Korona Günlükleri -6-
Korona Günlükleri -6-
Plakası sıfır beştir, yoldan geçen dosttur, eşittir al elmayı, elma aşktır, Amasya’nın Şirini Ferhat’ı dillerden düşmeyenleri vardır.
Bu Korona günlerinde yetkililer istediği için değil önce kendime sonra eşe dosta hastalık taşıyıcı olmamayım diye emirlere uyuyorum, hatta bu durumu lehe çeviriyorum diye düşünüyorum.
Bundan dolayı yazılarımın adını korona koydum, okuyorum yazıyorum ilk gelen 5 ayetten oluşan Alak süresinde oku ve yaz emrediyor, biraz olsun yerine getirmeye gayret ediyorum.
Ülke kurtuluş tarihîde bu aylara denk geldiği için paylaşımlarımı da Mustafa Kemal’in izinden giderek yapmaya çalışıyorum.
İlk adım Samsun oradan 13 Haziran 1919 Şehzadeler şehri Amasya kendisini ve heyetini karşılayanlar arasında Amasya’nın ortasında yer alan Beyazıt Camii Vaiz’ i Abdurrahman Kamil efendi karşılar.
Mustafa Kemal’e paşam kimsesizlerin kimsesi cumhuriyeti kuracak mısınız evet yanıtını alınca paşadan izin ister, koşarak evine gider zor günler için biriktirdiği bir kese altını Mustafa Kemal e verir, nedir bunlar, paşam ben bunları zor günler için biriktirmiştim benden size daha çok lüzum edecek.
Amasya ilinde yetişen şehzadeler 2. Celebi Mehmet onun oğlu II. Murat 3 oğlu Ahmet, Alaattin, Ali ve Fatih Sulta Mehmet onun oğlu II. Beyazıt onun oğlu Yavuz Sultan Selim onun oğlu Kanuni Sultan Süleyman bu tarihi şehirde yetişen Osmanlının Yükselme devri Padişahlarımızdır.
Amasya’yı zenginleştiren ve güzelleştiren Sivas Köse dağdan doğan 350 Km kat ederek Samsun Çarşambadan denize dökülen Yeşil Irmak, Çarşambayı sel aldı ezgisine sebep olur.
Önemli olan Padişah olmak, ancak en önemlisi adam yetiştiren adam olmak işte Fatih Sultan Yetiştiren yetişmesi için gereğini yapan II. Murat bu şehirde yetişen şehzadedir.
Amasya’nın halk ezgisi elmayı top top yapalım kızlara bahşiş atalım kadifede ceketini dar yapalım, eylenelim taze ile altında yelpaze ile ölçelim de o güzelin ince belini bir gümüş endaze ile.
Osmanlı zamanında ölçü birimi arşın yol ve duvar ölçüsü 75.80 kumaş ölçü birimi 68.25, endaze 65 santim ipekli kumaşların ölçü birimi, Amasya türküsü diyor ki beslenmene dikkat et etmezsen bu endaze 65 santim, ölçemem ince belini.
Amasya’nın Kalesi var kalesinde 11 ayın sultanında iftarı haber veren topu ve bandosu var.
II. Beyazıt oğlu 9 padişahımız tahta çıkınca abiyi şehzade Ahmet onun zulmünde Mısıra Kaçar, sonra tebdili kıyafet değiştirir Amasya’ya gelir Yeşil ırmak kenarında ömrünü nalbantlık la idame ettirir.
Şehzade Ahmet in oğlu Murat Vardır Yavuz ondan çekinmektedir o zamanın elle geçen suçlularına sizi bir şartla af ederim abimin oğlu bana getirin.
Murat’ın izi sürülür İstanbul Karaca Ahmet’te bir olaya karışan Murat oraya gömülür, tez kabri açıla başı altın tepside huzura sunula.
Suçlular Murat’ın başını getirirler Murat’ın başında ceviz büyüklüğünde bir boşluk vardır, kontrolü yapar ve suçluları affeder. Yavuz Sultan Selim babasından intizar alan, kılıcın keskin olsun ciğerini göresin ömrün kısa olsun der.
Kılıcı keskin olmuştur ancak ömrü sekiz yıl olmuştur bizim geleneğimizde anadan intizar alırsan araya süt girer babadan intizar almayacaksın.
Osmanlı İmparatorluğunun yüksel dönemi padişahlarımızın şehzade olarak suyunu içtikleri havasını soludukları şehir Amasya.
Mustafa Kemal Samsun’dan Havza ilçesine gelir ilk iş İzmir’de şehit düşenler için kendisinin talimatı ile mevlit okutulur.
Havza ilçesinde kaldığı 18 günlük süre içinde bölgede bulunan Rum Ermeni ve Pontus ayaklanmasına karşı mücadele yöntemlerini belirler.
Havza ve Amasya genelgeleri burada yazılır. Kurtuluş Savaşının ilk kıvılcımı olarak kabul edilir.
Mustafa Kemal İşgal Kuvvetleri ve Osmanlı Hanedanının İstanbul’a geri dön emrine karşı askerlik mesleğine veda ederek sine-i millete dönmeme kararı alınır.
Kurtuluş savaşının ilk teşkilatlarından serdengeçtiler olarak anılan milis kuvvetler Havza’ da oluşturulur.
Cumhuriyet kurulduğunda Mustafa Kemal Paşa Amasya’da tren Gar’a geldiğinde Mustafa Kemal Paşa merdivenlerde görülür halk kendini selamlamakta, Mustafa Kemal halkın arasında Abdurrahman Kamil efendiyi göremediğini duyurunca torunu koluna girer dedesini ön safa çıkarır.
Mustafa Kemal, Kamil efendinin yeleğinde şimendifer marka bir cep saati saatinde bir kurma anahtarı vardır. Mustafa Kemal Kamil Efendi bu anahtar cennetin anahtarımı diye sorar.
Kamil Efendi hayır paşam cennetin anahtarı sizin elinizde ilk emri oku, bu millete okuma yazmayı siz öğrettiniz onun için cennetin anahtarı sizin elinizde.
Mondros Mütarekesi 30 Ekim 1918 de Osmanlı adına Bahriye nazırı Hüseyin Rauf Orbay ile itilaf devletleri adına İngiliz Amiral Caltrop arasında Limni adasının Mondros limanında Agamemnon Zırhlısında imzalanır.
Hüseyin Rauf Orbay İngiliz zırhlısında imzadan sonra, kurtuluş umudunun kalmadığını anlar ve saraya dönmez Amasya’da bulunan Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına katılır.
Hizmetleri hak katında kabul, ruhları şad olsun.