İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Siyaset nedir?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Siyaset nedir?

Siyaset ile ilgili birçok tanım yapılmıştır. Sizlere genellikle kullanılan tanımları vereceğiz ve bu tanımlardan yola çıkarak insanlar üzerindeki siyaset algısını anlamaya çalışacağız. Ama bunları aktarmadan önce size bir sorum olacak, siyaset sizin için ne anlam ifade ediyor, siyaset deyince ne anlıyorsunuz? Bunu cevaplayın. Böylelikle sizin de siyasete karşı olan tutumunuz ortaya çıkmış olacaktır.
Siyaset güncel sözlükte: Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayıştır. Arapça kökenli olan bu kavramın anlamı devlet, yönetme ve yönetim anlamlarına geliyor. Politika sözlükte: Devletin etkinliklerini amaç, yöntem ve içerik olarak düzenleme ve gerçekleştirme esasının bütünüdür. Mecaz anlamda ise: Bir hedefe varmak için karşısındakilerin duygularını okşama, zayıf noktalarından veya aralarındaki uyuşmazlıklardan yararlanma ve bu yollarla işini yürütmek anlamına gelir.
İnsanlardaki siyaset algısı
Siyaset sözcüğü 14. yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanılan ve eş anlamlısı politika olan sözcük ise 20. yüzyıldan itibaren yaygınlaşan bir sözcüktür. Genel anlamıyla; insanları yurttaşlık düzeyinde etkilemektir. Her döneme, her topluma göre etkileme biçimleri farklılık gösterir, bunun için her yerde seyir eden siyaset anlayışı farklıdır.
Siyasetin oluşumu ve gelişimi Eski Yunan’a kadar dayanıyordur. Halkı ikna etmek için zaman zaman siyasete başvurulmuş ve bu doğrultuda güçler kendi istediklerini yaptırmışlardır. Krallıklar zamanı, mutlak monarşilerde siyasete gerek kalınmazdı. Ancak daha sonraları mutlak monarşilerin yıkılması, devlet yapılanmasının değişmesi, Fransız ihtilali ile birlikte ulus devletlerinin     kurulması siyasetin de yaygınlaşmasına neden     olmuştur.
Ulus devletleriyle birlikte halkın söz sahibi olduğu devlet yapılanmaların kurulmasıyla artık devlet halkın temsil hakkını verdiği insanlar tarafından yönetilecekti. Bunun için de bu insanların ya da partilerin insanlarda temsili hakkı almaları için artık etkin siyaset içinde kendilerini bulmuşlardır.
Siyasetin etkin hale gelmesi, bu yolda siyasetçilerin birbiriyle yarışması ve sürekli vaatler verilmesi insanların siyasete bakış algısını etkilemiştir ve çoğu insana göre siyaset yalan ve dolandır. Verilen vaatlerin seçilen siyasetçiler     tarafından yerine getirilmemesi ya da eksik bir şekilde yapılması insanların siyasetçilere olan güvenini sarsmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *