Türkiye – Japonya ilişkilerinin 100. yıl dönümünde Elektromak Toshiba’da 50. yılını kutluyor.

Türkiye – Japonya ilişkilerinin 100. yıldönümü vesilesiyle ilk kez ülkemize gelecek Butoh’un büyük ustası Ushio Amagatsu’nun koreografisi ve tasarımıyla yaratılan Utsushi, Elektromak’ın gösteri sponsorluğuyla, 28. IKSV Tiyatro festivali kapsamında 24 - 25 Ekim’de İstanbul Zorlu PSM’de izleyicilerle buluşacak.

Utsushi: İnsanlığın Kendisi

“Utsushi, yaklaşık bir saat boyunca izleyicileri sonsuz ve evrensel bir anın içinde tutuyor.” Sahnede dans eden altı beyaz figür aracılığıyla mutluluk, üzüntü, acı ve umutlarını ifade eden aslında insanlığın kendisi. Amagatsu’un incelikli ve net görsel dili sadece bedenleri değil, ruhları harekete geçiriyor ve insan doğasının gizemlerine eğilirken izleyicilerin duygularında yankı buluyor.”

-Estense dergisi

Elektromak ve Toshiba'nın 50. Yılına Özel Butoh Gösterisi

Elektromak, 1974'ten beri süregelen Toshiba distribütörlüğünün 50. yılını, doğaya, sanata ve kültüre verdiği destekle kutluyor. Bu anlamlı etkinlik, Japonya'nın ünlü Butoh eserinin Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olmasıyla taçlanıyor.

Uluslararası festivallerden gelen yoğun talepler üzerine yaratılan "Utsushi," ünlü sanatçı Amagatsu'nun 45 yıllık sanat birikimini yansıtan özgün bir retrospektif. Eser, Kinkan Shonen (1978), Shijima (1988), Yuragi (1993), Hiyomeki (1995), Hibiki (1998), Kagemi (2000) ve Toki (2005) gibi koreografilerden sahneler içeriyor. Ancak Utsushi, bu eserlerin derlemesinin ötesine geçerek, doğa ile derin bir diyalog kuruyor.

Rüzgarla savrulan kumların bile koreografinin bir parçası olduğu bu gösteride, doğa sanatı yansıtırken sanat da doğayla bütünleşiyor. İzleyiciler, bu büyüleyici deneyimin bir parçası haline geliyor.

Elektromak ve Toshiba: 50 Yıldır Sanatın ve Doğanın Yanında

Elektromak, Toshiba ile birlikte 50 yıl boyunca doğa, toplum, kültür ve sanatı desteklemeye devam ediyor. Pandemi öncesi ve sırasında Tohum Otizm Derneği ile sağlığa yönelik projeler gerçekleştiren Elektromak, TEMA Vakfı ile de doğa koruma çalışmalarına katkı sağladı.

Son dört yılda Phaselis, Letoon-Xanthos ve Konya kazılarına destek vererek arkeoloji alanında da önemli adımlar attı. 15. yılını Bedri Baykam’ın Almelek Sanat Galerisi'ndeki sergisiyle, 40. yılını ise Bahadır Baruter’in X-ist sanat galerisindeki sergisiyle kutladı.

50. yıl dönümünü ise, 28. IKSV Tiyatro Festivali kapsamında, Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. yılı vesilesiyle Zorlu PSM’de Ushio Amagatsu’nun koreografisi ve tasarımıyla yaratılan "Utsushi" gösterisiyle kutlamaya hazırlanıyor.

Butoh: İnsanlığın Derin Duygularını Yansıtan Bir Dans Formu

Butoh, 1960'larda Hiroşima sonrası kuşağın sınırlarını aşarak Japon çağdaş dansına radikal bir yaklaşım getiren bir dans biçimidir. Hijikata ve Kazuo Ono tarafından geliştirilen bu sanat dalı, bedenleri tamamen beyaza boyanmış erkek dansçılar tarafından icra edilir.

