İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Korona günlükleri

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Korona günlükleri

 81 İlimiz var her birinin biri birinden ayrı özellikleri var.
      Tekirdağ kendi ilim dururken her nedense Plakası 35 as Aşkla onu bağrına bas Kordon boyu Konak referans İzmir’in hem Çeşmesi, Şirince’si Foça’sı var
      Tarih 15 Mayıs 1919 da kanlı biçimde işgali haber aldığında bütün bölgede olduğu gibi Şirince’de (kirkince ) Ortodoks nüfus İsa dirildi diye çığlık atarlar.
       Biri hayal etti, fikir üretti, fikrine inandı gerçekleşmesi için adım attı, o delikanlı 1888 Selanik’te doğar Amerika siyaset bilimi okur bu kadar değiş diyerek yazdığı için asıl adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin gazeteci olarak anılır.
        15 Mayıs 1919 İzmir e çıkınca Yunan Efzon Alayı işgal askerine Kordon boyunda ilk kurşunu sıkarak direnişi başlatan Şehit olan Hasan TAHSİN yattığı yer Harmandalı.
        Egeliler Harman dalı oynarken 8 oyuncu 8 figürle oynarlar nedeni cennetin sekiz kapısı olduğuna inanılmaktadır. İlk kapı Huy, can çıkar huy çıkmazmış ikinci kapı güzel ahlak, terbiye, susmak, gençlik, ihtiyarlık hanımlarda olan fazilet ve sohbet, kiminle ne zaman hangi sohbet i yapacaksın bileceksin. Belki bu Osman olmasaydı Kibar Osman Tarhana Osman olmayacaktı.
        Osman Kibar 1909 Selanik’te doğar Demokrat Partinin kuruluşunda İzmir ve Ege de İl Başkanlık görevlerimde bulunur.
       İzmir Belediye başkanlığı süresinde pek çok okul, spor salonuna tünel ve vapura Osman Kibar adı verilir. İzmir in tüm yollarını asfaltladığı için kendisine asfalt Osman lakabı takılır 4 Mart 1986 zamanın amansız hastalığı kanserden vefat eder.
         Osman Nuri Koçtürk 25 Haziran 1918 de İzmir Karşıyaka ilçesinde dünyaya gelir İzmir Lisesi Ankara 1942 Veteriner Hekimliği Fakültesinden okul birincisi olarak mezun olur.1949 -1953 yıllarında ABD Missouri Üniversitesi de beslenme üzerine araştırmalar yapar. 1953 yılından itibaren Ankara Üniversitesi öğretim üyesi olarak görev yapar.
          Osman Nuri 1980 yılına kadar 2 bin makale 63 kitap sayısız konferans vererek halkı beslenme konusunda bilgilendirme mücadelesi verir 4 Nisan 1994 Ankara’da vefat eder.
          Bu Osman’ın adı halk arasında Tarhana Osman olarak bilinmekte 1953 yılında İstanbul Bakırköy de Amerikalılar Üniliver Margarin Fabrikasını kurar üretimin adı VİTA 1970 te on yıl sonra Sana adında iki üretim yapar satış rekorları kırar İspanyolca sana sağlık Vita yaşam demek işte bizi böyle kolay kandırıyorlar.
         O tarihlerde bir türkü söylenmektedir Zeytinyağlı yiyemem basmada fistan giyemem aman işte bu tarhana Osman zeytinyağlı yerim basmada fistan giyerim bizim tarhanamız var deyince halk arasında lakabı tarhana Osman olarak tarihe geçer.
         
     İzmir’in bir ilçesi otuz beş buçuk diye halk arasında ifade edilir işte oranın bir spor kulübü vardır Karşıyaka 1 Kasım 1912 kurucu başkan Turgay BÜYÜKKARCI
Renkleri Yeşil Kırmızı üzerine kurulur bayrak ve silah üzerine bağlılık yemini verirler. İsmet İnönü ile Mustafa Kemal karşı yakayı ziyaret ederler Mustafa Kemal in önüne üzerine basması için Yunan Bayrağı sererler Mustafa kemal üzerine basmaz kaldırtır. Türk bayrağını kulübün armasına armağan eder.
        Yeşili gören Mustafa Kemal en sevdiği şiiri dile getiriri ben bu rengi taşırım her zaman can köşemde insanoğlu ne arar da bulamaz yeşilde dal dolu gök dolu varlık dolu bir ucu gözlerimde bir ucu enginde meyve veren ağaçlar bu çini renginde bu çini renginde deniz derya orman umman tanrı gelir aklıma yeşil dediğim an .
          İzmir deyince Göztepe’sini Altın Ordusunu Altay Sporu İzmir Sporu Buca sporu anmamak olur mu .?
         İzmir in taçsız kıralı Metin Oktay var bir gece çalıştırdığı mekândan günlük hasılatını alır yolda giderken kendisinin tanımadığı biri abi yarın borcum var ödemiyorum deyince o günkü hasılatını tamamını verir arkadaşı sorar tanıyor musun hayır golcülüğünü bilen çok insanlığından da küçük bir örnek.
       İzmir deyince ADAMI yazan araştırmacı gazeteci Yılmaz Özdil yürekli kardeşim iyi ki varsın.
      İzmir de Adamlar ileri gazetesinin bir odasında bulunan ALİ Ulvi Bey arkadaşına Çanakkale savaşları sırasında cebinden çıkardığı güfteyi okuyayım mı der.
      Dağ başını duman almış  
       Gümüş dere durmaz akar
       Güneş ufuktan şimdi doğar
       Yürüyelim arkadaşlar
       İzmir’in Dağlarında çiçekler açar 9 Eylülde ilk defa Almanya Bremen’de Almanlarla Türkler dile getirirler. İzmir’in Kavakları dökülür yaprakları bize derler çakıcı yar fidan boylu yakarız Konakları.
        Mustafa Kemal Konakta garsona sorar Yunan Kralı Trok pis buraya geldi mi geldi paşam yemek yedimi yedi paşam rakı içti mi içmedi paşam o zaman neden İzmir’i almaya kalktı.
    Selaniklilerden bahsettik ya işte iki Selanikli:
    Dörtnala gelip uzak Asya dan Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim! Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak ve ipek bir halıya benzeyen bu memleket bizim.
      Komünist olmak isteyince ona kırmızı ve kızıl soyadı yasaklanır ben istersem yaparım der, soyadını Ran alır Ran ters okununca nar olur nar kırmızı çekirdekleri sımsıkı birbirine bağlı olursak nar gibi aşarız engelleri  
     Diğer Selanikli ne diyor 26 Ağustos 1922 Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ileri İzmir deyince Fuarı anmamak olur mu İzmir İktisat Kongresi 26 AĞUSTOS 1924 İş bankasının kuruluşu Ekonomik özgürlüğünü kazanamamış uluslar henüz özgürlüklerini kazanmış sayılmazlar.
     Hiçbir ulus ve millet yoktur ki yabancıların planları ile kalkınsınlar Mustafa Kemal ATATÜRK  
      İzmir bu kadar az kelimeyle ifade edilir mi Kızları güzel sözleri güzel karakterleri güzel göç vermeyen nafakasını namert e muhtaç olmadan temin eden ben İzmirlileri ne aklımla nede kalbimle severim ben İzmirlileri Ruhumla severim ola ki akıl unutur kalp durur ben İzmirlileri ruhumla severim o ne durur ne unutur.   

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *