Türk Hava Kuvvetleri’nin 2030’lardan itibaren envanterden aşamalı olarak çıkarılması planlanan F-16 uçaklarının yerini alacak bir savaş uçağı geliştirmek amacıyla başlatılan KAAN Geliştirme Projesi, yerli imkanlarla tasarlandı.
Bu proje, yerli bir savaş uçağının üretiminin yanı sıra, bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan kaynağı ve teknolojik altyapının oluşturulmasını da hedefliyor. Projede ana yüklenici rolünü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) üstleniyor.
ÇOK AZ ÜLKE ÜRETEBİLİYOR
KAAN, modern savaş uçaklarında bulunması gereken düşük radar izi, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, sensör entegrasyonu ve artırılmış durumsal farkındalık gibi ileri teknolojik özelliklerle donatılıyor.
Bu nitelikleriyle Türkiye, ABD, Rusya ve Çin gibi beşinci nesil savaş uçağı üretebilen az sayıda ülke arasında yer almayı amaçlıyor.
2070'E KADAR KULLANMA PLANI
KAAN’ın, Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki diğer savaş uçakları, insansız hava araçları ve havadan erken ihbar kontrol sistemleriyle uyumlu çalışabilecek şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Uçağın 2070’lere kadar hizmette kalması planlanıyor.
Beşinci nesil çok rollü savaş uçağı KAAN, hem hava-hava hem de hava-yer operasyonlarında üstün performans sunmak için geliştirildi. Çift motorlu yapısı, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar izi, gövde içi silah taşıma özelliği ve elektronik harp sistemleriyle dikkat çeken KAAN, modern muharebe sahasının gereksinimlerini karşılamayı hedefliyor.
Kokpiti tek kişilik olan uçak, 21 metre uzunluğa, 14 metre kanat açıklığına ve 6 metre yüksekliğe sahip.
SİHALAR İLE ORTAK HAREKET EDEBİLİYOR
KAAN, stratejik hedeflere yönelik hassas ve etkili taarruz yapabilme yeteneğiyle fark atabilir. Süpersonik hızda hassas vuruş kapasitesi, geniş hava muharebe menzili ve yapay zeka destekli sistemleri sayesinde savaş sahasında önemli bir avantaj sağlayacak. Ayrıca, insansız hava araçları ve diğer destekleyici platformlarla entegre çalışabilecek yapıda tasarlanıyor.
ÖZEL ELEKTRONİK SİSTEMLER
Uçakta ASELSAN tarafından geliştirilen ileri seviye aviyonik sistemler bulunuyor. Bunlar arasında AESA radar sistemi, kızılötesi arama ve takip sensörleri, elektro-optik hedefleme sistemi ve yönlendirilmiş kızılötesi karşı tedbir sistemleri yer alıyor.
KAAN, yüksek manevra kabiliyeti, süperseyir kapasitesi, uzun menzilli harekat yeteneği ve radarda düşük görünürlük özellikleriyle üstün bir savaş uçağı olarak konumlandırılıyor.
+9G MANEVRA LİMİTİ
Teknik olarak, uçağın iki adet General Electric F110-GE-129 motoruyla prototip ve ilk üretim süreçlerinde çalışması, ilerleyen dönemde ise TR Motor ve TEİ iş birliğiyle geliştirilen yerli motorların kullanılacağı planlanıyor.
Performans açısından Mach 1.8 azami hıza, 55.000 fit servis tavanına ve +9g manevra limitine sahip olan KAAN, Türk savunma sanayisinin en gelişmiş ürünlerinden biri olacak.
KAAN'IN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
Türk Hava Kuvvetleri'nin KAAN ile ilgili basına yaptığı sunumda uçağın öne çıkan tasarım özellikleri ve ihtiyaçları şu şekilde açıklandı:
- Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekât yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
MMU KAAN TEKNİK ÖZELLİKLER
- Mürettebat: 1
- Uzunluk: 21 metre (69 ft)
- Yükseklik: 6 metre (20 ft)
- Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)
- Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan (Prototipler ve 20 adet Block-10 üretimi için planlanan)(İlerleyen süreçte TR Motor ve TEİ ortak tasarım ve üretimi olan 35.000 pound-kuvvet güçteki motor kullanılıcaktır.)
- Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pound-kuvvet (76 kN)
- Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pound-kuvvet (131 kN)
MMU KAAN PERFORMANS ÖZELLİKLERİ
- Azami hız: Mach 1,8 (2.210 km/sa; 1.190 kn)
- Servis tavanı: 55.000 fit (17.000 m)
- G limiti: +9g / -3,5g
MMU KAAN ELEKTRONİK (AVİYONİK) ÖZELLİKLER
- ASELSAN AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip sensörü) (KARAT)
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi) (TOYGUN)
- DIRCM (Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi) (Yıldırım-300)
- UKSS (Uçuş Kontrol Sistemi Sensörleri)
- ASELSAN Kaska Monteli Gösterge Sistemi (TULGAR)
- ASELSAN MURAT 600-A