HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, tek motorlu, ardışık oturma düzenli kokpiti ve modern aviyonik sistemi ile üstün performans sunmak üzere tasarlandı. Özellikle silahlı modeli, geniş görev kapasitesi ve yüksek faydalı yük taşıma yeteneği ile muharebe alanlarında önemli bir etki oluşturması bekleniyor.

HÜRJET'İN HİKAYESİ BÖYLE BAŞLADI

Hürjet Projesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki T-38 jet eğitim uçakları ve akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine geçmek amacıyla başlatıldı.

Irak'ın kuzeyinde 7 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi Irak'ın kuzeyinde 7 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

HÜRJET'İN HEDEFLERİ

HÜRJET’in diğer hedefleri arasında:

  • 20 yılı aşkın süredir kullanılan jet eğitim uçaklarının yerini alma hedefi,
  • Artan sayıda 5. nesil uçaklar (TFX, F-35 gibi) için uygun bir eğitim platformu sağlama amacı bulunuyor.

TUSAŞ, eğitim uçağı ve sistem tasarımında maliyet etkinliği sağlayan bilgi birikimiyle HÜRJET Programını geliştirdi. Bu programla, sektördeki potansiyeli karşılamayı hedefliyor.

Hürjet

HÜRJET SES HIZINI AŞTI

Öte yandan HÜRJET, geçtiğimiz günlerde ses hızını aşmayı başardı.

Ankara Valiliği, HÜRJET'in Ankara’da ses hızını aşarak ilk uçuşu için uyarı yapmıştı. Valilik, bu sırada "yüksek ses" oluşabileceğini bildirmişti.

Valiliğin sosyal medya açıklamasında, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından planlı ve kontrollü olarak gerçekleştirilecek kalkış ve inişler Mürted Hava Meydanı’ndan yapılacaktır. HÜRJET uçağımız, ilk defa ses hızını aşan bir uçuş yapacaktır. Vatandaşlarımızın tedirgin olmamaları için bu bilgilendirme yapılmaktadır," ifadelerine yer verilmişti.

Muhabir: Ahmet Muammer Güngör