TRUMP'IN EFSANE QG3'LERİ
Trump üç yılda üç ayrı ulusal güvenlik danışmanıyla çalışınca aklıma ihtiyarın söyledikleri geldi.
İlk güvenlik danışmanı yabancı devletlerle ilişkileri konusunda soruşturma geçiren Michael Flynn'dı. Rusya hükümeti ile kurduğu temaslar mercek altına alınan Flynn bu konuda FBI'ya yalan beyanda bulunduğunu kabul etmişti.
Flynn'ın Türkiye ile ilişkilerini hatırlayalım. Eylül 2016'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji Bakanı Berat Albayrak ile New York'ta görüşmüş bu görüşmeye eski CIA Başkanı James Woolsey de dahil olmuştu.
2017 martında Wall Street Journal gazetesine demeç veren Woolsey, New York'taki toplantıda Flynn ve Türk hükümet yetkililerinin Gülen'in ABD'den kaçırılarak, Türkiye'ye götürülmesi olasılığını ele aldıklarını söylüyordu.
Flynn ABD'de başkanlık seçimlerinin olduğu gün haber sitesi The Hill'e Türkiye ile ilgili bir makale yazmıştı. "Müttefikimiz Türkiye krizde ve desteğimize ihtiyacı var" başlıklı makalesinde, Gülen'in ABD'de ılımlı bir imam olarak tanınmasına karşın aslında "radikal bir İslamcı" olduğu belirterek, ABD'nin dış politikasını Türkiye'ye öncelik verecek şekilde yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade etmişti.
Dahası Flynn'ın başkanlığın el değiştirdiği dönemde Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'a Suriye'de YPG'ye silah gönderilmesi planına onay vermemesini söylemesiydi. "Planı onaylamayın, bununla ilgili kararı biz vereceğiz" diyen Flynn, Türkiye'nin itiraz ettiği bu sevkiyatı o dönemde durdurmuş olsa da Başkan Trump daha sonra YPG'ye silah verilmesini onayladı.
Ve McMaster... Rusya konusu Trump'ın Şubat 2017'de göreve başlayan ikinci güvenlik danışmanı Herbert Raymond McMaster'ın da başını belaya soktu. Almanya’daki bir toplantıda, Rusların Amerikan başkanlık seçimlerindeki manipülasyonunun gerçek olduğunu söylemişti. Trump bunun üzerine Twitter’da McMaster'ı sert bir şekilde eleştirdi.
Afganistan ve Irak’ta görev yapmış bir asker olan McMaster'ın Türkiye konusundaki yaklaşımı ise Flynn'ın aksi yönünde oldu. Katar ve Türkiye’nin radikal İslamcılığa destek olduğunu iddia etmişti. Ayrıca, radikal ideolojilerin siyasi yollarla güç kazanmak için AK Parti’yi örnek aldıklarını söylemişti.
Bir toplantıda Türk medyasının Amerikan karşıtlığı artık İran medyasının Amerikan karşıtlığından daha ciddi ve endişe verici bir boyuta ulaştığını öne sürüp Türkiye’nin İdlib’de El Kaide’ye bağlı Heyet Tahrir el Şam’la iş birliği yaptığını söylüyordu.
Ve Nisan 2018'de John Bolton, Trump'ın üçüncü ulusal güvenlik danışmanı oldu.
Geçenlerde katıldığım satranç turnuvasında birincilik ödülü olarak verildiğinde öğrendim. Ankara şehrine özel bir satranç takımı üretilmiş. Anıtkabir fil, Sheraton oteli vezir, Atakule şah olarak tasarlanmış.
Dünyada da bazı şehirlerin öne çıkan mimari yapılarından oluşan satranç taşları tasarlanıyormuş. Mesela New York için bir satranç takımı varmış. Gerçi New York için Donald Trump'ın bu şehirdeki mal varlıklarından ayrı bir takım yapılabilir. 400 milyon dolarlık Trump Tower New York, yarım milyar dolarlık 1290 Avenue of the Americas, 300 milyon dolarlık Niketown New York, 90 milyon dolarlık Trump Park New York bu takım için kullanılabilir.
Trump neyi ne zaman feda edeceğini bilen birisi. Başkanlık seçimine iyi para harcadı. Mal varlığıyla ilgili "şah"ane olan şey de şu... New York Times'ın haberine göre, Donald Trump 1985 ile 1994 yılları arasında büyük meblağlarda zarar ettiği gerekçesiyle söz konusu 10 yılın 8'inde gelir vergisi ödememiş biriydi.
Türkiye için de bir satranç takımı tasarlanabilir pekala. Nemrut dağı heykelleri (fil ve piyon), Alanya'daki Kızılkule (kale), Ayasofya (şah) olmalı tabii. Ama at muhakkak Truva atı olmalı azizim...