Dev İstanbul resmi ilk kez Alan Kadıköy’de sergilenecek Dev İstanbul resmi ilk kez Alan Kadıköy’de sergilenecek

Butoh'un ikinci kuşak sanatçılarından Amagatsu, bu dansı yalnızca yeni bir teknik ya da akademik bir stil olarak görmüyor. Onun için Butoh, insanlığın derin duygularına ulaşmanın ve evrensel huzuru yakalamanın bir yolu. Sanatçı, Sankai Juku topluluğuyla birlikte Butoh’u dünyayla bütünleşik bir şekilde, yaşam, ölüm ve evrensellik üzerine tutku dolu bir anlayışla şekillendiriyor.

Ushio Amagatsu: Butoh'un Ustası ve Kültürel Elçi

Ushio Amagatsu, Butoh’a yönelmeden önce Tokyo’daki Klasik ve Çağdaş Dans Okulu’nda eğitim aldı. 1975'te kurduğu Sankai Juku topluluğu, adını Japonya'nın dağ ve denizlerinden alıyor. İlk başta küçük avangart salonlarda sahne alan topluluk, 1980'de Avrupa'ya açılarak uluslararası bir üne kavuştu.

Amagatsu, kendi eserlerinin yanı sıra Lyon Operası, Paris Châtelet Tiyatrosu ve Viyana Festivali gibi prestijli mekanlarda Peter Eötvös'un eserlerini sahneledi. Japonya ve Fransa tarafından birçok ödül ve nişanla onurlandırılan sanatçı, Laurence Olivier Ödülü de dahil olmak üzere birçok uluslararası ödül kazandı.

Amagatsu, Butoh'u yerçekimi ve dünya ile bir diyalog olarak tanımlıyor. Eserlerinde gerilim ve gevşeme, güç ve güçsüzlük arasında sürekli bir denge arayışı içinde, ışık, hareket ve müziği muhteşem bir bileşime dönüştürüyor.

Elektromak ve Toshiba: 50 Yıllık Başarı Hikayesi

1972 yılında kurulan Elektromak, 1974’te Toshiba ile distribütörlük anlaşması yaparak fotokopi ve faks makinelerinin Türkiye'de satışına başladı. O tarihten bu yana Toshiba’nın Türkiye’deki ilklerini hayata geçiren Elektromak, ilk fotokopileri ve dizüstü bilgisayarları ülkeye getirdi.

Ofislerin değişen ihtiyaçlarına yönelik donanım ve yazılım çözümleri sunan şirket, kurumlara özel projeler geliştiriyor. Uzun süreli iş birliği ile sektörde örnek teşkil eden Elektromak, bayilik sistemini kuran ilk firma olmasının yanı sıra, ilk ISO 9000-2001 belgesini de aldı. Bugün, 300 çalışanı ve 42 bayisiyle Türkiye genelinde her ölçekten kuruluşa ofis çözümleri sağlamaktadır.

İyiyi Mükemmelleştirmek

Elektromak; Toshiba’nın çok fonksiyonlu cihazları (MFP) ile entegre çalışabilen, her sektörün kendi ihtiyaçlarına yönelik yazılım çözümleri sunarak mükemmelliği hedeflemektedir. Toshiba Doküman Yönetim Hizmetleri ile işinizin merkezindeki bilgilerin yönetimi için doküman üretimi, yönetimi, cihaz yönetimi ve verimlilik artırıcı yazılımlar ile iş akışınızı optimize etmekteyiz.

Gelişmiş teknolojik özellikleri bünyesinde barındıran Toshiba çok fonksiyonlu (MFP) ürünler , klasik yaklaşımların ötesine geçerek kurumunuza uygun yazılım çözümleri ile pro-aktif hesap yönetimi, baskı yönetim çözümleri, geliştirilmiş bilgi güvenliği, konsolide edilebilir faturalar, çevreci ofis ortamları ile tüm hizmetleri tek bir noktadan yönetebilme avantajını sizlere sunmaktadır.

Sunduğumuz tüm çözümler, bilgi işlem ortamınıza kolayca entegre edilir ve sorunsuz bir şekilde yönetilir.

Muhabir: ERAY AKSOY