İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Korona günlükleri - 5

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Korona günlükleri - 5

Plakası 55...

       Duysun beni düşman dost, güneş buradan doğdu, doğan güneş Samsun'un Anadolu’nun şahlanışı oldu.

       Mustafa Kemal İngilizlere karşı ayaklanmayı bastırmak için seçilen meydan muharebesi kazanan komutan.

       Bandırma Vapuru on sekiz komutan birinci kaptan İsmail Hakkı Durusu, ikinci kaptan Tevfik Ulusu ailesi ile helalleşir oğlu Nuri baba ben seninle gelip paşayı görmek elini öpmek istiyorum, 11yaşında Nuri paşanın elini öper başarı diler.

        Cumhuriyet kurulduğunda Nuri askere giderken kendisiyle görüşen asker alma subayına kendini tanıtır, ben paşamla görüşmek istiyorum, hep birlikte giderler paşanın yanına, Mustafa Kemal kendisine terhis olunca benim yanıma gel beni bul der.

        İşte o Nuri Mustafa Kemalin kütüphanecisi, ölene kadar yanından ayrılmayan ölüm anında ağzını sildiği mendili saklayan Turgut Özal zamanının futbol federasyon başkanı Mustafa Kemal Ulusunun babası.

        Mustafa Kemal Bandırma Vapuru ile Samsuna çıkar oysa Anadolu’nun Karadeniz’e limanı çok. Anadolu’nun bağrından doğan iki Önemli nehirlerimiz Kızılırmak ve yeşil ırmak oraya akar Mustafa Kemalde oraya akmıştır.

        Bandırma vapuruna izinsiz gizli binan Sinop Mutasarrıfı Mazhar Tevfik bir gece kalın dinlenin, Mustafa Kemal işimiz zor yolumuz yokuş.

        Dağ başını duman almış, Gümüş dere durmaz akar güneş ufuktan doğar yürüyelim arkadaşlar. Bandırma Vapuruna erzak depo edilir kara yolu ile daha zor bir yol olduğundan deniz  yolu tercih edilir.

        Mustafa kemal yola çıkmadan önce Bandırma Vapuru Kaptan İsmail Hakkı ile Şişlideki kaldığı evde yol ve vapur hakkında bilgi alır.

          Vahdetin padişah olmadan önce Almanya’ya elçi gönderilir ve resmi gitmesi istenir o sivil gider kendisine neden emre uymadınız denince tenzili terfi görmüş birisi ülkesini yurt dışında gereği kadar temsil edemez.

         Heyette kimler var diye sorar ve Çanakkale Gazisi Mustafa Kemal'in olduğunu öğrenir, yanına davet eder böylece tanışmış olurlar.

         II. Mahmut’un Gürcü olan eşi Bezmialem Sultan Dolma Bahçe Sarayı önüne adıyla anılan bir cami yaptırır, Mustafa Kemal Samsun'a hareket etmeden önce, Cuma namazından sonra Padişah efendimizle caminin selamlığında görüşürler.

          İngilizler görmesin diye orası seçilir o zamanlar o cami böyle anılırdı şimdi Taksim İnönü Gezisi olayları ile gezicilerin camiye içki sokması ile ve bu olayı yalanlayan imamın görevden alınması ile anılır oldu.

         Mustafa Kemal ve Samsun'a çıkanlar:

          Kurmay Albay Kazım Dirik (Manastır) Kurmay Albay Mehmet Arif (Adana ) Kurmay Albay Refet Bele (Selanik)

          Dr.Alb.İbrahim Tali (İstanbul) Kur. Binb. Hüsrev Gerede (Edirne) Dr. Binb. Refik Saydam (İstanbul)

           Binbaşı Kemal Doğan (Kırklareli) Yzb. Cevat Abbas (Niş) Yzb. Ali Şevket Öndersev (Selanik)

      Yzb. Mustafa Süsoy (Tokat) Yzb Mümtaz Tünay (Silifke) Yzb. İsmail Hakkı Ede (Edirne)

       Üstg. Muzaffer Kılıç (İstanbul) Üstg. Abdullah Kunt (Makedonya) Üstg. Hayati Bey (Edirne)

        Üstg. İsmet Gerçekçi (İstanbul)  Kâtip Faik Aybars (İstanbul) Kâtip Memduh Ata sev (İstanbul).

         Bandırma Vapurunun rotasını değiştiren sahili takip ederek  İngilizlerin yakalanmayan, Samsuna çıkan ilk adımı atan kahraman komutanlar.

        Mustafa Kemal arkadaşlarını karşılayan Belediye Meclisinden Hacı Molla ve arkadaşları olduğu bilinmektedir.

           

         Mustafa Kemal Cumhuriyet'i kurduğunda harf devriminde 1 Kasım 1928 tarihinde Sinop iline gelir tahtanın başına geçer, bundan böyle sağdan sola değil soldan sağa yazacağız muhasır medeni ülkelerin kullandığı harfleri kullanacağız der ve tahtaya kalem suresini yazar.

        Kalem ve onunla yazanlara ant olsun ki Ey Muhammet sen yaratılmışların en yücesisin, Şimdi hem Mustafa hem Kemal hem de laik olunmaz diyenler kalem suresini biliyorlar mı onlar biliyordu da onların bildiğini ben mi bilmiyordum.  

         Samsun deyince aklıma ekildiğimiz tarlanın adı, Besmele gelir 19 harfle yazılır, Ne mutlu Türküm Diyene, İstikbal göklerdedir, Mustafa Kemal Atatürk doğduğu tarih Rumi takvime göre 1297 işte bu yazdığım örnekler on dokuz harfle yazılır 1297 rakamının mutlak değeri ’de 19 dur.

         Ülkemizde bu korona belasının yaşandığı camilerimizde toplu ibadetin yasaklandığı bu günlerde en yüksek tondan ezanlar okunuyor ise bunu Mustafa Kemal Atatürk e silah arkadaşlarına borçluyuz.

         İbadetin yerine getirilme şartı bayrak dalgalanacak hürriyet olacak, hürriyetimizi sağlayan bayrağımızı dalgalandıran ezen sesini ülkemizde dindirmeyen Kovan Millileri rahmetle anıyorum.

         Samsun denince aklıma Bayrağımızı yurt dışında göndere çektiren İstiklal Marşımızı okutan Mustafa Kemal Atatürk’ü, ben sporcunun zeki, çevik, akıllı ve ahlaklısını severim dediği sporcu güreşçi Yaşar Doğu ruhunuz şad olsun.    

       

            Yetkililer istediği için değil sağlıklı yaşam için evde kal çağrısına uyanların,           

           Mustafa Kemal'in gençliye hitabesinin okuyanların, onun ilkelerine sahip çıkanların Gençlik ve Spor Bayramlarını kutluyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *