İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Çılgın proje Kanal İstanbul

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çılgın proje Kanal İstanbul

25 yıl severek emek verdiğim, gelinimin, oğlumun, büyük torunumun halen çalıştığı, küçük torunumun da İTÜ Geliştirme Vakfı İlk Okulu'nda okuduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ)  hocalarımız konu üzerinde çalışmalar yapmışlar. Bende de bir takıntıydı Kanal İstanbul. 3-4 defa gittim o alana. Hep sıkıntıyla inceledim. 
İTÜ'den konunun üstadı, çevre biyoteknolojisi alanındaki bilimsel çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Derin Orhon ile hidrolik ve su kuvvetleri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. İlhan Avcı, İTÜ'de bir araya geliyorlar. Çılgın Proje olarak tanıtılan Kanal İstanbul'u enine boyuna konuşuyorlar. Projenin İstanbul'da, Marmara Denizi'nde, Trakya'da ne kadar büyük bir tahribata yol açacağı raporlayıp şimdiden gözler önüne sermişler. Orhon Hoca İstanbul'un su kaynaklarının yok olacağına dikkat çekerek Marmara Denizi'nin büyük kirlilikle tamamen kaybedilme riskiyle karşı karşıya kaldığını anlatıyor. İlhan Avcı da "İstanbul şu an batan bir gemi. Bu gemi bu yükü kaldırmaz" diyor. Ben de verdikleri cevapları köşemde paylaşma ihtiyacı hissettim.  
- Kanal İstanbul deyince aklınıza ne geliyor?
Derin Orhon: Peri masalı geliyor aklıma. Gerçekçilikle ilgisi olmayan bir proje. Bunun altını da açmak lazım. Böyle büyük projeler birtakım bilimsel temellere dayanmak ve o temelleri doğrulamak mecburiyetindedir. Yani bilimsel bazda sürdürülebilir olduğunu kanıtlamak durumundadır. Bu tür desteklerin hiçbiri alınmadı, alınma şansı da yok.
-Neden?
D.O: Şu an çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Bu sürecin bir yılda bitmesi lazım. En doğru şekilde yapılsa bile gerekli çalışmaların bir yılda bitmesi mümkün değil. 
-Ne yapılacak?
D.O: Yapılmış gösterilecek veya yapılıyor gibi davranılacak.
-O çalışmalar nelerdir?
D.O: Bu Marmara Denizi'ni korkunç bir şekilde etkileyecek bir proje. Marmara Denizi'nin hidrodinamiğinin yani akıntı düzeyinin, su hareketlerinin ve ekolojisinin ne olacağını, ölçümlerle ve modellerle desteklemek lazım. ÇED bunu yapacağını iddia ediyor ama bu çalışmalar şimdi başlasa iki seneden önce bitmez. Bu proje 2011'de ortaya atıldı. 2011'den bu yana bunlara gerek duyulmamış, hiçbir şey de yapılmamış. Aslında böyle bir projeyi ortaya atmadan önce bu çalışmaların yapılması gerekiyordu. Marmara Denizi'nde daha evvel yapılmış çalışmalar var. Ama onlara bile bakılmamış.
-Sizce bu projenin amacı nedir?
D.O: Bu projenin belli bir amacı yok bence. İstanbul'a görünür bir faydası da yok. Görünmeyen amaçları olabilir ama onlar hakkında bilimsel bir yorum yapmak mümkün değil.
-Yarımadayı adaya dönüştürmek ne kadar mantıklı?
D.O: Mantık açısından bakmamak lazım. Eğer bir yarar varsa yapılabilir ama ben burada bir yarar da görmüyorum. Yarardan ziyade çok önemli zararlar görüyorum.
-İstanbul'a ne getirir, ne götürür?
D.O: İstanbul'a bol bol nüfus getirir. Bunu biraz açar mısınız?İlhan Avcı: Bugünkü güzergâh Sazlıdere Barajı'nı devre dışı bırakıyor. Kanal için öngörülen bir ön kesit var. Genişliği toplam 400 metre. Bu genişliğin 200 metrelik bölümünün derinliği 25 metre, sağda ve solda 100'er metrelik bölümünde ise 15 metre. Sağında solunda duble yollar var. Onun çevresi de yerleşim alanı. Zaten 1 milyon 300 bin nüfusla yola çıkıldı.
D.O: Şimdi 500 bin diyorlar nüfusa.
İ.A: Şimdi yumuşak görünsün diye 500 bin deniyor ama mümkün değil.
D.O: İstanbul'un 100 binlik çevre planı 2009 yılında bütün belediye meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Bu planda şu sonuca varıldı: İstanbul'da su kaynakları azdır. Nüfus artışı İstanbul için en büyük tehdittir. 400 bilim adamının çok uzun soluklu bir çalışma sonunda 4 senede bitirdiği bu plan böyle bir sonuca varırken İstanbul'da yeni bir yerleşim alanı yaratmayı nasıl izah edebilirsiniz? Bu kanalı yapınca o bölgenin nüfusu artacak. Bunların getireceği çevresel sorunları ne olacak? Bu yeni nüfusa nereden su gelecek? Atık suları nereye gidecek? Bunların ulaşım yolları ne olacak? Burada yaşayan nüfus İstanbul'la nasıl irtibat edecek? 
Evet sevgili okuyucular haftaya Terkos Gölü konusu ile devam edeceğiz. Konu hakkında hepimiz bilgilenelim. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *