İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Artık anneler ağlamasın!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Artık anneler ağlamasın!

Bir anne düşünün Serebral-palsi  (fiziksel) özel gereksinimli evladının tedavi olabilmesi için yılda en az bir kez hastaneden ve rehberlik araştırma     merkezinden rapor alması gerekiyor. Alsın da asıl mesele nasıl ve nerden rapor         alabileceği meçhul biraz!
 Niye mi önce 182’yi dener olmazsa daha sonra MHRS sisteminin de olmayacağı bellidir. Üçüncü  aşama ise  hastanelerde randevu satan  simsarlar... Simsarlarla yolu kesişmeyen bir tek engelli annesi bulmak nerdeyse imkânsız. Engelli ailesi açısından bu işlem tam olarak şöyle oluyor, resmi yasal bütün yollar denendikten sonra alınamayan randevu için hastanelerin kapı önlerinde veya muhtelif yerlerde bekleyen simsarlara bir miktar ücret öder yaklaşık 400-500 TLcivarında ödeme  yapıyor, sonra aslında olmadığı düşünülen randevuyu satın almış oluyor.
Aile ya bu ücreti paşa paşa ödeyecek ya da Edirne’ye Bursa’ya kadar yollara düşecek. Aile para veremediği için yakın illerden Edirne Tekirdağ nerede randevu düşürürse artık düşer yollara rapor almak için. Sırtında engelli evladı yüreğinde         sistemsizliğin verdiği acı, arkasında belki     akraba belki komşusuna emanet ettiği çocukları canları... 
Hastanede 7 doktor gezmesi gerekir bi rapor almak ve sadece bir yıl kullanmak için maaş eğitim sosyal yardımları kesilmesin diye. Bu insanların yükü zaten ağır peki neden hala bu çile anlamak mümkün değil.
Hayatın zorluklarını göğüslemiş bu ailelere bürokratik bir darbe de vurulması ne acıdır bilir misiniz?
E birde aynı gün heyet gezmeyi başaramaz ise haftaya tekrar gidecek ki rapor alabilsin. Koca İstanbul'da 50 hastanenin varlığına rağmen hastanesizlik yaşamak neden.
Allah’tan yine bakanlık sesimizi duydu da artık yeni bir sistem kurdu;

ÇÖZGER 
Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu
Bakanlığın artık yeni sorun çözme sistemi  gün itibarı ile başladı çalışmaya. Ve ilk defa bu kadar umutluyuz sevinçliyiz. Artık anneler ağlamayacak üzülmeyecek sırtında evlatlarını alıp her yıl il il hastane gezmeyecek diye umut ediyoruz. En önemlisi artık simsarlar, engelli tacirlerine boyun bükmek zorunda kalmayacak. Dilerim bu vasat bürokrasi Çözger gibi güzelim bir projeyi çarkları arasında kurban etmez.

ÇÖZGER çalışma sistemi özetle;
Çözger Devlet Hastanelerinin hepsinin yaş, tanı, ergen, çocuk, nöroloji ve psikiyatri ayırt etmeksizin hizmet etmesini kapsayan programdır. Aynı zamanda özel öğrenme, dil konuşma bozukluğu, disleksi okuma yazma destek eğitimine ihtiyacı olan bireyler engelli diye etiketlenmeyecektir. Tanı Down, Otizm ve fiziksel ise sürekli olacaktır. Akademik ve geçici durumu olan diğer bireyler için ise özel gereksinimli bireyler olarak rapor verecekler süreli veya süresiz şeklinde olacaktır.
Lakin hep derim bürokrasi demek sorun çözmek demek, bir makamda başhekimlik yapıyorsan sorunları çözmek halka hizmet için var olacaksın görevini doğru yönde ve milletin yolunda kullanacaksın kendine ve cebine değil. Tabi durum tüm makamlar  için olmalı. Tüm makamlar milletindir…
Çünkü makamlar geçicidir kalıcı olan millettir.
Yarın herkes engelli anne babanın  yerinde olabileceğini bilmeli ne oldum  dememeli ne olacağım düşüncesiyle hizmet etmeli. Böylece tüm sıkıntılar çözüme kavuşur. Bizim tek derdimiz var o da; Artık anneler üzülmesin!
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *