KATLANABİLİR Mİ, KATLANAMAZ MI?
Öncelikle Samsung’un bu yıl fuarda lansman yapmamış olması gibi bir gerçek var. Geçmiş yıllarda Samsung’un lansman yapmamayı tercih ettiği her fuarın ziyaretçi kaybettiğini görüyorduk. O nedenle Samsung’un Galaxy S10 ailesinin dünya lansmanını MWC öncesi San Francisco’da yapması MWC için endişe verici bir durumdu. Ancak gerçekleşen katılım sektörün bunu çok da umursadığını bizlere gösterdi.
İkinci fark ise fuarın 5G çalışmalarının sonuna gelindiği bir döneme denk düşmesi oldu. Bu yıla kadar tüm fuarlarda ve etkinliklerde anlatılan 5G hikayeleri vardı. Bu yıl ise artık çalışan örneklerini gördük. Ben 5G’nin aboneler bazında sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada şu an için herhangi bir şey ifade etmediğini düşünüyorum. Endüstri 4.0 uygulamaları ve otonom araçlar gibi yenilikler hayatımıza girmediği sürece de pek bir şey ifade etmeyecek. O nedenle 5G konusuna şimdilik mesafeliymiş gibi görünsem de önümüzdeki dönemde çok konuşacağımızın farkındayım. Çünkü Barselona’da hemen hemen her yerde yaşayan 5G örnekleri gördük. Bu örneklerin Türkiye’de de hayata geçmesi an meselesidir.
Gelelim fuarın hem herkesi heyecanlandıran hem de herkesi hayal kırıklığına uğratan konusuna, yani katlanabilir telefonlara. Tabii ki Samsung’un Galaxy Fold, Huawei’nin ise Mate X olarak isimlendirdiği katlanabilir ekranlı telefonlardan bahsediyorum.
Ben katlanabilir telefonların bu yıl “erken doğum”la görücüye çıkartıldığını düşünüyorum. Zaten ürünler kullanıma hazır olsalar Samsung da Huawei de MWC bu yeni ürünlerin denenmesine izinverirlerdi. Ancak bence telefonların halen geliştirilme aşaması devam ediyor. O nedenle fuarda bu telefonlar camekanların arkasında sergilendi. Ayrıca Samsung CEO’su birkaç yıl önce 2018 yıl sonunda katlanabilir telefonların ticari ürün olarak raflara dizileceğini söylemişti.
Demek ki evdeki hesap çarşıya uymadı ve ürünler gecikti. Ancak önümüzdeki 5 – 6 ay içinde son rötuşlar da yapılarak satılabilir ürün haline getirilecektir diye düşünüyorum. Daha doğrusu Samsung’un şimdiden Galaxy Fold için 1.980 dolar, Huawei’nin ise Mate X 2.600 dolar fiyat açıklamasından bu ürünlerin yıl bitmeden satışa çıkacağını umuyorum.
Çok pahalı ama…
Açıklanan satış fiyatlarından yola çıkarsak ekranları katlanabilen telefonların gerçekten çok pahalı olduğunu söyleyerek söze başlayabiliriz. MWC’de gördüm ki herkes bu yeni teknolojinin başlangıç evresinde olduğunun farkında ve herkes zamanla fiyatların düşeceğini düşünüyor. Ancak PC’de de, cep telefonunda da, tablette de gördük ki fiyatlar asla aşağı doğru hareket etmiyor. Aksine hep yükseliyor. O nedenle benim katlanabilir cihazların önümüzdeki 7 – 8 yıl boyunca şu an açıklanan rakamların altında fiyatlara satılabileceğini düşünmüyorum.
Keza ekranı katlanabilir telefonlar günümüz akıllı telefonlarının üzerinde de bir fiyat basıncı oluşturamayacaklar. Evet çok yeni bir teknoloji ve gelişecek. Muhtemelen de geliştikçe şu an aklımıza bile gelmeyen kullanım yöntemleri keşfedeceğiz ve bu telefonlar da hayatımızın bir parçası haline gelecek. Ancak şimdiden kötü habere hazır olmalıyız; fiyatları asla 1500 doların altına düşmeyecek. Yani bugünün en pahalı akıllı telefonundan bile yüzde 50 daha pahalı olacak.
Kullanım alanı konusunda bu yeni ürünlerin hepimizi çok şaşırtacağına, kendilerine aşık edeceğine eminim. Çünkü 2000’li yılların başında cep telefonları yaygınlaşmaya başladığında en büyük hayal internete bağlanabilen cep telefonuydu. Akıllı telefonlara geçiş bize internete bağlanabilmenin ötesinde yenilikler sundu.
Şu an hayatımızın ayrılmaz parçası gibi görünen birçok servisi ve hizmeti akıllı telefonlardan alacağımızı bilmiyorduk ama zaman içinde bu servisler akıllı telefon kullanımımızın temelini oluşturmaya başladılar.
Örnek vermek gerekirse hangi servis sağlayıcının hizmetini kullanıyor olursak olalım haritalardan bahsedebiliriz… Daha önce cebinde basılı bir harita taşımayan, belki haritaya bakmasını bile bilmeyen milyonlarca kişi, günümüzde aynı anda harita servislerini kullanarak yolunu buluyor. Diğer yandan iş kurguları akıllı telefonların üretim (ve tabii ki kullanım) kabiliyetleri üzerine kurulu (UBER ve Yemek Sepeti gibi) binlerce yeni şirketten hizmet alıyoruz.
O nedenle katlanabilir cep telefonlarının da günlük hayatımıza yeni bir şeyler sokacağını söylemek için müneccim olmaya gerek yok diye düşünüyorum. Bu konuda önemli olan prematüre olarak doğan bu telefonların ne zaman olgunluğa kavuşacağı konusu. Ben önümüzdeki 2 yıl boyunca amacının ne olduğunu kolayca anlayabileceğimiz yeni modeller görmeyeceğimizi düşünenlerdenim.
Bu arada şu haliyle bile, yani elime almadan sadece camekanın ardından bakarak Samsung’un Galaxy Fold’unu Huawei’nin Mate X’ine tercih edeceğimi söyleyebilirim. Ancak cihazlar elimize ulaştığında bu kararımın değişebileceğini de unutmamak lazım.