İklim değişikliği zirve toplantıları yapılıyor ya sonuç?
Evet Onlarda bizim gibi zararı yaşamadan önlem almıyoruz. Dünya devletleri sık sık zirve toplantıları yapıyor ama havaya salınan karbon miktarı hiç azalmıyor. Varsa yoksa para. Dünyanın kötü gidişine dur demek, küresel ısınmaya çözümler üretmek için dünya devletleri 2012'de Kopenhag'da buluştular. Daha önceleri yaptıkları gibi.
2007 yılında da aynı konu için Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli sonunda 2500 bilim adamının ortaya koyduğu "İklim Değişikliği 2007" raporundan özet bilgiler sunayım sizlere. Bu rapora rağmen pek de sonuç alınamadı.
2007 yılından bu yana raporu doğrulayan felaketlerin yaşandığı hepinizin aklındadır.
Kuzey Amerika kıyılarındaki kasırgalar olacak, denmişti bu yıl da oldu.Dünyanın bir çok yerinde seller, toprak kaymaları, orman yangınları olacak. Denmişti oluyor. 1860-2000 yılları arasında dünya üzerindeki ortalama sıcaklık yaklaşık 0.5-0.7 derece artmışken gerekli önlemler alınmazsa gelecek yüzyıl ve daha ileriki yıllarda 6 derece artacak denmişti. Artıyor. Bakın bilim adamlarının vardığı sonuçlara...
İklim değişikliğinin etkileri ne olacak
• Kuzey Amerika kıyılarında kasırgalar olacak, dünyanın bir çok yerinde seller, toprak kaymaları, orman yangınları olacak.
• 1860-2000 yılları arasında dünya üzerindeki ortalama sıcaklık yaklaşık 0.5-0.7 derece artmışken gerekli önlemler alınmazsa gelecek yüzyıl ve daha ileriki yıllarda 6 derece artacak ve sora.
• Önce Afrika iyice susuz kalacak.
• Dünya genelinde hava sıcaklığı 1980-1990 yıllarına oranla 1.5-2.5 derece artması halinde bitki ve hayvan türlerinin % 20-30'u yok olacak. Tarımsal üretim yarı yarıya düşecek.
• İklim değişikliği, hayvanların göçlerini, bitkilerin çiçeklenmesini ve böceklerin yaşam döngüsünü olumsuz yönde etkileyecek, meyve üretimi düşecek.
• Sıtma, ateşli ve bulaşıcı bir hastalık olan dengue fever'in Avrupa ve Kuzey Amerika'ya yayılması ile grip çeşitleri gibi bir çok hastalığı birlikte getirecek.
• 2080 yılına kadar her yıl 200 milyon kadar insan, kıyı fırtınalarına sel baskınlarına maruz kalma tehlikesi yaşayacak.
• Kutuplarda buzullar eriyecek, denizlerdeki su seviyesinin yükselmesiyle deltalarda, kıyı bölgelerinde ve küçük adalarda yaşayan 10 milyonlarca insan evsiz kalacak.
• Himalaya'lardan, Afrika çalılıklarına, Sibirya'dan Güney Fransa'ya kadar orman yangınları artacak.
• İklim değişikliğinden dolayı yıllık ekonomik zararlar 40 milyar doları geçecektir.Evet! küresel ısınma, okyanusların verimliliğini şimdiden azaltmıştır. Bu gidiş insanlar için ciddi sonuçlar doğuracaktır. Deniz yaşamı, yaşamsal öneme sahip gıda ve ilaç kaynakları, turizm ve balıkçılık gibi milyonlarca insanın geçim kaynakları yok olacak. Hepsi tek tek gerçekleşiyor.1998 yılının ilk ayında kaydedilen su sıcaklık değerleri, son 4 asırda ölçülen sıcaklıktan daha yüksek çıkmıştır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği birçok tür canlının hayatta kalmasına ve dünyadaki insanlar üzerinde ciddi tehdit oluşturmaktadır. Biliyor musunuz? ki bu değişikliklerin sebebi yine insandır. Nasrettin Hoca'nın bastığı dalı kesme hikayesinden ne farkı var?
Biz insanlar artık bilinçlenmeli ve çevremizdekileri bilinçlendirmeliyiz. Bizler "Doğanın sahibi değil, emanetçileri olmalıyız." Sağlıklı kalmanız dileklerimle.