğim. Çatalca Devlet Hastanesi’nin hemen arkasından uzanan, bu gün yerli ürün satış pazarının olduğu bölgeye kadar devam eden, diğeri hepimizin Mehmetçik Meydanı diye bildiğimiz festivallerin yapıldığı bugün ise Perşembe Pazarı’nın kurulduğu o kocaman meydan geçmiş dönem Çatalca’nın Belediye Başkanı Merhum Cem Kara döneminde yapıldı. Pislik içerisindeydi buraları…
Mehmetçik Meydanı’nın hikayesi biraz farklı çok hızlı yapıldı orası, o dönemde Çatalca Kaymakamlığı’nın yaptığı kep atma töreni için Ziya Altınoğlu Stadyumu’nu gözü kapalı tahsis edenler, Çatalca Belediyesi’nin Erguvan Festivali için zeminin zarar görebileceği bahanesini ileri sürerek stadyumun festival alanı olarak verilemeyeceğini, İBB’ye ait Cumhuriyet Meydanı’nın da kullanılması izni çıkmayınca dönemin Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara talimat vererek kıt imkanlarla bu meydanın çok hızlı bir şekilde Çatalca’ya kazandırılmasını sağladı. Şehit haberlerinin ardı ardına geldiği o dönemlerde de bir vefa örneği göstererek buranın ismini Mehmetçik Meydanı yaparak vatan uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden şehitlerimize Çatalca Halkı’nın vefasını gösterdi.
Aslında bu alanların yapımına başlanmasının ardından yaşananlar çok uzun, ben kısaca özetlemeye çalıştım. Bu projeler yapılırken dalga geçenler, olmaz diyenler, b..lu dereye sosyal donatı alanı mı olur diyenler… Neyse imkansızlıklarla iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Cem Kara’nın Çatalca Belediye Meclisi Eylül Ayı Birleşimi’nde isminin verilmesi istenen kokan o pis dere; şimdi yaşam alanı, sosyal donatı alanı haline gelmiş ve mevcut Belediye Başkanı Mesut Üner’de devlette devamlılık vardır anlayışıyla bu alanları daha kullanışlı daha güzel bir duruma getirmek için çalışıyor. Siyasetin, insani değerleri kaybetmeden de yapılabileceğini gösteren, hastalığı olduğu süre boyunca yanında bulunarak, gerek evinde gerek hastanede kaldığı günlerde sık sık ziyaret eden Mesut Üner Eşekçi Deresi diye bilinen bu alanın ismini Yaşam Vadisi olarak değiştirilmesini ve Cem Kara’nın adının burada ölümsüzleştirilmesi teklifini meclise getirdi. Ve ilçenin farklı yerlerinde başka alanlara da Cem Kara’nın ismini vermek istediklerini söyledi. Çok güzel bir vefa örneği, partiler üstü bir davranış. CHP Gurubu’ndan bir meclis üyesi de meclis toplantısında sunulan bu teklife için söz alarak teşekkür ediyor. Ama aldığım bir duyum beni şok etti. Bu teşekkür konuşmasının ardından bir başka CHP’li Meclis Üyesi çıkıp ‘hemen Mesutçu oldunuz’ diye bir cümle kuruyor. Keşke CHP Grubu da çıkıp bu mecliste Cem Kara’nın anısını yaşatmak için uygun buldukları başka bir yer önerisinde bulunsalardı da iki yer üzerinde karar verilmeye çalışılsaydı demek geçiyor içimden…
Yine geçmişe gitmek istiyorum. 1999 yılında ANAP’tan Çatalca Belediye Başkanı seçilen İsmail İp o günlerde adı ‘Çatalca Belediye İş Hanı’ olan binaya tadilat yaptırdı. Tadilatın hemen ardından ise bu binanın adını, burayı Çatalca Belediye Başkanlığı döneminde yaptıran CHP’den Belediye Başkanı seçilen Rahmetli Çağlayan Ege’nin ismini veriyor. Yine bundan önceki dönem Çatalca Belediyesi MHP Meclis Üyesi Rahmetli Meral Aydoğan’ın ismi Cem Kara döneminde evinin yakınındaki parka verildi. Buna vefa diyorlar işte… Teşekkür etmek erdemdir, hem de vefa örneği gösteren birine bu teşekkürü edince Mesutçu, Cemci, Ekremci, İsmailci olmuyorsun. İnsanlık, partiler üstü siyaset üstü bir kavramdır. Buraya yazdıklarım dışında bilmediğim vefa örnekleri vardır mutlaka, ben vefa örneği gösteren geçmiş dönem Çatalca Belediye Başkanlarına teşekkür ediyorum.
Son olarak bir isim daha var aslında, rahmetli Ayhan Yıldırım. Çatalca’da uzun yıllar aktif siyaset yaptı. Çatalca Belediye Meclis Üyesi olduğu dönem de yaşama veda etti. Vefanın bir semt adı olmadığını bu örnek davranışıyla herkese hatırlatan Çatalca Belediye Başkanı Sayın Mesut Üner, umarım bu önerimi dikkate alır ve Ayhan Abimizin ismini de ilçemizde yaşatırız.