İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

İçme suyundaki tehlike

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
İçme suyundaki tehlike

Sevgili okuyucular bu günlerde yine zehir akan nehirler, dereler haberleri alıyorum. Merak eder araştırırsanız buluyorsunuz. Istıranca Ormanlarındaki dereler borularla İstanbul'a taşındı. Melen Çayı İstanbul'a taşındı. Uludağ'da, Sapanca'da, Bolu'da, Istıranca'da bir dere yatağında onlarca su şişeleme istasyonları oluşturuldu. Yer üstü su kaynakları yetmiyormuş gibi sondajlarla yeraltı suları da şişelenip satılır oldu. 
Dünyada şişelenmiş sular ile ilgili bir birlik olduğunu biliyor musunuz? IBWA yani Şişelenmiş Su Birliği, suyun şişelenmesi, markası ve satış koşullarını düzenleyen kuruluştur. Tüm su firmaları bu birliğe üyedir. Fakat bu birlik, suyun nereden geldiğini ve hangi yollar ile şişelendiği ile ilgilenmemektedir. Bugün Türkiye'de binlerce marka su işinde, evlerimize temiz temiz su getiriyor. Bazı markaların isim güvenirliği nedeni ile alıyoruz ya reklamları ya da arkadaş tavsiyesi ile kullanıyoruz. Peki, bu markalar, sonsuz doğal kaynak suyunu yıllarca nasıl evimize getiriyor? Bu doğal kaynak suları hiç tükenmez mi? Hiç bunu düşündünüz mü? Bugün pek çok firma, kuyu suyu ya da musluk suyunu arıtıp, kimyasallar ile mineral dengesi yaratarak doğal içme suyu veya işlenmiş içme suyu olarak satmaktalar. Bunu uygulayan pek çok firma olduğunu artık hepimiz biliyoruz. 
Plastik şişeler kendi içlerinde ikiye ayrılırlar. Birinci sınıf plastik şişeler ve tek kullanımlık Şişelerde kullanılan plastiklerin özelliklerini şişenin altına baktığınızda hemen öğrenebilirsiniz. İçme suyu şişelerin altında olan geri dönüşüm logosunun hemen içinde bulunan rakam plastiğin cinsini ve dönüşümünün nasıl yapılacağını anlatır. Tek kullanımlık olanlar, Polyethylene'den yapılır kısaca Pet şişe denilir. Bu tarz şişelerin altında sadece 1 rakamı olur. 12 ve19 litrelik şişlerin altında ise 7 rakamı olur bu şişler polikarbonattan yapılır. Altında 2 rakamı olanlar, yüksek dansiteli polietilen, 4 rakamı olanlar düşük dansiteli polietilenden yapılmaktadır. Uzmanlar, petlerin tekrara kullanılması ile plastiğin içinde ki suya karıştığını söylemektedirler. Çözülme sürecinde DEHP isimli bir kimyasal suya hızla karışır. Bu kimyasal, kadınlarda üreme sorunları ve üreme organı işlevsiz erkek çocuk doğumlarına neden olmaktadır. Üstelik bu kimyasal karaciğer kanserinin oluşmasını sağlamaktadır. Almanların son yıllarda yaptıkları araştırmalarda tek kullanımlık petlerin tekrar kullanılması ile hormonal sistemimizi bozan kimyasallarında suya bulaştığı ortaya çıkmıştır. Polikarbonat plastikler üretilirken, içine BPA isimli bir madde kullanılır. Meşrubat şişelerinin de içinde kullanılan bu kimyasal kan tahlili yapılırsa hepimizde %99 oranında ortaya çıkacaktır. Bu madde hakkında bilim adamları zararlı derken, endüstriyel firma araştırmaları hiçbir zararı yoktur diyor. 
Bu konuda devlet tarafından yapılan bir araştırma ne yazık ki yoktur. Fakat bilim adamları, meme, prostat, obezite, kısırlık, şeker hastalığı ve nörolojik rahatsızlıkların bu kimyasal sayesinde tetiklendiğini bağıra bağıra söylüyorlar. BPA içeren maddelerin kullanımı 2 gün bırakıldığında %99 oranı hızla %50'ye düşmektedir. işte içme suyunda ki büyük tehlike burada başlıyor. Bugün bilim adamları su alırken ve saklarken bu nedenle cam ve paslanmazdan üretilen malzemeleri tercih etmemizi söylüyorlar. Aslını sorarsanız evinize arıtma alın ve suyunuzu oradan kullanın. İnanın bu çok daha sağlıklı bir seçenektir. Sağlıklı kalmanız     dileklerimle. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *